Suomi. Miljoonien saunojen maa.

Suomi, miljoonien saunojen maa.
Suomalaiset tunnetaan saunomiskansana. Omakotitaloissa ja rivitaloasunnoissa on järjestään sauna. Tänä päivänä jo lähes kaikissa rakennettavissa kerrostaloissa yhteisen saunatilan tilalla on asuntokohtainen sauna.
Saunojen määrän myötä on ns.yleisten saunojen tarve eri kuin aikanaan. 1800-1930 välinen aika oli yleisten saunojen kulta-aikaa. Juuri omien saunojen lisääntyminen sekä esimerkiksi kaupungistumisen myötä rakennettaviin kerrostaloihin tuli taloyhtiö kohtaisia saunoja joka vei tarvetta yleisiltä saunoilta.

Saunojen lukumäärän lisääntyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että saunominen olisi kaikille suomalaisille arkea. Tämän vuoksi järjestetään tapahtumia jotta saunakulttuuri tavoittaisi kansalaisia jotka pitävät saunomisesta ja että ne joilla sitä mahdollisuutta ei helposti ole, saisivat nauttia saunan lämmöstä.

12.3 Yle uutisoi ensimmäistä kertaa järjestettävästä Helsinki Sauna Day-tapahtumasta. Linkki
Tapahtumassa kaikki saunat avasivat Helsingissä ovensa kansalle maksutta. Tällainen kansalaisille tarjottu tapahtuma on loistava.
Tästä tuli ajatus siihen, että miksipä Savossa ei järjestettäisi samankaltaista tapahtumaa? Kuopiossa lienee saunakapasiteettia kyseiseen tapahtumaan. Samoin Varkaudessa uskoisin moisen tapahtuman onnistuvan. Savo Sauna Day– tapahtuma saisi taatusti kansaa liikkeelle. Kuopio, Varkaus, Iisalmi akselilla tuhannet ihmiset pääsisivät löylyihin. Tapahtuman ympärille voisi rakentaa muuta aiheeseen liittyvää. Yritykset voisivat esimerkiksi esitellä saunakulttuuriin liittyviä myyntiartikkeleita. Tynnyrisaunat, huljut, laudemallit ja mikä ikinä tahansa saunomisen littyykään saisi varmasti kiinnostuneita hieromaan kauppoja.

Ja miksipä ei yleinen sauna saisi jalansijaa? Oletan että nykyäänkin yleinen sauna saisi asiakkaita kun sen oikein markkinoi ja tarjonta olisi sellaista että tavan kansalainen pääsisi edullisesti löylyihin.
Varkaudessa toimi aikanaan ainakin muutamia yleisiä saunoja. Viltinrannan sauna oli yksi näistä.  Nykyään kyseinen rakennus on omistusasuntona.
SS blogi 24.4.2016

Samoin yksi yleinen sauna oli Varkauden Lehtoniemessä. Saunakuja on saanut nimensä sen mukaan.
Nykyään kyseinen rakennus on myös omistusasuntona.
20160424_193930

Varkaudessa voisi yleisen saunan perustaa Vanhan Warkauden teollisuusalueella sijaitsevaan Rantalaan. Rantala, on kulttuuriympäristöltään juuri sellainen joka sopisi yleisen saunan käyttöön loistavasti. Rantala- talo on myös lähes käyttämättömänä ja ymmärtääkseni myytävänä Stora Enson nykyomistuksessa. Alvar Aallon suunnittelema 1912- valmistunut talo olisi syytä säilyttää käytössä ja samalla tontilla sijaitseva suuri rantasauna olisi omiaan Yleinen Sauna – tarkoitukseen.
SS blogi 24.4.2016. 2

Odotetaan yleisten saunojen yleistymistä. Yhteisöllisyys ja hyvinvointi lisääntyisi  :)

Kommentit

  • Mustamies

    Kuopiossa, Niiralan kaupunginosassa oli aikanaan kovista löylyistään tunnettu ”Jukolansauna”.
    Talo on edelleen paikallaan, joten siihen taloon pitäisi laittaa, niin naisten, kuin miesten saunat kylpykuntoon.
    Uskon, että kylpijöitä riittäisi, koska Kuopion nykyinen Uimahalli on purku-tuomion alla.
    Uuden Uimahallin rakentaminen saattaa kestää jopa 10 vuotta, koska Kuopion kaupungilla ei ole rahhaa ja Hatsalan maa-aluekkin on uhattu antaa ilimaiseksi!

Kommentointi on suljettu.