Kys – asiantuntemusta lasten diabeteksessä

Tänään kävimme perinteisellä kontrollikäynnillä Kyssissä, koskien pienimmän lapsen diabeteksen hoitoa. Kontrollikäynnit ovat joka toinen kuukausi. Tyttäremme sairastui 1,5 vuoden ikäisenä 1 – tyypin diabetekseen.
Maaliskuinen päivä 2010 jäi mieleen, jolloin yritimme silloisessa Varkauden sairaalan päivystyksessä saada apua tyttäremme yleisvoinnin merkittävään heikentymiseen. Vanhempina huomasimme tuolloin, että oireet viittasivat selkeästi diabetekseen. Päivystämässä ollut keikkalääkäri oli tosin sitä mieltä että kyseessä on flunssa. Pyysimme vanhempina selvitettävän pikaisesti diabeteksen mahdollisuus. Noin kuuden tunnin odottelun jälkeenkään Varkauden päivystyksessä ei osattu tehdä diagnoosia, mistä on kyse.
Omatoimisesti hyppäsimme tyttären kanssa autoon ja ajoimme pikavauhtia Kyssiin. Välittömästi sairaalaan tultuamme, lääkäri totesi että nyt on vakava paikka. Tyttäremme oli kuivunut pahasti, johtuen pitkittyneestä myrkytystilasta joka siis johtui diabeteksestä. Keto – myrkkyarvot olivat erittäin korkealla.  Lääkäri totesi tuolloin, että kuivuneminen olisi ehtinyt jo ”soluihin asti” Ammattitaitoa osoitti se, että mitä Varkaudessa ei osattu kuuden tunnin aikana tehdä, se tehtiin Kyssissä alle viidessä minuutissa, eli diagnoosi.
Usean lääkärin ja hoitajan toimesta tilanne lähti onneksi korjaantumaan, ja viikon kestävä hoitojakso Kyssissä alkoi. Meille vanhemmille annettiin opetusta diabeteksen hoidosta joka keskeisesti sisältää sokerin mittausta, hiilihydraattien arviointia aterialla ja insuliinin annostusta.

Kontrollikäynnit Kyssissä ovat olleet aina erittäin mukavia. Tyttäremmekin mielestä tämä päivä on odottamisen arvoinen. Olen äärimmäisen tyytyväinen siihen ammattitaitoon ja hoitoon mitä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri pystyy tarjoamaan lasten diabeteksen hoidossa. Yhtenä esimerkkinä mainitsen sen, että tämän sairaanhoitopiirin alueella saadaan käyttöön lapselle veloituksetta insuliinipumppu tarvikkeineen. Pistoshoidon sijasta insuliinipumppu-hoito tuo tasapainoa sokerikeskiarvoihin sekä helpottaa insuliinin annostelua aterioidenkin yhteydessä, kun ei tarvitse piikkien kanssa hosua esimerkiksi päiväkodissa ja syksystä alkaen tyttären koulussa.

Kiitollisuutta tuntien toivon, että jatkossakin sairaanhoitopiirin alueella saamme lasten diabeteksen hoidon osalta laadukasta hoitoa ja apua. Esimerkiksi tulevat sote-muutokset eivät saa vaarantaa näin merkittävää ja tärkeää hoidonsaantia. Hoitotasapainon ylläpitämiseksi me vanhemmat teemme tietysti kaikkemme, ja tähän tarvitsemme asiantuntijoiden apua, lasten diabeteslääkäreiden sekä hoitajien toimesta tulevaisuudessakin.
Hyvällä hoidolla taataan lapselle terve tulevaisuus diabeteksestä huolimatta.

Kuvassa insuliinipumppu.