Tuhlasimme lomalla enemmän kuin keskiverto kotitalous!

Tähän päivään päättyy neljä viikkoa kestänyt kesäloma. Tällä kertaa loma tuntui menevän nopeammin kuin aiempina vuosina. Tämä johtui varmasti siitä että nyt olimme koko perhe samaan aikaan ”lomalla”, koska vaimolla ei tänä kesänä näyttäisi olevan töitä lainkaan. Eli koen että valitettavasta työttömyydestä huolimatta se hyöty nyt oli että saimme porukalla viettää lapsien kanssa yhdessä vapaata.
Nyt hiukan harmittaa loman päättyminen.
Toki nöyrä ja kiitollinen olen siitä että on töitä. Huomenna ne siis jatkuvat!

Kesälomaa perheemme vietti pääasiassa kotikaupungissamme Varkaudessa. Lomaviikkoihin kuului niin lasten festivaalia Vekara – Varkautta kuin  lukuisia aamuja jolloin käytiin torilla. Samoin perinteiset, lähes päivittäiset leikkipuistokäynnit tuntuivat olevan tänäkin kesänä meidän pienimmän mieleen. Loman aikana käytiin taatusti jokainen Varkauden jäätelökioski läpi ja tässä yhteydessä on todettava se ihme, että jäätelökioskit tuntuvat olevan ainakin täällä Varkaudessa pääsääntöisesti kiinni? Yksi jäätelökioski näytti olevan päivittäin auki ja se sijaitsee Citymarketin edustalla.
Toki herkullisia jäätelöannoksia saa muualtakin, esimerkiksi vesitornissa sijaitseva Torni – kahvilasta, suosittelen :)

Tämänkertainen loma siis oltiin täysin kotimaassa. Emme tehneet minkäänlaista ulkomaan matkaa. Edes laivaristeilyä ei tällä kertaa tehty. Sen verran poikettiin Varkaudesta muualla päiväseltään tehtyjen Kuopion keikkojen lisäksi, että olimme kolme yötä Tampereella. Hotelliyöpymiset + muut kulut esimerkiksi auton polttoainekulujen myötä nousivat tuon reissun osalta varmasti jo yksistään sen keskiverto Suomalaisen lomakulutuksen yli.

SS blogi 3.7.2016.

Ferratumin laaja kesäbarometri kertoo Suomalaisten kuluttavan lomalla keskimäärin 871 euroa kotitaloutta kohti. Olen varma että meidän perheeltä tuo summa meni pakostakin jo sen kolmen vuorokauden Tampereen reissun aikana. Syömiset, majoituskulut sekä polttoainekulut jo yksistään nielaisevat lomabudjetista leijonanosan. Reissussa ei muutoin tuhlattu. Hiukan pakollisia vaateostoksia sekä tyttärelle leluhankintoja.

Suomalaisten lomanvietto tuo varmasti matkailulle, yrittäjille ja elinkeinoelämälle miljoonien eurojen tulon. Suomalainen kuluttaa lomallaan sen Ferratumin tekemän barometrin mukaan keskimäärin 35 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Linkki
Tämä on muita eurooppalaisia lomanviettäjiä hiukan vähemmän. Saksalaiset käyttävät käytettävistä olevasta tuloistaan kesälomalla peräti 71 %.

Kun suomalaiset miettivät talven pimeinä aikoina tuleva kesän lomaa ja matkailua, monessa perheessä taatusti kallistutaan ulkomaan matkailuun. Esimerkiksi nelihenkin perhe ottaessaan viikon lomamatkan ulkomailta tai vastaavasti viikko kotimaassa hotellissa niin oletan että hintaeroa ei paljon enää ole. Samoin se tärkeä eli lomakeli taitaa olla siellä ulkomailla varmemmin aurinkoinen, jos sitäkin lomaltaan edellyttää.

Puhuttaessa suomalaisten lomakulutuksesta ja kotimaan matkailusta on oltava huolissaan tulevasta kehityksestä.
Valtio on hallituksensa myötä päättänyt leikata julkiselta puolelta lomarahoja peräti 30 %
Mitäpä luulette, mikä vaikutus tällä on kulutukseen ja esimerkiksi siihen kotimaan matkailuun?
Minkä verran keskiverto suomalainen perhe joutuu tinkimään lomakulutuksestaan ja kotimaan matkailusta?
Pelkään että paljon.
Ja tämän vaikutus heijastuu tietysti yrittäjyyteen sekä sitä kautta siihen työllisyyteen.
Tämän vuoksikin on erikoista että yrittäjien edustajat ilakoivat hallituksen päätöksestä leikata lomarahoja.
Voi olla, että ilo jää lyhytaikaiseksi.

Blogikuvana Kuopion torilta otettu lomakuva  :)

 

Kommentit

  • Cote d'Azur

    >5000€/hlö viisihenkiselle perheelle. Kohta 4 viikkoa poissa Suomesta

    • Timo

      Hyvää reissunjatkoa :)

Kommentointi on suljettu.