Suomen ei tule liittyä Natoon!

Huomenna 4.1.2016 Puolustusvoimien asepalveluksen suorittamisen aloittaa uusi tuloryhmä 1/16. Tuhannet uudet alokkaat pääsevät opettelemaan Suomen sotilaallista puolustamista.

”Puolustusvoimilta edellytetään kaikissa tilanteissa aluevalvontaa ja kykyä koskemattomuuden ja itsenäisyyden puolustamiseen. Puolustuskykymme on estettävä ennalta sotilaallisen voiman käytöllä uhkaaminen ja maamme joutuminen sotilaallisten toimien kohteeksi. Harjoittamalla uskottavaa puolustuspolitiikkaa maahamme hyökkääminen tai alueemme hyväksikäyttö kolmatta osapuolta vastaan tulee kaikin tavoin kannattamattomaksi. Puolustusvoimat ylläpitää ja kehittää Suomen valtionjohdon ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen toimintalinjan määrittämää suorituskykyä. Suorituskyky muodostuu maapuolustuksen, meripuolustuksen ja ilmapuolustuksen suorituskyvyistä sekä puolustusvoimien yhteisistä suorituskyvyistä. Turvallisuusympäristöön suhteutettu suorituskyky ehkäisee ennalta kriisitilanteiden syntymistä ja niiden eskaloitumista aseellisen voiman käytöksi. Suorituskyky mitoitetaan Suomen sotilaallista puolustusta varten sekä samalla soveltuvaksi puolustusvoimien kahteen muuhun tehtävään. Puolustusvoimat ylläpitää valmiutta kaikkien sille asetettujen tehtävien täyttämiseksi. Puolustusvoimien suorituskyvyn käyttö valmistellaan koko maan kattavasti.”   Lainaus Puolustusvoimien nettisivuilta.

Maamme sotilaallista kyvykkyyttä tulee vaalia. Henkinen apatia ja luovuttaminen, sekä Nato- kortin taakse piiloutuminen ei tule kysymykseen. Apatialla tarkoitan sitä näkemystä joka valitettavan monessa yhteydessä ja keskustelussa tulee esille. Suomen armeijan kapasiteettia sekä puolustautumiskyvykkyyttä arvioidaan mahdollisen idän suunnalta tulevan sotilaallisen uhan yhteydessä. Keskustelussa on lähinnä arvioitu tunneissa tai korkeintaan päivissä Suomen kestävyyttä. Mielestäni tällainen suhtauminen kumpuaa juuri siitä halusta, jossa Suomen liittoutumattomuutta ei nähdä tarpeellisena. Sama halu ajaa näissä näkemyksissä maatamme Naton jäsenyyteen. Nato väittelyn sijaan mielestäni asiaa tulee tarkastella samoin kuten Presidentti Niinistö toi esille puheessaan uudenvuoden päivänä.
”Suomi ja Ruotsi ovat Naton erityiskumppaneita. Harjoitamme keskenämme tiivistyvää sotilaallista yhteistyötä, joka sujuu hyvin ja jota molemmissa maissa arvostetaan”, presidentti sanoi. ”Olemme molemmat myös sotilasliittoon kuulumattomia maita. Yhdessä meillä on vahvat yhteydet niin länteen kuin itään, ja tämä nostaa meidät Ruotsin kanssa erityisasemaan. Se taas luo mahdollisuudet merkittävään työhön Pohjois-Euroopan turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi.”
Allekirjoitan Presidentin näkemyksen täysin. Vahva yhteistyö kahden liittoutumattoman maan kesken on meidän kannalta tässä hetkessä järkevää.

Liittoutumattomuuden sekä yhteistyön lisäksi oman maan puolustusvalmius ja osaaminen on pidettävä mahdollisimman terävässä kunnossa. Aepalveluksen suorittamista tulee kehittää siten että asepalvelus suoritetaan laajasti ja korkealla prosentilla.
Itse suoritin asepalveluksen 2/93 tuloryhmässä, Ylämyllyllä Sissikomppaniassa.
Huomenna asepalveluksen aloittaa vanhin poikamme. Palveluksen kesto on joko 165 vrk, 255 vrk tai 347 vrk. Toivon ja uskon että poikamme saa hyvän ja kattavan maamme puolustautumiseen annetun perusvalmiuden.

 

Kuvassa allekirjoittanut Sotinpuron ampumaleirillä 1994. Menossa tarkka-ammunta harjoitus.

Kommentit

 • Santis

  Lisäisin vielä, että Nato ei edes toisi juuri
  mitään lisää Suomen puolustukseen. En usko sen pystyvän juuri mihinkään. Kaikki on liian hidasta ja liikaa kuunnellaan Usan hömpötyksiä eli Nato ei ole sitä mitä sanoo olevansa. Itse en halua taisteluihin Naton takia…

 • plokkariukki

  Mutu-tuntumalla miltei jokaisella ainakin armeijan käyneellä miehellä on kai kanta kuuluako Natoon vai ei. Olen jo nostoväen monennessako luokassa lienenkään res. vääp. ja aika monet kert. harj. ja rt-reissut heittänyt. Minä en tiedä mikä olisi parasta. Niinistön kanta vaikuttaisi äkkiseltään hyvältä, koska se ei aseta meitä suoraan vastakkain asetteluun, joka helposti maantieteellisen asemamme takia tulee osaksemme liittoudummepa länteen tai itään. Kun ja jos asekalapaliikki alkaisi, jota en usko ja toivon kaikkein vähiten, kusessa ollaan oltiinpa kenen joukoissa tahansa. Silloin luultavimmin meitä käsketään jostakin kauempaa ja heidän intressiensä mukaan juurikaan meistä itsestämme piittaamatta. Voin olla väärässä, mutta kuka on sitten oikeassa liittoutuako vai ei ja onko vaara vaanimassa, toivottavasti sitä ei meidän tarvitse testata ja ainakaan kokeilla!

  • JYP

   ”Plokkariukin” kanssa ehkä samassa nostoväen luokassakin olevana olisin kyllä samoilla linjoilla siinä, että kyllä Suomen tulisi pysyä ehdottomasti sotilaallisesti liittoutumattomana maana kaikissa tilanteissa sekä säilyttää oma asevelvollisuusarmeijansa.

Kommentointi on suljettu.