Leikkausten kohdentuminen : Sairaat

Aiemmin kommentoin lyhyesti blogissani Keliakia – ruokavaliokorvauksen poistoa uudessa hallitusohjelmassa. Korvauksen poisto on mainittu myös Sak:n tekemässä ”Arvio hallitusohjelmasta” yhteenvedossa, kohdasta ”Leikkausten kohdentuminen : Sairaat”
On pöyristyttävää, että uudessa porvarihallituksen hallitusohjelmassa on lainkaan tällaista kirjausta, jossa siis leikataan sairailta. Kyseinen ruokavaliokorvaus keliaakikoiden osalta on yli 16-vuotiailta 23,60e/kuukaudessa. Sama korvaus on esimerkiksi Norjassa 243 e/kk. Tällä korvauksella kompensoidaan hoitokustannuksia, jotka muodostuvat gluteenittomien tuotteiden hinnoista. Keskimääräisesti gluteenittomat tuotteet kuten leivät, ovat moninkertaisesti kalliimpia kuin ns.tavalliset tuotteet. Tarkka ruokavalion noudattaminen on ainoa hoitomuoto keliakiassa. Tämä on siis rinnastettavissa lääkehoitoon.
Keliakialiitto on kerännyt nimiä adressiin jossa edellytetään ruokavaliokorvauksen leikkauksen peruuttamista. Adressin on allekirjoittanut parissa viikossa lähes 16 000 ihmistä. Porvarihallituksen hakema säästö tämän korvauksen poistamisesta on 10 miljoonaa euroa! Aivan käsittämätöntä! Olen varma, kuten Keliakialiittokin on arvioinut kannanotossaan, että korvauksen leikkaus tulee maksamaan valtiolle moninkertaisesti. Hoitotasapainon heikentyminen korvauksen poistamisen vuoksi tulee pahimmillaan aiheuttamaan liitännäissairauksien lisääntymistä, kuten osteoporoosia, lapsettomuutta, nivelsairauksia, masennusta ja vakavimmillaan ohutsuolen syöpää.
Tämä yksittäisenä asiana mielestäni kertoo sen karun tosiasian, että tässä yhteiskunnassa on käännytty monta astetta kylmempään suuntaan. Valtiotason päätöksissä 10 miljoonan euron säästö ja leikkaus sairailta kertoo koko totuuden. Porvarihallituksen linjaus näyttää olevan selkeästi se, että heikommista EI huolehdita, jokainen pärjätköön omillaan!
Kuvassa gluteeniton versus tavallinen tuote.

 

Kommentit

 • Helka Tukiainen

  Jäkyttävää! :( Miksi kaikkia Juustokakkuja ei olis voitu tehdä gluteenittomaksi koska eihän niissä ole kuin se pohja osa gluteenipitoista? Miten helppoa se keksi pohja olis tehdä gluteenittomista kekseistä ja näin kaikki saisivat syödä samaa kakkua kuin allekirjoittanut Timo Suhonenkin. Vaihtoehtona on tehdä keliaakikolle oma Juustokakku joka on yhtä helppoa tehdä kuin tavallinenkin kun muistaa käyttää eri työvälineitä puhtaita vuokia ym. ettei kontaminaatio riskiä tule! :) Meitä keliaakikoita ei koskaan saisi pitää eri arvoisessa asemassa, sillä ihmisiähän vaan mekin olemme emmekä ole tilanneet tätä kelikiaa itsellemme…

 • Voi hyvää päivää!

  Järkyttävää sanoo Helka!
  Siinä on nyt Helkalla ja Timolla elämä pilalla kun ei voi syödä samaa juustokakkua kuin muut.
  Tehdään sitten samalla kakku mikä ei sisällä: maitoa, paprikaa, sokeria, pähkinää, papuja, porkkanaa, tomaattia, omenaa, mausteita, soijaa ym. lista on melkein loputon.
  Tv. ammatti leipuri

  • Timo Suhonen

   Niin, henkilökohtaisesti otin tässä blogissa kantaa ruokavaliokorvauksen leikkaamiseen, en juustokakkuun. Toki halusin aiheeseen liittyvän kuvan, ja tämä sattui kohdalle :)

Kommentointi on suljettu.