Tein puoli vuotta työtä, palkatta!

Oli vuosi 1994. Lama piti maata tuolloinkin otteessaan. Työttömyysluvut olivat tuolloinkin korkealla. Linkki
Olin juuri päässyt armeijasta ja ammatin olin kerennyt tuota ennen itselleni ammattioppilaitoksesta lukea. Tuotantotekniikan mekaanikko. Metallimies suomennettuna.
Varkaus oli ja on edelleen teknologiateollisuuden keskittymä. Oli siis toiveita että tuo ala työllistää nuoren ammattiin valmistuneen armeijan jälkeen.
Ei työllistänyt.
Kiersin jonkin verran metallialan yrityksiä. Paikanpäällä sain aina suunnilleen saman vastauksen. ”Työkokemusta pitäisi olla enemmän”
Miten minä saan työkokemusta kun sen puutteen vuoksi minua ei työllistetty?

Sitten tapahtui jotain joka vaikutti varmasti suuresti siihen miten työhistoriani lähti kehittymään. Sain kuulla kaverilta että hänelle oli silloinen työvoimatoimisto antanut vinkin mennä työhaastatteluun paikalliseen kemian alan tehtaalle. Toki otin vinkin vastaan vaikkei työvoimatoimisto minuun yhteydessä asiasta ollutkaan. Kävin oma-aloitteisesti haastattelussa. Muistin toki mainita että onko haastattelu mahdollista koska työkkäri ei minua asiasta infonnut, ja että tulin koska kuulin kaverilta että töitä olisi tarjolla.
Tämä tieto tuntui vaikuttavan myönteisesti kyseisen työpaikan paikallispäällikköön. Sain paikan.

Sovittiin alkamisajankohta ja tuossa yhteydessä minulle kerrottiin että palkka on tuettua, eli minulle tuleva palkka ei ole suoraan työnantajan maksamaa. Minulle asia kävi. Toki ymmärsin että on tärkeää saada jalka oven väliin ja päästä pois KELAn maksamalta työttömyyskorvaukselta. Aloitin työt.
Parin päivän päästä minulle ilmoitettiin että työvoimatoimisto oli evännyt kohdaltani palkkatuen. Asia johtui siitä että tuolloin oli joku projekti jossa tuettiin työnhakijoita joilla ei ollut ammattia. Koska minulla oli ammatti, byrokratia pyyhki minulla pöytää. Tämä tarkoitti sitä että en saanut penniäkään palkkaa. Sain siis saman KELAn korvauksen olin töissä tai kotona syleksimässä kattoon. Työnantaja kysyi olinko vielä halukas tekemään heille töitä, palkatta? Totesin miltei heti että kyllä. Toki kävin työnantajan kanssa keskustelun että kun olen tehnyt puolen vuoden rupeaman, onko varmasti mahdollista se että pääsen oikeaan palkkatyöhön? Päällikkö totesi että jos he ovat minuun tyytyväisiä.
Puolen vuoden päästä minulle tehtiin elämäni ensimmäinen oikea työsopimus, johon siis kirjattiin työaika, tehtävä ja siitä maksettava palkka. Kuukausipalkka oli bruttona huikeat 6350 markkaa.

Tämä asia tuli mieleen valtion linjauksesta alkaa käyttämään ”työnäytettä”. Mallissa työttömät menevät palkattomaan työhön, antamaan työnäytteitä. Olen ymmärtänyt että jos työtön tästä kieltäytyy, tulee karenssia. Eli valtio on systemaattisesti ohjaamassa työttömiä palkattomaan työhön!
Sipilä on luvannut maahamme 110 000 uutta työpaikkaa. Tuntuu uskomattomalle, mihin suuntaan olemme menossa. Leikkausten ja ostovoiman tuhoamisen lisäksi työttömät pakotetaan järjestään palkattomaan työhön, ”sakon” uhalla! Yrittäjät ovat tyytyväisiä. Tietysti. Sopii vain toivoa ja pelätä, miten tämä muutos tulee konkreettisesti vaikuttamaan työllistymiseen, siis siihen oikeaan palkalliseen työllistymiseen. Miten varmistetaan se, että yritykset eivät kikkaile työvoiman osalta siten että heillä on säännöllisesti ”työnäytteitä” antavia työttömiä töissä. Miten samoin varmistetaan se, että tämä työnäytteen antajan on konkreettisesti mahdollista työllistyä ko.yritykseen? Eikö tämä asia tulisi selvittää todella tarkkaan ja kirjata siten että ylilyönteja ei pääse tapahtumaan?

Itse olin se myönteinen esimerkki. Sain puolen vuoden palkattoman työn jälkeen työtä mikä auttoi minua jatkossakin työllistymään. Toki sen palkattoman jakson tein täysin vapaaehtoisesti. Oli myös hyvä että tuolloin kohdalleni osui rehellinen työnantaja joka piti sanansa ja minuun tyytyväisiä olleina minut palkattiin.
Miten paljon rehellisiä työnantajia on jos yleinen malli olisi se että yritykset voivat käyttää ilmaistyövoimaa rajattomasti? Pelkään että ei valitettavasti kovinkaan montaa!

 

Kommentit

 • eukko

  Olet varsin oikeassa, niin kertomuksesi kuin arviointisi kanssa tulevista työpaikoista /rehellisistä työnantajista. Tässä tulee taas tämä ilmainen työvoima ja työttömien hyväksikäyttö sen puolen vuoden ajan ja sitten ulos ja uusi työtön näyttämään.. Todella surkeaa… Poikani nimittäin myös sattui tällaiseen saumaan ja oli puoli vuotta ilmaisena työntekijänä ja kun koitti se päivä, että piti saada työsopimus niin voi voi kun tämä aika on tällainen, ei me voida nyt palkata.. ja seuraavalla viikolla otettiin virolainen harjoittelija samoilla ehdoilla. Pojalle kuitenkin kävi hyvä tuuri ja hänet palkkasi firma johon hän oli ollut vuokrattuna sen ajan, kun oli työnäyttöä antamassa. Missä ovart rne rehelliset työnantajat? Ajattelevatko he koskaan miten se vaikuttaa nuoreen ihmiseen joka tekee parhaansa ja sitten mitätöidään ahneuden vuoksi? Miten mätä kuva työnantajista heille muodostuukaan. Oletteko ylpeitä???

 • Pitää muistaa, että valtio maksaa nyt työttömälle kaikki, siis koko elannon. Sis. asunnon, auton, keskikaljan, tupakin ja ruoan.
  Nykyinen työttömän toimeentulo on parempi kun keskivertotyöläisellä ennen 70 lukua.
  Tämänhän siis edelleen saa jos vaikka vähän venyykin kun on työtön?
  Kerron tähän, ilmaisia työntekiöitä on yhtä vähän kuin ilmaisia lounaita, tai haistelemattomia koiranperseitä.

 • ei hyvä

  niinkö sen ilmaistyöntekijän hyöty yrityksissä jonka sinä veronmaksajana kustannat sen yrittäjän palkanmaksun korvikeena on suora tulon siirto sille joka näitä palkkatomia ihmisiä kierrättää

  eli ilmeisesti haluat että yritykset saavat käytää yhteiskunnan vero varoja kartutaakseen ainostaan omaa tilipussiaan se on suora tulonsiirto näille palkatonta työtä teettäville koijjari yrittäjille yhteiskunnalta joka vääristää työmarkkinoita kahteen kastiin

Kommentointi on suljettu.