Nuorten työllistämistä parannetaan heikentämällä työsuhdeturvaa?

Hallituksen kehysriihi oli työllisyyden- ja työelämän peruspilareiden osalta karua luettavaa ja kuultavaa.
Päätöksissä jo ennestään esimerkiksi pätkä- ja nollasopimuksilla työskentelevien työsuhdeturvaa ja tulevaisuuden uskoa murrettiin kovin ottein.

Hallitus päätti esittää että jatkossa alle 20 työntekijän yrityksissä irtisanominen helpottuu ja alle 30 vuotiaiden työsopimuksen voi tehdä määräaikaisena, perusteetta. Hallitus perustelee kovia, työsuhdeturvaa heikentäviä ja työelämän epävarmuutta kasvattavia toimia sillä että muutoksen tavoitteena on alentaa työllistämisen kynnystä.

SAK ottaa asiaan kantaa ja ihmettelee kehysriihen päätöksiä, ”koska palkansaajat ovat ottaneet osaa talouden kääntämisessä kasvuun hyväksymällä raskaan kilpailukykysopimuksen, on kohtuutonta sen jälkeen vielä lisätä työntekijöiden epävarmuutta heikentämällä työsuhdeturvaa”

Hallituksen päätökset ovat käsittämättömiä tilanteessa jossa markkinatalous- sekä elinvoima ja työllisyys ovat lähteneet kasvuun. Sen sijaan että hallitus olisi voimakkaasti panostanut kohtaanto-ongelmaan ja jopa suoranaiseen työvoimapulaan osaamisen kehittämisellä ja työllisyyttä edistävällä veropolitiikalla se päättääkin heikentää tulevaisuuden tekijöiden turvaa.

Työntekijöiden iän ja yritysten koon mukainen työsuhdeturvan ja työsopimuslain poikkeavuus on oikeuskäytännöllisesti ja jopa lainsäädännöllisesti erittäin kummallista. Tässä hyvinvointivaltio nimeltään Suomi liikkuu todella harmaalla alueella. Eikö oikeustaju jo edellytä, että kaikille kuuluu sama turva työmarkkinoilla, iästä ja työpaikan koosta huolimatta?

Työllistämisen kynnystä alennetaan siis heikentämällä työsuhdeturvaa. Käytännössähän tämä tulee tarkoittamaan sitä, että työntekijä voidaan potkia pihalle pärstäkertoimen perusteella ja uusi voidaan ottaa tilalle. Mielestäni tämä ei määrällisesti tule kasvattamaan työllisyyttä. Tämä tosiasiallisesti tulee vain entisestään heikentämään työntekijöiden luottamusta työnantajaa kohtaan.

Nyky-yhteiskunnassa juuri luottamuksen tulisi olla se keskeisin tekijä joka luo tulevaisuuden ammattiosaajia tarvittaville työmarkkinoille. Ei heiluriovet, jossa työntekijää tulee ja menee, sattumanvaraisin perustein.

Kommentit

 • Asukki

  Ammattiliittojen johto täyttää ensin omat pussit ja jos energiaa riittää, sitten kavereiden ja tuskin koskaan maksavien jäsenten pusseja.
  Demarit kaappaa kaikki kunnalliset työpaikat demareille ja heidän perheen jäsenille.

  Hyvä jos yritykset uskaltaa palkata ja huonoista on päästävä helposti eroon, näin pitäisi Varkaudenkin toimia.

  Mene Timo pieneksi hetkeksi yrittäjäksi, ehkä opit realiteetistä jotain, nyt tuntuu olevan tyhjää helinää.

 • Timo

  Hei

  Jos yrityksen keskeisin agenda on, miten työntekijästä pääsisi helpoiten eroon on mielestäni sen yrittäjän tulevaisuus heikolla pohjalla.
  Suomessa on muutoinkin yt lain kautta helppo vähentää työntekijöitä.
  Nyt hallitusriihen esitys esim. nuorten työntekijöiden työsuhdeturvan heikentämisestä on omiaan luomaan maahamme epäluottamusta työmarkkinoille.
  Toivoisin että työsuhdeturvan heikentämisen sijaan hallituksen katseet kohdistuisivat aitoihin työllistämis- ja koulutusasioihin.
  Niistä syntyy tulevaisuuden tekijöiden onnistunut työllisyyspolitiikka.

 • Asukki

  No herran pieksut.

  Puhut nyt Ay ja demari suulla, et kaikki riskit kantavan yrittäjän suulla. 20 hengen yritys ei vaan voi pitää henkilöä työssä jolla on esim. alkoholi ongelmia tai jatkuvia sairastumisia, ei vaan voi olla varamiehiä!
  Tämän voi tietää vain luomalla yrityksen ja kokemalla, ei olemalla ay aktiivi ja demari!

  Varkaudessa esim. Navitas vuokraa pitkäaikaisesti sinistä VW henkilöautoa, Navitaksen hallituksen jäsenen perheen yritykseltä. Tälläinen yritys jolla on näitä verovaroin toimivia korruptio asiakkaita voi palkata kenet vaan, kun verorahoista otetaan rahat!
  Hölmöt luulee, että korruptiivinen toiminta on laillista. kunnes viranomaiset puuttuu siihen ja sitten naakalta ja demarilta katkee nokka.

 • Timo

  Nyt poikkesit blogin aiheesta ulos.
  Korruptio- tai rikosasioissa suosittelen kääntymään virkavallan puoleen!

Kommentointi on suljettu.