Mopo bussipysäkillä


Työajoja ajellessa itäisessä Suomessa, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnissa, siellä hiukan sivummassa, olen huomioinut ilmiön, joka voi olla osittain seurausta oppivelvollisuuden laajenemisesta.
Aiempaa enemmän bussipysäkit ja pysäköintilevikkeet tarjoavat päivän ajaksi parkkeerauspaikan nuoren miehen- tai naisen mopolle, kun on siirrytty julkisen kulkupelin kyytiin siirryttäessä matkalle kohti opiskelupaikkaa.

Yle uutisoi (14.1.2022) laajenneen oppivelvollisuuden lisänneen tavoitteensa mukaisesti opiskelijoita merkittävästi. Vuotta aiemmin ilman opiskelupaikkaa oli jäänyt 2700 nuorta ja lakimuutoksen jälkeen 600 nuorta. Erinomainen juttu, tulevaa ajatellen. Lakimuutos oppivelvollisuuden laajentamisesta 18-vuotiaaksi asti tulee vääjäämättä vaikuttamaan tuleviin työmarkkinoihin, parempana työvoiman saatavuutena.

Samaan aikaan kun opiskelu on lisääntynyt, syrjäytymisriski pienenee ja nuorten elämänhallinta ja tulevaisuuden suunnitelmat näyttävät positiivisemmalta isommalla joukolla kuin aiemmin. Lakiuudistus näyttää siis onnistuneen hyvin, mutta on myös selvästi tunnistettu oppilaitosten ammattikunnassa suuria haasteita lisääntyneen opiskelijaresurssien myötä.

Ongelma ja haaste mikä näyttää esiintyvän on opiskelijahuollon ja erityisopetuksen vajaus. Opetushallitus on varautunut siihen, että valtion osalta rahoitusta järjestetään tarpeen vaatiessa. Ja tarvetta näyttää olevan. Peruskoulussa kohtalaisen hyvin toiminut erityisopetus- ja tuki ei näytä olevan uudistuksen myötä samalla mallilla toisessa asteessa. On erityisen tärkeää, että toisen asteen koulutuksessa oppilaalle taataan hänen tarvitsema erityisopetus- ja tuki. Työmarkkinoille tarvitaan kaikki ne meidän nuoremme, jotka tulevaisuudessa kannattelevat meidän yhteiskuntaamme. Työelämään siirtyminen ja ammattiin valmistuminen ei saa estyä opetuksen resurssien puutteen vuoksi, kun opiskelija tarvitsee valmistuakseen enemmän tukea ja apua. Kaikki tulevaisuuden tekijät tulee pitää aidosti mukana. Oppilaitosten ja valtiotason päättäjien tulee tarttua tähän haasteeseen viipymättä. Opetus, erityinen tuki ja oppilashuolto on turvattava, tässä ei voida säästää. Satsaaminen näihin on tulevaisuuden teko.

 

Timo Suhonen
Varakansanedustaja
Varkaus