Rakennetaan muuri Kuopion ja Varkauden väliin?

Muutama viikko sitten kirjoitin päivityksen sosiaaliseen mediaan. Kerroin kaikelle kansalle avoimella Facebook-seinälläni, että menemme käymään Kuopiossa.
Minulla oli tilaisuus Savon Sanomien toimituksessa. Ehdotin perheeni naisille (vaimo&tytär) että lähtekää mukaan ja käykää samalla katsomassa löytyykö 7v. tyttärellemme Kuopion kaupoilta talvitakkia. Tämän talvitakki etsimisenkin tyttärellemme, kerroin myös tuolloin päivityksessäni. Päivitystä tehdessäni, ennenkuin painoin Enter-nappia tiedostin kyllä mitä tuleman pitää noin suurin piirtein.

Eikä aikaakaan kun seinälleni tulvi muutamia kommentteja (suoria lainauksia muistikuvistani) :
”..ilmankos täällä Varkaudessa ei kauppa käy ja kaupat on ahdingossa kun näin käyttäydyt, ja kaikille suosittelet että käykää Kuopiossa ostoksilla..”
” ..kyllä luulisi että Varkaudestakin löytyisi laatukauppoja josta voi tytölleen takin ostaa, pitääkö Kuopioon asti lähteä?..”
”..ei ole ihme että Varkauden kaupoilla menee huonosti..”

Olin siis varautunut ko.asiaan ja tuleviin kommentteihin, koska aiemminkin olen tämänsuuntaista kommentteja saanut kun olen kertonut sosiaalisessa mediassa meneväni Kuopioon, kenties jopa ostoksille. Asia on kyllä aika hauska, etten sanoisi suorastaan surkuhupaisa.  Varkaudessa on joitakin yrittäjiä tai yrittäjiä lähellä olevia henkilöitä jotka ovat vahtikoirina sen suhteen, kuka varkautelainen ostaa muualta kuin Varkaudesta. Jäätyään kiinni ”rikoksesta” tuomion voi antaa julkisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa :)

Varkautelainen joka ostaa muualta kuin kotikaupungistaan aiheuttaa toiminnallaan kotikylänsä koko yritystoiminnan lamaantumisen. Tuho leviää kulovalkean tavoin. Työttömyys nousee hirvittäviin lukuihin. Lappuja tulee kauppojen luukuille. Kakkosen nelosia naulataan kaiken yritystoiminnan oviin ja ikkunoihin. Ja tämähän on asiakkaiden syy, mitäs eivät ostaneet Varkaudesta! Kuopion kaupoilta ostosten katseleminen on jo rikos. Pitäisihän minun Varkautelaisena päättäjänä ymmärtää, että vastuuttomasta toiminnastani on kauaskantoiset, erittäin tuhoisat vaikutukset koko talousalueemme elinkeinoelämälle!

Varkautelaisten kauppojen, yrittäjien elinkeino ja myytävät palvelut toimivat ymmärtääkseni sen mukaisesti, mitä ja millaista tuotetta tai palvelua Varkautelaisille, ja miksei muillekin ohikulkijoille tarjotaan. Onko myytävä sellaista jota porukka tarvitsee tai haluaa. Tämä mielestäni on se ”suuri kuva”. Tuotetta menee jos sille on tarvetta. Itse en henkilökohtaisesti osta mitään tuotetta tai palvelua vain ja ainoastaan sen vuoksi, että se on Varkaudesta. Ostan se ainoastaan sen vuoksi, että minä tai perheeni jäsenet sitä todella tarvitsevat. Tämä on se lähtökohta. Tietysti ostan tarvitsemani Varkaudesta jos ja kun se täältä löytyy. Tosiasia vaan on, että täällä ei välttämättä ole hirveästi valinnan varaa. Esimerkiksi tyttärellemme ostaessamme sitä takkia, kiersimme ensin toki paikalliset marketit ja erikoisliikkeet. Etsinnöissä oli aivan tavallinen takki, mutta tietyilla ominaisuuksilla loska ja vesikelit huomioiden. Ei siis ollut kyse mistään erikoisemmasta tuotteesta. Ihan perustakista oli tarve, ei toppatakkia vielä vesikeleille. Tässä on todettava, että eipä sellaista sitten löytynyt edes sieltä Kuopiosta :)

Fanaattisuus Varkaudessa sen suhteen mitä kukin ostaa tai ei osta täältä nousee välillä esiin voimakkaasti. Esimerkiksi (jälleen sosiaalisessa mediassa) tuli julkiseen keskusteluun se, että Varkauden kaupunki on palkinnut 30 ja 40 vuotta palvelleita työntekijöitään kylpylä-hemmottelupaketilla. Tästä ei vielä ”myrskyä” noussut. Myrsky nousi siitä kun ilmeni että kaupunki on ostanut palkittaville paketit Savonlinnan kylpylästä.
Tämä nostatti keskustelun agressiivisuutta uudelle tasolle. Tuomio annetiin niin kaupungille, päättäjille kuin virkamiehillekin moisesta ”epäisänmaallisesta toiminnasta” Ja taas tuotiin esimerkkejä siitä, miten kaikki tuhoutuu ja on jo osittain tuhoutunutkin moisesta toiminnasta. Erikoinen ratkaisu olisikin ollut se, että palkitut olisivat saaneet ”kylpyläpaketin” Varkauden Uimahalliin. Toki ainakin yhdelle palkitulle tämä olisi voinut olla jopa jonkinasteista keljuilua koska hänen työpaikkansa on uimahallilla.
Uskon että juuri kylpylä-hemmottelupakettia hankkiessa Varkauden kaupunki olisi voinut sellaisen ostaa paikallisesti, jos täällä sellainen kylpylä olisi ollut olemassa. Kun ei vaan ole.

Tiedän että meidän perhe on hankkinut ja ostanut tarvitsemamme tuotteet ja palvelut yli 90 prosenttisesti paikallisilta toimijoilta. Olisinkin halunnut tuolloin kun minut syyllistettiin Kuopion katselukerrasta, verrata syyllistäjien kanssa mitä kukin mistäkin ostaa. Väitän että tulee taatusti tilanteita jolloin ne fanaattisemmatkin ja jopa yrittäjät itse joutuvat hankkimaan tarvitsemiaan asioita muualta. Tilaamalla tai käymällä. Ei kannattaisi olla liian ehdoton. Yrittäjien ja heidän taustavoimiensa kannattaisi kaikki tarmo keskittää siiihen, mitä tarjontaa meillä täällä on. Tarjonnan tulee kattaa kysyntä. Voihan olla, että täällä kävisi kauppa siten että ne muualtakin tulleet tekisi ostoksia? Vai olisiko sekin sitten paha juttu. Eikös kaikien tulisikin ostaa tarvitsemansa sieltä kotipaikkakunnalta?   :)

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Jos tämmöiseksi touhu on jo mennyt, eikö kannattaisi jäädä politiikasta pois. Käytetään kivet ja varat moottoritien rakentamiseen Varkaus-Kuopio välille.

 • Timo Suhonen

  Jari. Luulen, että et lukenut blogia kokonaan, tai jos luit, luitko ajatuksella? :)

 • Jari Holopainen

  Kyllä minä sen luin – ehkä minä vain ajattelen liikaa. Mietin, että kateuksissaanko ne fb-sivuille tuollaista kirjoittelee?Otsikko minua kiinnosti erityisesti, siitäkin huolimatta, että siinä on lopussa ?-merkki. Jossakin kohtaa se muuri ilmeisesti sijaitsee: tarjonnan ja kysynnän rajapinnassa?

 • Jampe

  Kokemus 80-luvulta: Piti vaimolle (nykyinen ex) löytää tietty torstai-takki. Lähdettiin sitten Suonenjoelta Kuopioon eikä ko. takkia löytynyt. Ajettiin sitten Varkauteen ja kappas: Torstai-takki löytyi! Elettiin vähän pienempien markkinoiden aikaa mutta enivei. Ja allekirjoitan lauseesi: Tarjonnan tulee kattaa kysyntä.

Kommentointi on suljettu.