Naistenpäivä kansallinen vapaapäivä, naisille palkallisena!

Tänään 8.3 vietetään kansainvälistä Naistenpäivää.
1975 vuodesta lähtien YK on viettänyt kansainvälistä naistenpäivää 8.3 ja monet maat kunnioittavat tätä tärkeää päivää omilla perinteillään.

Vaimon Venäläinen naispuolinen työkaveri oli kertonut Venäläisten tavasta viettää Naistenpäivää. Venäjällä Naistenpäivä 8.3 on myös kansallinen vapaapäivä.
Tästä innostuneena rohkenin spekuloida ajatuksella, että Naistenpäivä voisi olla Suomessakin kansallinen vapaapäivä, ja naisille palkallinen sellainen!

Kaupallisuuden ja pinnallisuuden sijaan tämä päivä toisi vahvemmin esiin sitä tarkoitusperää miksi naistenpäivä alunperin on tullut juhlittavaksi. Naistenpäivän tarkoitushan alunperin on, että kyseinen päivä tuo esiin sen että naisten asemaa ja tasa-arvoa tulisi vahvistaa. Netistä löytyvän tiedon mukaan ensimmäinen Yhdysvaltain kansallinen naistenpäivä olisi ollut 28.2.1909,  vuoden 1908 vaatetyöläisten lakon kunniaksi Amerikan Sosialistisen puolueen julistuksen mukaisesti.

Suomessa voitaisiin olla siis edelläkävijöitä, kuten aikanaan naisten äänioikeuden toteutuksenkin osalta. Suomi antoi ensimmäisenä Euroopassa ja kolmantena maailmassa äänioikeuden naisille vuonna 1906.

Naistenpäivä kansallinen vapaapäivä ja palkallisena työssäkäyville naisille.
Tällä olisi valtava symbolinen merkitys.
Suomi olisi edelläkävijä työssäkäyvien naisten huomioimisessa. Puhuttaessa esimerkiksi palkkaeroista, naisen euro on tutkijoidenkin mukaan noin 80 centtiä. Tätä epäkohtaahan tulee tietysti korjata ja jos Naistenpäivä olisi työssäkäyville naisille palkallinen vapaapäivä, olisihan se osoitus solidaarisuudesta ja halusta vaikuttaa epäkohtaan?
Miesten ja naisten ansiotaso on merkittävä ja tähän vaikuttaa luonnollisesti moni asia. Palkkaeroja tuleekin edelleen pyrkiä muuttamaan tasapuolisemmaksi ja tämä vaatii tietysti työmarkkinoiden yhteistyötä ja palkkausjärjestelmien päivitystä eri aloilla.

Näiden ajatusten kera toivotan kaikille naisille oikein hyvää Naistenpäivää!  :)

Blogi minun osalta hiljenee pakollisen vaalikaranteenin myötä. Palaan blogien merkeissä kuntavaalien jälkeen. Käyttäkää äänioikeuttanne!  :)

Timo

 

Kommentit

 • Helka Tukiainen

  Kiitos Timo mahtavan upeasta kirjoituksesta ja naistenpäivän toivotuksesta! ♡ Omakin blogi on hiljentynyt kun ei kuntavaaleilta ehdi suunnittelemaan uusia reseptejä mutta onhan siellä niitä jo niin paljon että niitä voi nostella välillä esiin. :)

  • Timo Suhonen

   Kiitos Helka ja hyvää keväänjatkoa sinulle! :)

 • Eino J. (maallikkona)

  Kaunis ajatus tuo vapaapäivä työssä käyville naisille. Aviomies voisi järjestää vapaata kotirouvalleen tai siihen käytettäisiin lomittajajärjestelmän kaltaista rinkiä, eli hieman samoin kuin aikoinaan äitienpäiväjuhla kyläkoululla, se tehtiin miesvoimin.
  Pyrin tervehtimään tasapuolisesti kunnallispolitiikassa olevia, jos joku kommentti unohtui, se on vahinko. ihailen ihmisiä, jotka tahtovat hoitaa yhteisiä asioitamme.

  • Timo Suhonen

   Kiitos Eino ja hyvää kevättä sinulle myös! :)

Kommentointi on suljettu.