”Lopettakaa viljatuotteiden käyttö!”

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja aiheutti myrskyn sosiaalisessa mediassa kommentoimalla keliaakikoiden ruokavaliokorvauksen poistoa. Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) antoi meille keliaakikoille selkeän ohjeen: ”Lopettakaa viljatuotteiden käyttö” Ravitsemusalan ammattilaiset kavahtivat luonnollisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan lausuntoa. Lausunto pöyristyttää ravitsemusalan ammattilaisia sekä keliaakikkoja siitä syystä, että lausunto on täysin edesvastuuton terveydellisistä syistä. Terveysohjeiden ja suositusten mukaan keliaakikoiden tulisi korvata erittäin tärkeä ja ihmiselle hyödyllinen kuidunsaanti muilla gluteenittomilla viljatuotteilla.

Kansanedustaja Heikkinen kommentoi siten, että meidän keliaakikkojen tulisi jättää gluteenittomat viljatuotteet kokonaan pois koska meillä ei olisi niihin varaa ruokavaliokorvauksen lopettamisen jälkeen ja korvata päivittäinen kuidunsaanti muilla ruoka-aineilla. Esimerkiksi pähkinöillä ja marjoilla. En ala tässä laskemaan kuinka monta kiloa minun tulisi syödä pähkinöitä tai kuinka monta kiloa marjoja päivässä, koska ei olisi varaa enää niihin gluteenittomiin viljatuotteisiin, mutta epäilen että aika kalliiksi sekin tulisi?
Terveydenalan kannanotossa keliaakikoiden ruokavaliokorvauksen säilymisen puolesta, asiantuntijat antavat esimerkin että jos kuidunsaanti turvattaisiin Heikkisen ehdotuksen mukaisesti muilla ruoka-aineilla, tarkoittaisi se esimerkillisesti 25 gramman kuidunsaannin osalta 25:tä porkkanaa tai 20:tä kerää salaattia päivittäin. Kyllä siinä keliaakikon hampaita naurattaisi tuota määrää järsiessä!

Eduskunta siis äänestää huomenna 13.11 perjantaina keliaakikoiden ruokavaliokorvauksen poistamisesta. Korvaus jota Kela tällä hetkellä maksaa on 23,60e/kk. Valtio on laskenut että se ”säästää” tällä päätöksellä 10 miljoonaa euroa. Ravitsemusalan ammattilaiset ja asiantuntijat toteavat että ruokavaliokorvauksen poistaminen aiheuttaa pitkässä juoksussa suomelle moninkertaiset kustannukset terveydenhuollossa. Etenkin vähävaraiset keliaakikot ovat tänä päivänä tuon ruokavaliokorvauksen avulla voineet pitää huolta terveydestään ja hoitotasapainosta. Ainoa tapa keliakian hoitoon on puhdas ruokavalio.

Ruokavaliokorvauksen poisto tuo selkeästi vaikeuksia hoitotasapainon osalta. Pienituloiset joutuvat ennestään hankalaan asemaan. Tulee mieleen että moniko joutuu turvautumaan EU-ruokajonoon. Keliaakikon turvautuessa EU-ruokakassiin, voi siinä tulla aika ikäviä tuntemuksia kun kassin kotona aukaisee. Se näet sisältää seuraavia tuotteita : Vehnäjauhoa, sämpyläjauhoa, puurohiutaleita, pastatuotteita, lihasäilykkeitä, hapankorppuja, mysliä, valmispasta-ateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta.
Arvatkaa kuinka montaa noista tuotteista se vähävarainen keliaakikko voi syödä. Hernekeittoa ja maitojauhetta, ja mahdollisesti lihasäilykettä. Eikös olekin ruhtinaallinen apu!

 

Kommentit

 • Helka

  Olipas hyvä ja ytimekäs kirjoitus Timo! ♥ Kyllä meille keliaakikoille on turvattava monipuolinen ateria siinä missä terveillekkin ihmisille, mutta se on eri asia miten se toteutetaan vuoden 2016 alussa jos meiltä viedään se pienen pieni keliakiakorvaus pois? Popsimmekko sitten oikeasti porkkanoita? Ei kaikilla riitä rahaa ostaa gluteenittomia tuotteita tai gluteenittomia jauhoseoksia enää sen jälkeen! :( T: Keliaakikko

 • Eino J.

  Yksityisenä mietteenä: onpa kiusallista tuo ruokavalio-ongelma. Tälle ei voine tehdä mitään, geenihoitoja tai muuta? kun lopetettavaksikaan ei ole tapana ketään määrätä:) jos sallitaan lähestyä hirtehisesti (mustaa huumoria?)

  Kalliita ovat nuo erikoistuotteet, ainakin ne, joihin olen törmännyt. Eivätkä ne tunnu maistuvankaan juuri miltään, niitä mitä olen maistellut, jos maallikon arvio sallitaan.

  JOS po. tuki poistuu, mikä kolumnistin mainitsemana on vähäinen, tulisi järjestää esimerkiksi oman osuuskaupan kautta tukkuostoksia tai vastaavia tuotteita, joita siis saisi halpuutettuun hintaan – onnistuisiko tuo?
  LAITOIN PEUKUN – PIENIÄ ASIOITA TUKEMALLA KOKONAISUUS KARTTUU!

 • helmi Siltala

  Kyllä näkee,että porvarihallitus jyrää! Tämä korvaus on muutenkin lähinnä nimellinen gluteenittomien tuotteiden hintaan verrattuna! Köyhät kyykkyyn ja pois kartalta-hoituu kyllä hallituksen toimenpiteillä! Vanha nimi keliakialle oli ”näivetystauti” Nyt voidaan ottaa takaisin nimi käyttöön-kuvaa paremmin meidän tilannetta!

 • Viljami

  Luin otsikon ja arvelin törmäävääni kerrankin fiksuun kirjoitukseen. Erehdyin.

  En ole itse keliaakikko mutta syön gluteenitonta ja viljatonta ruokavaliota noudattaen. Olen myös pienituloinen. Pitäisikö minunkin saada ruokavaliokorvausta koska koen että elän terveemmin tällä tavalla? No ei tietenkään pitäisi, eikä pidä kenenkään muunkaan.

  Viljatuotteiden käytön lopettamisella on ollut itselleni pelkästään positiivisia vaikutuksia. Pois on jäänyt jatkuva alituinen tukkoinen olo ja niistäminen, väsymys joka on johtunut verensokerin heilahteluista (kyllä, jopa se täysjyvävilja nostaa verensokeria vaikka tämän maan ravitsemusasiantuntijat muuta väittävätkin).

  Kuitua saa kyllä halvalla muustakin kuin viljasta. Esim. 250g pussi pakastevihanneksia maksaa n. 40 senttiä, sisältää vähän kaloreita ja hiilihydraattia ja sopii keliaakikoillekin. Ja esimerkkejä kyllä riittää kun jaksaa käyttää vähän vaivaa. Ei tarvitse syödä ”25 porkkanaa”, jo ihan siitä syystä että yksi porkkana painaa 75g, ja 100g porkkanaa sisältään 3.1g ravintokuitua. 25 porkkanan sisältämä kuitumäärä olisi siis (25*75) / 100 * 3.1 = 58.125 g. Mutta toki tämäkin ”fakta” oli linjassa muun kirjoituksen kanssa. Täyttä potaskaa siis.

  Kerrankin on maassa hallitus joka yrittää tehdä päätöksiä jolla saataisiin maan taloutta kuntoon. Jokaisen olisi syytä osallistua talkoisiin. Tällaisista ruokavaliokorvauksista olisi pitänyt luopua jo aikaa sitten, ja nyt viimeistään kun leikkauksia on tehtävä. Mutta taas huomaa ihmisten itsekkyyden kun mistään ei voi luopua, oli se miten ansaitsematonta tahansa.

  P.S.
  Suosittelen lukemaan David Perlmutterin mainion kirjan ”Tuhon siemenet – miksi viljat, hiilihydraatit ja sokerit tuhoavat aivosi” . Ei sitten harmita se viljatuotteiden syömättä jättäminen.

  http://www.adlibris.com/fi/kirja/tuhon-siemenet-9789522602800

 • Timo Suhonen

  Viljamille onnittelut gluteenittoman ruokavalion onnistumisesta helposti ja edullisesti.
  Sen verran on todettava, että keliaakikon päivittäisen ruokavalion rakentaminen puhtaasti ja terveellisesti ei ole Viljamin tuoman näkökuvan mukaisesti yksiselitteisen helppoa. Itse 2 vuotta sitten luulin että näin olisi. Ei ole. Tämän asian ymmärtää kokonaisvaltaisesti..näin väitän ainoastaan keliakiaa sairastava henkilö. Henkilö joka siis joutuu huomioimaan ”sairaan tarkasti” ruokavalion joka ei tuhoa suolistoa ja aiheuta jopa todennäköistä paksusuolen syöpää. Viljamin kaikkitietävyys siis tämän sairauden osalta on täyttä puppua.

 • Leipuri

  Viljamilta erittäin hyvä kirjoitus.
  Nykyään gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on hyvin helppoa. Esimerkiksi ravintoloissa on merkinnät olit sitten vähälaktoositonta, laktoositonta tai gluteenitonta ruokavaliota noudattava tai vaikka munaton. Elintarvikkeista löytyy erittäin hyvät pakkausmerkinnät.
  Gluteenitonta ruokavaliota noudattava voi syödä mm. riisiä, tattaria, villiriisiä amaranttia ja kvinoaa.
  Gluteenittomat versiot leivistä, kekseistä, myslistä ja puuroista valmistetaan yleensä maissi-, riisi-,soija-, tai kookosjauhosta, amarantista, durrasta (sorghum- tai kaffelihirssi), tattari, tapioka (kassava, maniokki) kvinoa, kikherneet (kahviherneet) tai hirssi. Sekä gluteenitomasta kaurasta.

  Viljami on myös oikeassa siinä asiassa, että tässä huomaa henkilön itsekkyyden, että mistään ei voi luopua. Eihän sitä ole luovuttu paperityöläisten saunalisästäkään.
  Huomaa, että kyseinen henkilö on aloittanut hyvissä ajoin ääntenkalastelun eduskuntavaaleihin.

 • Timo

  Leipuri. Yksi kysymys. Oletko keliaakikko? Luulen tietäväni vastauksen, oli kirjoituksesi sen verran tökerö. Viittaus äänten kalastukseen on suorastaan pöyristyttävä, puhumattakaan saunalisistä! Huomaan henkilökohtaisen asenneongelman. Onneksi nimimerkki paljastaa tarpeeksi. Jutellaan lisää kun kohdataan! :)

 • 15 vuotta

  Pitäkää suunne kiinni ”asiantuntijat” joilla ei ole keliakiaa.
  Kyllä kun menee vaikka kahville jonnekin huoltsikalle ja kysyy gluteenitonta kahvileipää, myyjällä alkaa harmaat aivosolut raksuttaa ja hän lähtee penkomaan pakastimen pohjalta jotain tosikuivaa vanhaa leivosta joka on ollut pakastimessa kauan. Monesti olen joutunut juomaan pelkän kahvin kun kaverit vierellä nautiskelevat tuoretta kahvileipää. Ei gluteeniton ruokavalio tarkoita pelkästään leipiä, esim vehnäjauhoa löytyy jäätelöistä, makeisista, mausteista ja maustetuista lihoista ja kaloista. Kaksi kertaa olen saanut vahingossa gluteenia ja molemmilla kerroilla tuli usean viikon kovat vatsakivut ja lopulta suolistotulehdus jota jouduttiin hoitamaan sairaalassa antibioottitiputuksessa useita vuorokausia. Minua loukkaa tuollaiset kommentit joissa vähätellään keliakiaa.

  • Timo Suhonen

   Olen ”15 vuotta” kanssasi täysin samaa mieltä. Toivotan sinulle oikein hyvää syksyn jatkoa ja talven odotusta. :-)

  • tuija k

   Timo ja 15 vuotta :Tämä on juuri näin :). Ei me keliaakikot olla mitään hifistelijöitä, kyse on todellakin terveydestä. Ja ei näitä erikoistuotteita löydy joka paikasta vaikkakin toki hyvin varustetuista paikoista kylläkin. Tottakai vastuu on meillä itsellä ja teen itsekin kaikkeni että pysyn terveenä. Keliaakikon elämää kannattaa kommentoida vain jos todella asioista tietää !

 • jeppejänis

  Muistaakseni kreikassa korvaus keliaakioiden on 115 e kuussa. Siellä on kuitenkin halvemmat kaikki ruuat.

 • peruna

  Juu, ja Norjassa 232 € että maassa maan tavalla… Kannattaa miettiä tarkkaan missä asuu??? Hyvä Heikkinen, viljat vaan pois koko kansalta niin vatsa nivel ja reuma vaivat paranee samalla kertaa. Kela säästää suuret summat. Ei tarvii erikoislääkäreitä vaivata. Suomalaiset marjat, päärynä ja kiiwi sisältää paljon kuituja. Siemen näkkileipä on hyvää ja terveellistä. Mantelijauhoista ja perunakuidusta leivon piirakat yms.

Kommentointi on suljettu.