Paperimiehen- ja naisen palkka!

Tänään 1.10.2017 olemme me Paperiliittolaiset sopimuksettomassa tilassa.
Työehtosopimus (se Harkimon haukkuma) on siis neuvottelutilassa kun edellinen sopimuskausi päättyi 30.9.
Neuvottelutila on tosin ehkä turhan voimakas sana, koska saamiemme tietojen mukaan Metsäteollisuus ry- eli työnantajien edustus on ”katkaissut” neuvottelut aiemmin niin ettei edes uutta neuvotteluajankohtaa oltu sovittu. Tietojen mukaan nyt osapuolet ovat jo uusista neuvotteluista sopineet. Olemme siis odottavalla kannalla!

Aiempien vuosien sopimukset ovat syntyneet varsin kivuttomasti. Nollalinjalla ollaan menty ja työehtosopimuksien teksteihin ei liiemmin ole tullut muutoksia. Elimme taantumakautta.

Muistissa on se viimeisin kova ”rypistys” vuodelta 2005. Tuolloin julkisuudessa olleesta väärästä tiedosta poiketen ”Paperin lakko” pysäytti koko valtakunnan metsäteollisuuden.
Kyseinen paperin lakkohan oli siis tosiasiassa työnantajan julistama työsulku. Eli työnantajan työtaistelutoimi tarkoitti sitä ettei se päästänyt työntekijöitä tehtaille tekemään työtä. Tämä noin 7 viikon mittainen sulku oli historiallinen ja näin jälkikäteenkin tarkasteltuna erittäin typerä työtaistelutoimi työnantajalta taloudellisesti ja tuotannollisesti!
Tuolloin työnantajan edustajat kehuivat julkisuudessa kovaa ratkaisuaan ”investoinnilla tulevaisuuteen” sloganilla. No, vaikutukset taisimme kaikki nähdä, valitettavasti.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Eero Lehto on julkaissut raportin ”Paperiteollisuus ja Suomen kansantalous”
Siinä todetaan mm. laajentuneen sellutuotannon kapasiteetin ansiosta Suomen paperiteollisuuden kasvun nopeutuvan parista prosentista runsaaseen  4 %:n vuosina 2018 – 2019.
Sellutuotanto nousee mittavasti mm. Äänekosken tehtaan investoinnin myötä. Sellutuotantoa tulee vuodessa noin 1,3 miljoonaa tonnia. Varkauden yksikkö nosti sellutuotantoa 90 000 tonnilla. UPM on nostanut vuodesta 2013 sellutuotantoa 500 000 tonnilla. Suuntaus on siis ollut erittäin myönteinen. Kartonkiteollisuus on investointien myötä nostanut kapasiteetin esimerkiksi Varkaudessa 390 000 tonniin sekä Kotkamills tehtaalla 400 000 tonniin vuodessa.

Kahdenkymmen vuoden aikana paperiteollisuuden työntekijöiden määrä on pudonnut jopa 20 000:n työntekijän verran. Tuotanto on kovassa kasvussa ja tehtaat tekevät erittäin hyvää tulosta ennusteiden mukaan tulevinakin vuosina.
Tätä peilaten on erikoista, että paperiteollisuuden työntekijöiden palkkataso on palkansaajien tutkimuslaitoksen Eero Lehdon mukaan seuraavanlaisessa tilassa: ”Reaaliansiot jäissä- johtajien palkat nousseet eniten.”

Kun huomioidaan myös se, että työvoimakustannukset tunnilta on Suomessa matalemmalla tasolla kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa niin tässä tilanteessa työntekijöiden odotukset on täysin jotain muuta kuin nollakorotukset.
Kokonaiskustannuksista työvoimakustannukset ovat paperiteollisuudessa ykkösprosentteja. Eli esimerkiksi 2%:n palkankorotus olisi lähes merkityksetön. Esimerkkinä voisi mainita uudistetun Äänekosken tehtaan jossa jo muutaman päivän tuotannolla on kuitattu vuoden työvoimakustannukset.

Palkasta puhuttaessa paperin palkat ovat nousseet esiin negatiivisessa näkökulmassa. On kuitenkin huomioitava se realiteetti, että paperimiehen- ja naisenpalkka tuo juuri niitä tärkeitä veroeuroja jolla kunnat tuottavat peruspalvelua.

Mielestäni tässä tilanteessa Paperiliitto voi neuvotella aivan huoletta sopimuksen jossa palkankorotus olisi 4-5% ja sopimuksen kesto 3-4 vuotta! Katsotaan miten käy!  :)

 

 

Kommentit

 • Jarze

  Omasta mielestäni, nuo Sipilän ”talkoopäivät” pitäisi ensimmäiseksi poistaa sopimuksesta. Ainakin ”meidän” tehtaalla lähti 3pv palkka pois kaikilta työntekijöiltä. Vaikka tämähän EI ollut palkanalennus. Toivottavasti myös pieni palkankorotus…

 • Kurko

  Olet prototyyppi henkilöstä, jonka kannattaisi tai vähintään pakolla pitäisi tehdä muita hommia vuosikymmen, vaikka vanhustenhoidossa tai kaupassa kassalla.

  • Timo

   Kurko..jos minua tarkoitit voin sanoa että olen ollut monenlaisissa töissä.
   Metallihommissa konepajalla ja telakalla, asiakastyössä, puusepänliikkeellä apupoikana, siivoojana, mansikanpoiminnassa yms.
   Luultavasti sinä olet ollut paperiteollisuudessa kun osasit arvioida prototyypin ? Hyvää syksyn jatkoa !

 • Korkelo

  Paperiliitto on valitettavasti paras esimerkki siitä mitä tapahtuu kun kuvittelee olevansa korvaamaton ja hinnoittelee itsensä pihalle.
  Sitten pannaan koneet kiinni ja tuotanto ulkomaille.. Eipähän tarvitse olla pyhisin töissä edes moninkertaisella palkalla..

  • Timo

   Korkelo..annappa faktaa väitteen tueksi?

 • saapas

  2% korotus on merkityksetön? Kaikenlaisissa kuplissa sitä voi elää. Kaikkiko linjat Suomessa voivat hyvin ja kun ei sillä 20€/h plus tunnilta pärjää Varkauden kovien ja mm yhä kohoavien asuntohintojen kanssa, niin olisihan se kiva lisää saada ihan vähintään saamisen ilosta.

  • Timo

   2% korotus on millä alalla tahansa merkityksetön..johtuen elinkustannusten noususta.
   20e/h ei pidä paikkaansa.
   Ei myöskään Varkauden ”kovat” asuntojen hinnat.

Kommentointi on suljettu.