Lähde kuntavaaliehdokkaaksi 2017!

Seuraavat kuntavaalit ovat vajaan vuoden päästä, tarkalleen 9.4.2017.
Puolueet ovat käynnistelleet paikallistasolla ehdokashankintaa. Esimerkiksi meillä Varkaudessa Varkauden Sosialidemokraatit ry- on kunnallisvaalien ehdokaslistaa täydentänyt kohtuullisen aktiivisesti.
Torstaina 16.6 pidettiin ensimmäinen julkistustilaisuus uusien jo ehdokkaaksi ilmoittautuneiden henkilöiden osalta. Linkki

20160619_131416
Tuossa tilaisuudessa ehdokkailta tuli hyvin esille se keskeisin tavoite. Äänestysaktiivisuuden nosto. Monet kunnat ovat edellisissä kuntavaaleissa kärsineet suhteellisen vaisusta äänestysaktiivisuudesta. Esimerkiksi Kuopiossa vuoden 2012 – kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli vain 52,3 % ja Varkaudessakin vain 54,1 %
Puhutaan siis varsin heikosta kansalaisvaikuttamisesta.
Eduskunta- ja kuntavaalien jälkeen on mediassa toistuvasti hämmästelty äänestysaktiivisuuden heikkoa tasoa. Samalla on nostettu esiin seikkoja, joiden on arveltu nostavan äänestysaktiivisuutta. Äänestysaktiivisuuden nousuun vaikuttaa varmasti moni seikka.
Siihen heikentävästi vaikuttaa varmasti kansalaisten kyllästyminen politiikkaan ja usko siihen että mikään ei muutu äänesti tai oli äänestämättä.
Suomessa perinteisesti presidentinvaalit ovat saaneet kohtuullisen hyvin äänestäjiä liikkeelle. Koko maassa esimerkiksi ensimmäisellä kierroksella viime presidentinvaaleissa äänestysprosentti oli 72,8%. Kuopion osalta äänestysprosentti oli 71,2 %.

Mikä saisi kunnallisten luottamuspaikkojen vaalien osalta kansalaiset liikkeelle vaalipäivinä? Heikentääkö jo ennestään heikkoa äänestysprosenttia tulevat mahdolliset maakuntavaalit 2018 jotka pidettäisiin presidentinvaalien yhteydessä? Tuleeko vaaliähky? Tulee maakuntavaalit tai ei kuntiin valitaan 9.4.2017 kuntavaalien myötä uudet valtuutetut päättämään ainakin hetkellisesti kuntia koskevista sote-asioista, pidempikestoisesti esimerkiksi sivistys-, koulutus-, sekä teknisen toimen asioista. Kunnille jää siis mahdollisen sote- ja maakuntauudistusten jälkeen paljon asioita jotka koskettavat jatkossakin kuntalaisia mitä enemmissä määrin.

Äänestysaktiivisuuteen vaikutta tietysti se, miten kattavasti puolueet saavat ehdokkaita listoille. Vaikuttavuutta on varmasti myös sillä, missä ja miten on mahdollista äänestää. Miten kunnat saavat mahdollisimman kattavasti äänestyspaikkoja, esimerkiksi keskeisiin paikkoihin marketteihin yms. Kannataako jokaisen kunnan jossa on viinakauppa, laittaa äänestyskoppi läheisyyteen? :)

Miten sähköinen äänestys toimiessaan kattavasti valtakunnallisesti lisäisi äänestystä? Tänä päivänä luulisi tekniikan jo taipuvan moiseen.
Entä äänestysiän lasku kuntavaalissa? Entäs jos jo 16 vuotiaat saisi äänestää? Lisääkö vai laskeeko se äänestysprosenttia?
Uskon että jos 16 vuotiaille annetaan äänestysoikeus kannattaisi tällöin ehdottomasti ottaa käyttöön monipuolinen äänestysmahdollisuus. Tällöin sen sähköisen äänestämisen tulisi toimia moitteetta. Samoin koulujen ja oppilaitosten tulisi lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten osalta ottaa asia hoitaakseen.
Tämän haluaisin joku päivä nähdä!

Nyt mukaan kansalaisaktiivisuutta nostamaan!
Lähde ehdolle kuntavaalissa 2017. Varmasti jokaiselle halukkaalle löytyy mieleinen porukka minkä mukana voi vaikuttaa!

 

Kommentit

  • Ari Niemeläinen

    Voishan sitä lähteä, jos joku kysyisi. Viimeisestä valtuustokaudestani on lähes kaksikymmentä vuotta. Tapeltiin Pieksämäen seudun kuntaliitoksista ja sama rumba jatkuu edelleen. Pakko myöntää, tämän päivän kuntapoliittikko saa somessa ja medioissa sellaista kyytiä, että kestäisikö eläkeläisen korvat enää liikoja kehuja kuulla. Valitettavasti olen sellaista rotua, että lehmänkauppoja en osaa tehdä ja omatuntokin on vielä tallessa.

    • Timo Suhonen

      Hyvä! :)

Kommentointi on suljettu.