Puukerrostalot ja Asuntomessut Varkauteen 2020!

Stora Enso investoi Varkauteen merkittävästi 2014 ja 2015. Uuden kartonkikoneen lisäksi metsäjätti ilmoitti rakentavansa Varkauteen puuelementtien valmistuslinjan. Kokonaisarvio näillä investoinneilla oli yhteensä 153 miljoonaa euroa. Kartonki investointiPuuelementti investointi.
Puuviilukoulutukset ovatkin jo käynnissä tehtaalla. WL 5.2.2016.

Puuelementtien valmistuslinja on merkittävä. Tämä linja tuottaa uutta tekniikkaa hyödyntäen puurakennuselementtejä niin että käynnistysvaiheen jälkeen linjan vuosikapasiteetti on 100 000 m3. Elementit soveltuvat erinomaisesti suurta lujuutta ja kantavuutta tarvitseviin rakennustarpeisiin. Tämä tekniikka siis sopisi esimerkiksi puukerrostalo-rakentamiseen.
Metsäteollisuus ry- on puhunut puurakentamisen puolesta vahvasti. Puurakentaminen on ratkaisu – esitelmässä Metsäteollisuus ry, esittelee perusteita puurakentamisen puolesta erinomaisesti. Uusiutuvan puuraaka-aineen hyödyntäminen kokonaisuudessaan alusta loppuun on sitä kuuluisaa kestävää kehitystä. Innovaatio, ilmasto sekä työllisyyskysymykset nousevat erittäin vahvasti esiin puhuttaessa puurakentamisen vahvistamisen puolesta.
Metsäteollisuus arvioi positiivisia työllisyysvaikustuksia niin että puurakentaminen toisi tulevaisuudessa jopa 50 000 – 100 000 uutta työpaikkaa.

Rakentaminen ja asuminen tulee vuosittain hyvin esille asuntomessuilla. Tänä vuonna Asuntomessut- järjestetään Seinäjoella. Näillä messuilla on mainittu monipuolinen puun käyttö rakentamisessa ja sisustamisessa. 2017 messut ovat Mikkelissä, Porissa 2018 ja Kouvolassa 2019. Äkkilukemalla mikään noista messuista ei kuitenkaan nosta puurakentamista keskiöön. Tämä on asia jonka toivoisin huomioitavan tulevaisuudessa. Olisi erittäin mielenkiintoista, että esimerkiksi Varkaus voisi järjestää Asuntomessut 2020- ja laittaa teemaksi puurakentamisen. Näillä messuilla huomioitaisiin nimenomaan puukerrostalorakentaminen puuelementtejä hyödyntäen. Varkaudessa kun on elementtitehdas omasta takaa. Tämä jos mikä olisi sitä lähituote-brändiä parhaimmillaan.
Asuntomessut Varkaudessa- ja puurakentamisen puolesta kirjoitti Varkauden kaupunginhallituksen jäsen Pia Hedman Warkauden lehden kolumnissaan jo viime vuonna. Erittäin mielelläni olen tukemassa tätä ajatusta.

Varkaus olisi hyvä valinta. Puurakentaminen sekä biotalous olisi helppo tuoda konkreettisesti esille isossa tapahtumassa. Biotalous- teemaa tukisi loistavasti Keski-Savon alueella, Leppävirralla oleva ja tänä vuonna valmistuva Riikinvoima ekovoimalaitos. Polttolaitoksen on tarkoitus tuottaa jätteenpoltosta saatavalla lämmöllä kaukolämpöä Varkauden alueelle. Tämä olisi myös messuja ajatellan merkittävä ekologinen näkökulma. Kotitalouksien kierrätys sekä jätteiden loppusijoitus ja siitä saatava hyöty eli lämpö.

 

Kuvassa Helsingissä 6.2.2016 moottoripyörämessuilla bongattu puinen moottoripyörä.

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Ehdotin taannoin Leppävirralle minitalomessuja – ehkä tässä voisi talousalueelle yhteinen hanke hyvinkin syntyä.

    • Timo Suhonen

      Hyvä ajatus! :)

Kommentointi on suljettu.