Sairasta potkitaan maassa!

Kerron lyhyen tosipohjaisen tarinan henkilöstä, joka on byrokratian pelinappula. Panoksena ei vähempää eikä enempää kuin toimeentulo ja elämä!

Lääkäri kirjoitti ”Jarille” reumaperäisen selkärangan ja nivelsärkyjen vuoksi neljän kuukauden sairasloman. Perusteena sairaslomalle oli myös lääkekokeilut ja sairauden syyn ja jatkotoimenpiteiden selvittäminen.
Jari toimitti sairaslomatodistuksen Kelalle koska sieltä haetaan sairaspäivärahaa. Virkailija oli Kelalla ystävällisesti vielä todennut että koska Jari on työtön, hän voi hakea työttömyyspäivärahaa eli työmarkkinatukea siihen saakka kunnes saa päätöksen sairauspäivärahasta. Näin meneteltiin.

Ss blogi 3 4.3.2016

Viiden viikon kuluttua sairaspäivärahahakemuksen toimittamisesta tuli vastaus. Kela totesi vastauksessaan, toisin kuin asiantuntialääkäri aiemmin, että Jari on täysin työkykyinen ottamaan vastaan esimerkiksi osapäivätyötä. Lääkärin aiemmin kirjoittamalla sairaslomatodistuksella jossa selkeästi todettiin työkyvyttömyys huomattavan terveydentilan alenemisen ja kovien kipujen vuoksi, ”tällä siis voi pyyhkiä vaikka p***että”, näin Jari tulkitsi.

Kuten markkinamiehet sanoo: ”Eikä tässä vielä kaikki”
Jarin ollessa työtön ja Kelan virkailijan ohjeistuksen myötä haettu työmarkkinatuki sairasloman ajalta sai päätöksen. Vastaus oli kielteinen. Henkilö joka on sairas eikä ole kykenevä ottamaan työtä vastaan, ei ole oikeutettu työmarkkinatukeen. Jari oli laittanut tietysti työmarkkinatukihakemukseen todellisen tilanteen eli lääkärin aiemmin kirjoittaman lausunnon työkyvyttömyydestä. Työmarkkinatukea hakiessa ja sitä saadakseen lomakkeeseen olisi pitänyt laittaa että on kykenevä ottamaan työtä vastaan.

Yhteenveto : Jari ei saa Kelalta mitään tukea koska asiantuntialääkärin mukaan on sairas ja te-toimisto ei tällöin puolla työmarkkinatukea. Kela taas tulkitsee oman lääkärin mukaisesti että Jari on terve, joten sairaspäivärahaan ei ole oikeutta.

Ss blogi 2 4.3.2016.

Jari teki päätöksistä Kelalle valituksen. Valitukset siis koskivat kielteistä päätöstä sairauspäivärahasta, että on asiantuntialääkärin mukaan työkyvytön, toisin kuin Kelan lääkärin mukaan joka EI edes Jaria tavannut mutta pystyi tekemään diagnoosin täydellisestä työkyvystä! Samoin valitus koski työmarkkinatuen saamattomuutta. Näitä valituslomakkeita viedessä Kelalle, virkailija totesi ystävällisesti, ”ainahan voi valittaa mutta ei sillä ole mitään vaikutusta”

Ss blogi 4 4.3.2016.

Näin Suomessa tänään. Sairasta potkitaan vielä maassakin!

Kommentit

  • PekkaKana

    Itse sain B-lausuntona lääkäriltä vaikea-asteisen masennuksen vuoksi lappusen, jolla olisi kaiken järjen mukaan pitänyt irrota osa-aikaeläke. Mutta eipä vaan irronnut. Kelan työntekijä, jälleen kerran edes juttelematta minun kanssa puhelimitse, oli päättänyt että olen työkykyinen. Menepä siinä sitten töihin kun on vaikeuksia edes kyetä kauppaan lähtemään…

  • Helka Tukiainen

    Ikävä kyllä näin se menee sana tarkasti! :( Lyötyä lyödään lisää ja poljetaan maahan byrokratian rattaissa. Asiaa! Kiitos Timo jällen kerran! ♥

  • plokkariukki

    Kuntoutuksessa pari vuotta sitten törmäsin mielenkiintoiseen asetelmaan. Lääkäri kertoi olevansa kuntoutuslääkäri, työterveyslääkäri ja vielä vakuutusyhtiön asiantuntijalääkäri. Kirjoittaako hän eri palleilla istuessaan potilaalle joka kerta erilaisen lausunnon vai mikä se on, joku sairauslomalappu? Taitaa noissa kuvioissa pyöriä pieni piiri, jossa asiakas eli potilas on vain yhden sortin numero tai nappula. Omalla kohdallani eläkeasia hoitui kerralla kuntoon. Ikääkin oli se yli 60-vuotta, joka tuntuu olevan jokin maaginen raja eläkkeen saamisessa tai sille joutumisessa (viimeinen on minun tulkintani). Kolme eri lääkäriä totesivat minut työkyvyttömäksi sanoissaan. Vain ortopedi totesi, että kyllä sinä vielä kävelemään pystyt, mutta pitää muistaa tuo ikä. Yli kuusikymppinen ei ole enää kuulemma kolmekymppinen.

Kommentointi on suljettu.