Nuoret kesätöihin!

Keiteleen kunta toimii esimerkillisesti. Jo vuonna 2009 YLE uutisoi siitä miten Keitele työllistää 1990-1993 luvuilla syntyneen nuoren kesätöihin erityistoimin. Sama nuorten työllistämiseen tähtäävä toimi oli jo tuolloin jatkunut kymmenen vuoden ajan.
Tänä kesänä Keiteleen kunta jatkaa tärkeää työtyä ja tarjoaa 1997-2000 ajanjaksolla syntyneelle nuorelle kesätöitä. Työsuhde on kolmen viikon mittainen, sisältäen 30 tuntisen viikkotyöajan 5 euron tuntipalkalla. Hakemuksen voi tulostaa kunnan nettisivuilta ja toimittaa kunnalle. Keiteleläinen nuori siis pääsee tienaamaan mukavat 450 euroa. Kunta kantaa tässä asiassa vastuunsa erinomaisesti.  Hyötyjiä on tällaisessa tukitoimessa nuoren lisäksi kunta ja mahdollinen yrittäjä joka tuetusti saa kesätyövoimaa yritykseensä. Nuori saa myös kohtuullisen hyvän palkan ajanjaksolta. Rahapalkkaa tärkeämpää on kuitenkin se, että Keiteleläinen nuori saa tällä toimenpiteellä erittäin arvokasta työkokemusta. Monelle tämä työ voi olla elämän ensimmäinen oikea työsopimuksellinen työ.

Henkilökohtaisesti 1990 luvun alkupuolella ollessani vielä nuori, kesätyötä löytyi yllättävän helposti. Paikallinen puualan pk-yrittäjä työllisti minut ja kaverin käydessäni yrityksessä työtä kysymässä. Muutaman viikon työjakso jatkui kohdallani vielä niin, että koulujen alettua kävin kyseisessä Puusepänliike Veljet Rossi- yrityksessä koulun jälkeen muutaman tunnin viikossa kantamassa puutavaraa ja siivoilemassa paikkoja. Itselleni tärkeää oli tietysti taskurahan saanti. Jälkeenpäin ymmärsin että fiksu yrittäjä kirjoittaessaan työtodistuksen tekemistäni töistä, oli se tulevaisuutta ajatellen todella tärkeää. Tuo todistus oli yksi osa sitä tärkeää tulevaisuutta, töitä hakiessa. Kiitollinen olen yrittäjälle näin jälkikäteenkin.

Kunnan ja kaupungin rooli voi olla erittäin merkittävä siinä, miten nuori voi päästä kesätöihin ja siihen ensimmäiseen oikeaan työhön käsiksi. Kaupunki voi tukea esimerkiksi pk- yrittäjiä osaltaan siten että työllistämiskynnystä madalletaan.
Keiteleen ohella Varkauden kaupunki on varannut kuluvan vuoden talousarvioon rahoitusta suoran kesätyöllistämisen lisäksi yrityksille ja yhteisöille myönnettävään rekrytointitukeen. Rekry-tukea on varattu 108 000 euroa. Määräraha riittää 30 henkilön työllistämiseen kuuden kuukauden ajaksi, mikäli tukimäärä on 600 euroa henkilöltään kuukaudessa. Tämän tuen lisäksi kaupunki tukee vastavalmistuneita nuoria Ekatyö-tuella. Tätä tukea voidaan maksaa työnantajalle 400 euroa kuukaudessa, kahden kuukauden ajan. Tukea on kokonaisuudessaan varattu 25 nuoren työllistämiseen.  Näiden tukien lisäksi on varattu vielä mahdollisuus perinteiseen kuntalisään TE-toimiston palkkatuen lisäksi. Tukea on budjetoitu 15 henkilön palkkaamiseen kuuden kuukauden ajaksi 400 euron korvauksella.

Työkokemuksen kartuttamisen lisäksi hyötyä tulee nuoren kesätyöstä myös sosiaalisesta näkökulmasta. Syrjäytymisriskit tiedostetaan. Mahdollisimman monen nuoren kesätyö varmasti ehkäisee osaltaan myös sosiaalista eriarvoistumista ja syrjäytymistä. Kannustan mahdollisimman montaa kuntaa ja kaupunkia tukemaan ja työllistämään kattavasti nuorempaa sukupolvea. Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin!

 

Kommentit

  • Helka Tukiainen

    Jälleen kerran asiapitoinen kirjoitus! :) Olen Timon kanssa samoilla linjoilla mitä tulee nuorten kesätyöpaikkoihin. Tunnen monia nuoria jotka ovat hakeneet ja saaneet kesätyöpaikan ja myöhemmin opiskelujen jälkeen työllistyneet samaan paikkaan jossa ovat edelleen, eli se voi olla myös avain tulevaisuuteen. ♥

    • Timo Suhonen

      Kiitos Helka ja hyvää kevään jatkoa. :)

Kommentointi on suljettu.