Tuntematon Sotilas – Nimettömät tekee hyvää teatteria

Varkaudessa olemme saaneet nauttia loistavasta kesäteatterista. Teatteriryhmä Nimettömät – on esittänyt 27.6 alkaen Taipaleen Kanavalla, Väinö Linnan Tuntematon Sotilas – näytelmää. Kolmetuntinen näytelmä pitää sisällään hersyvää huumoria sekä tietysti isänmaallista, kansallistunnetta nostattavaa uhoa ja taistelutahtoa.
Kohdallani tämä oli ensimmäinen kesäteatterinäytös, eikä kaduta yhtään. Loistavalla paikalla, idyllisellä kanavalla näytös pääsee oikeuksiinsa. Nimettömät – on tehnyt suuren työn keväästä alkaen valmistautuessaan tähän merkittävään näytökseen. Harjoituksia oli paljon, pitkälle iltaan kestäviä. Näytöstä katsoessa tämän ymmärtää. Esimerkiksi alikersantti Rokan kohdalla rooli pitää sisällään erittäin paljon esilläoloa ja vuorosanoja. Vänrikki Koskela on myös hyvin esillä miestensä ihannoimana johtajana. Koskela on myös osittain näytelmässä kertojana. Rooleista paljon aikaa saa myös alikersantti Hietanen. Kaikki edellämainitutkin onnistuvat rooleissaan erinomaisesti. Rokkaa esittää Jami Nykänen, Koskelaa Jussi Immonen ja Hietasta Jari Voutilainen.

Näin suuri ja hyvin onnistunut näytös harrastajateatterilta vaatii siihen osallistuvilta kovaa innostusta ja sitoutumista. Läheltä tätä innostumista ja sitoutumista olen nähnyt perheemme 15 – vuotiaalta pojalta, joka näytöksessä taipuu hienosti sotamies Riitaojaksi sekä sotamies Hauhiaksi. Rooleihin harjoittelut, sekä kaikkiaan 12 näytöstä on kova suoritus nuoriltakin näyttelijöiltä. Voisi ajatella, että tämä projekti on verrattavissa jonkinasteiseksi kesätyöksi. Työtodistuksesta käynee satapäinen yleisö, joka taputtaa ansaitusti näyttelijöille näytöksen lopussa. Toki voi olla, että Nimettömien – puheenjohtaja Tommi Taskinen kirjoittaa tästä työstä varsinkin nuorille urhoille ”työtodistuksen”, josta ilmenee harjoitus – sekä näytöskerrat ja rooli jota henkilö toteutti. Todistuksessa voinee tuoda esille myös yleisön kävijämäärät. Suhteellisen huonoista kesäkeleistä huolimatta olen varma, että näin hyvin onnistunut näytelmä on vetänyt ja vetää kävijöitä tuhatmäärin.
Suosittelen, käykää katsomassa tämä näytelmä. Esityskertoja on vielä seuraavasti : Tänään torstaina 9.7. kello 18, perjantaina 10.7. kello 18 ja lauantaina 11.7. kello 18.
Yleisön nauruhermot sai jumppaa, samoin näytöksen lopulla, tämän Sissikomppanian tarkka-ampujan herkistyminen oli lähellä, kyyneleitä sai hieman pidätellä !  :)

Kuvassa Sotamies Riitaojan sekä Sotamies Hauhian varusteita. Rinkka, leipälaukku sekä lakki.