Maksoin ennakonpidätyksiä 19 956,87 euroa.

Huomenna maanantaina tulee verotiedot julkiseksi vuoden 2014 osalta. Pohjois-Savonkin kovatuloisimmat listataan jälleen maakunta- ja pakallislehdissäkin. Henkilökohtaisesti en ole kovinkaan kiinnostunut siitä ketkä niitä kroisoksia on. Olkoonpahan keitä tahansa.

Omalta osaltani teen siis ”paljastuksen” siitä kuinka paljon tulikaan vuonna 2014 maksettua veroja. Ennakonpidätykset on kokonaisuudessaan ansiotuloistani 19 956,87 euroa. Verotuspäätös 2014 listaa maksuunpantuja veroja ja vähennyksiä seuraavasti :
Ansiotulojen tulovero 6105,05 euroa. Kunnallisvero 11 406,14 euroa. Kirkollisvero 806,78 euroa. Sairausvakuutuksen päivärahamaksu 462,76 euroa ja sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu 735,37 euroa. Yleisradiovero 143 euroa.
Hyvä että olen pystynyt noinkin hyvin kantamaan korteni kekoon siitä, mitä valtio ja kunta tarvitsee ylläpitoonsa ja kansalaisten perusturvaan. Olen siis ollut erittäin onnekas että olen saanut olla töissä. Töitä on tullut tehtyä reilut 20 vuotta. Arvioisin, että olen maksanut tuona aikana veroja kaikkiaan reilut parisen sataa tuhatta euroa. Tuskin arvio menee ylä- tai alakakanttiin.

No mitä katetta olen saanut niille maksamilleni veroeuroille?

Äkkiseltään tulee mieleen perhettäni koskevat peruspalvelut. Pienin lapsi on saanut erittäin hyvän kunnallisen päivähoidon, jossa erityislapsenakin hänen hoito oli erityisen hyvää. Diabeteksen hoitoon tarvittavat hoitotarpeet- ja välineistö myös on tullut kuin Manulle se kuuluisa illallinen. Infuusiosetti on haettu Varkauden sairaalalta. Samoin verensokerin mittaukseen tarvittavat välineet. Insuliinipumppu ja siihen liittyvät tarvikkeet on saatu Kyssistä. Oletan, että kokonaisuudessaan nämä välineet jotka pitävät tyttäreni hengissä, maksavat vuositasolla tuhansia euroja.
Keskimmäinen jälkikasvumme on saanut käydä koulua suhteellisen laadukkaassa peruskoulussa. Ruoka (joka tuntuu lapsellemme kelpaavan), opetus sekä opetusmateriaalit ovat varmasti kohtuu hyvällä tasolla. Terveyspalveluita perustarkastuksen lisäksi hänen ei onneksi ole tarvinnut lainkaan vielä käyttää. Vanhin lapsemme työttömyydestä johtuen on joutunut käyttämään Kuopion sosiaalipalveluita. Valmistumisen jälkeen työttömyysjakso on tarkoittanut sitä, että ansiosidonnaistakaan hän ei ole oikeutettu saamaan. Joten kaupunki hoitaa lainmukaisesti sosiaalituen, kunnes poika astuu armeijan harmaisiin vuoden vaihteen jälkeen. Vaimo on ollut helppo tapaus. Kunnallisia palveluita hänen ei ole tarvinnut henkilökohtaisesti käyttää.

Omakohtaiset kunnalliset peruspalvelut ovat olleet autoimmuunisairaudestani johtuen terveyspalveluita. Esimerkiksi parisen viikkoa sitten jouduin käymään kolmannen kerran kahden vuoden sisään gastroenterologilla ohutsuolen tähystyksessä. Nämä terveyspalvelut kun ei kuulu työterveyshuollon piiriin. Nyt terveyteni onneksi on palautunut normaaliksi tältä osin. En siis rasita perusteveydenhoitoa jatkossa taloudellisesti, koska olen saanut sairauteeni hyvää hoitoa. Hyvä hoito tarkoittaa puhdasta ruokavaliota. Saamani ruokavaliokorvaus on ollut 23,60 euroa, joka lakkaa hallituksen päätöksellä ensi vuoden alusta alkaen. Olen huolissani niistä pienituloisista, joilta tämä tärkeä tuki lakkaa. Säästöstä valtiolle voinee tulla lisäkustannuksia, valitettavasti.

Kokonaisuudessaan kun arvioin maksamieni verojen hyötysuhdetta, olen tyytyväinen. Olen saanut itselleni sekä perheelleni perusturvaa. Turvaa joka kuuluukin tasapuolisesti kansalaisille tuloista ja maksetuista veroista huolimatta. Näin tämän kuuluukin jatkua. Tasavertaista turvaa suomalaisten tulee saada jatkossakin. Pienituloisen, keskituloisen ja sen suurituloisenkin tulee saada kunnallisen palvelun tuottamaa palvelua, lompakon paksuudesta huolimatta. Suomen tulee jatkossakin olla hyvinvointivaltio, joka takaa kansalaistensa perusturvan.

 

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Mielenkiintoinen summa. Kelan työmarkkinatuesta maksetaan 20 % veroa. Aika paljon tuloihin nähden.

Kommentointi on suljettu.