Opiskele, vaikka hallitus tähän ei kannusta!

Hallitus leikkaa opiskelijoilta

”Opetusta, tiedettä ja kulttuuria sopeutetaan 178 miljoonalla eurolla jo vuonna 2016 ja jopa 541 miljoonalla eurolla vuoden 2019 tasossa eli hallituskauden lopussa. Suurin osa säästöistä ja sopeutuksesta kohdistuu toisen asteen koulutukseen, jossa tavoitteena on 190 miljoonan euron vuosittaisen säästön tuova rakenneuudistus sekä korkeakoulujärjestelmän kustannustehokkuuden parantaminen. Lisäksi leikataan opintotukea, jonka indeksisidonnaisuus myös lakkautetaan.”
Toisaalla kuitenkin opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on kommentoimassa: ”Suomi tarvitsee uuden nousun tutkimuksen kärkeen”

Hallituksen toimet opiskelijoihin kohdentuvassa säästöleikkurissa on käsittämättömiä. Ennen vaaleja levisi runsaasti ”Koulutuslupaus”- kuvia sosiaalisessa mediassa. Kuvissa esiintyi mm. Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb. Näissä kantaa ottavissa kuvissa poliitikot lupasivat yhdessä opiskelijoiden edustajien kanssa että koulutuksesta EI leikata. Alla yksi esimerkki.

SS blogi 13.3

 

Nyt kuitenkin siis tiedetään se että opiskelijoilta hallitus leikkaa todella kohtuuttomasti.
“Esitetyt 150 miljoonan euron leikkaukset ovat opiskelijoiden toimeentulon kannalta kohtuuttomia: opiskelijalle käteen jäävän sosiaaliturvan taso tulee laskemaan lähes 100 eurolla kuukaudessa. Tämän lisäksi opintotukikuukausista viedään jäljellä oleva vähäinenkin jousto, opintolainan hyvitystä heikennetään ja samanaikaisesti opintolainan määrää kasvatetaan niin, että opiskelijalla on valmistuessaan niskassaan jopa 30 000 euron velkataakka. Ei ole olemassa toista väestöryhmää, jolta hallitus voisi leikata toimeentulosta 25 % ja vielä kehdata kehua leikkausta yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta lisääväksi.” SAMOKin puheenjohtaja Jemi Heinilä linjaa.” SYL:n ja SAMOKin kannanotossa.

Yhteishaku on vuonna 2016 peruskoulun tai lukion päättäville. Lukion käyneet hakevat yo-pohjaisiin tutkintoihin. Yhteishaku päättyy 15.3.2016.
Voin mielessäni kuvitella miten hakuun osallistuva tuleva opiskelija tuntee epävarmuutta tulevaisuudestaan vielä normaalia enemmän, johtuen vallassa olevan hallituksen linjauksista. Hallitus antaa selkeän singnaalin siitä että tässäkään tapauksessa ei pienituloisia eli opiskelijoita säästetä. Pieni- ja keskituloisten perheiden jälkikasvut ovat tulilinjalla. Varmaankaan niissä perheissä joissa toimeentulon kanssa ei ongelmia ole, tämäkään leikkaus ei hetkauta. ”Pappa betalar”
Joidenkin perusporvarihallituksen päättäjien olen nähnyt julkisuudessa perustelevan leikkauksia, jopa väheksyen niiden vaikutuksia. Perusteluina on käytetty omaa opiskeluaikaa 1970 – 1980 luvulla. Silloinkin kuulemma joutui ottamaan opintolainaa ja pärjätä piti. Toki aika ja tilanne on nyt toinen kuin 30-40 vuotta sitten. Elintaso ja elämisen hinta on nyt korkea. Ruoka, sähkö ja asuminen kokonaisuudessaan ei liene vertauskelpoinen esimerkiksi 70 – 80 luvun aikoihin.
Vaarana on, että näidenkin tulevien leikkausten jäljet on nähtävillä viiveellä useiden vuosien päästä. Suomi tulee vääjäämättä kärsimään koulutustason laskusta. Tulevaisuudessa maamme ei kuulu enää koulutuksen kärkimaihin, valitettavasti.

Meidän perheen keskimmäinen hakee nyt yhteishaussa lukioon Kuopioon. Taidelukio Lumit vetää meidän nuorukaista puoleensa. Hyvä näin. Koulutus kannattaa. Epäoikeudenmukaisuus ja opiskelijoiden, opinnon ja korkeakoulutuksen väheksyminen nykyhallituksen toimesta ei saa lannistaa. Nuoret, tulevaisuus on kaikesta huolimatta teidän!