Suomi selviytyy ja elää työllä, reilulla työllä

Tällä hetkellä Säätytalon oikeistohallituksen muodostamisessa lyödään teesejä lukkoon – miten pitää talouden pyörät käynnissä ja vastata monia aloja rassaavaan työvoimapulaan.

Toivon hartaasti, että avaraa näkemystä löytyy, eivätkä siskot ja veljet lyö toimillaan Suomen taloutta juntturaan, luomalla epävarmuutta lisää työmarkkinoille ja lisäämällä epävakautta.

Mielestäni yksi tärppi Orpolle ja kumppaneille olisi vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekevät. Siellä on työvoimaa, joka on vajaa käytöllä. Lisäksi huomattavaa on, että työmarkkinat ovat murroksessa.

Saksassa asiaan on havahduttu. Ja teollisuudessa haikaillaan jopa nelipäiväisen työviikon perään, jotta alan vetovoima nuorten, naisten ja osa-aikaisten silmissä näyttäytyisi houkuttelevana vaihtoehtona työuralle. Sen uskotaan olevan jopa lääke Saksan ylpeyden, autoalan alasajon estämiseksi.

Uutissuomalaisen mukaan (24.5.2023) Saksan IG-Metallin johtaja maalasi tulevaisuutta:

”Kun otetaan huomioon väestörakenteen muutos ja yhä tiukemmaksi käyvä kilpailu työvoimasta, voi tämä olla ratkaiseva tekijä siinä, että autoala menestyy jatkossakin. Seuraamme IG-Metallilla tarkasti kustannuksia, ja uskon, että nelipäiväinen työviikko on toteutettavissa”

Saksalaisten ajatukset ovat ymmärrettäviä. Suomessa ensi askeleet olisivat osa-aikaisten ja nollasopimuksilla tehtyjen tuntien lisäämistä halukkaille. Se toisi lisää työllisyyttä ja hyvinvointia. Vastentahtoiset nollatuntisopimukset tulisi mielestäni kieltää lailla.

Saksassa nähdään, että nelipäiväinen työviikko olisi hyvä keino työvoimapulaa vastaan. Erityisesti naiset työskentelevät nykyään osa-aikaisesti tai pätkätöissä, koska he eivät esimerkiksi perhesyistä voi tehdä viisipäiväistä työviikkoa.

Perusteluksi nostetaan myös, että nelipäiväisellä työviikolla voidaan tehdä kokoaikaisesta työstä nykyistä kiinnostavampaa. ”Näin voimme lisäksi muokata kokoaikatyötä niin, että se ei rasita niin paljon kuin viisipäiväinen työviikko. Tämä sopii erityisesti sellaisiin töihin, jotka ovat fyysisesti rasittavia. Kun työntekijät ovat terveitä, eivätkä joudu sairauden takia jäämään ennenaikaisesti pois töistä, kuten usein nykyään, varmistamme, että Saksassa on riittävästi työvoimaa.”

Tällaista otetta työmarkkinoihin kaipaamme Suomessakin. Kokeilumieltä, ammattityön kiinnostavuuden nostoa, reilua palkkausta ainaisen tinkaamisen ja leikkaamisen sijaan. Työn tuottavuudessa on monia ulottuvuuksia. Aina ei ole järkevää mennä sieltä, missä aita on matalin. Niin ei luoda vakautta ja työmarkkinoiden ennustettavuutta.

Timo Suhonen
Kansanedustaja
Varkaus