”Työtön, mene metsään!”

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski antoi  eilen Ylen A-talkissa ilmaisen vinkin kaikille työttömänä lorviville, laiskoille jonniin joutaville.

”Missä tahansa liikkuu ja katsoo ympärilleen, niin voi nähdä tekemätöntä työtä, mitä joku voisi tehdä. Riittää, kun istuu autoon tai junaan ja katsoo metsään” – Susanna sanoi sanatarkkaan.

Erittäin surkuhupaisaa tekstiä kansanedustajan suusta. Myönnän että vahingonilon sijasta tunnen jo suurta myötähäpeää. Perusporvarihallituksen työllistävät toimenpiteet ja vaikutukset on nähty. Aiemmassa blogissa jo toin esille sen että hallituksen suurin työllistävä päätös näyttää olevan se että palkataan konsultteja haastattelemaan kaikki Suomen työttömät. Ja nyt kansanedustaja Koski antaa suoran ehdotuksen työllistymisestä työttömille suorassa lähetyksessä  :)

Kansanedustajan näkemys työttömyydestä ja työttömistä on kovaa ja kaukana inhimillisyydestä.
Samaa näkemystä ja mentaliteettia noudattaa TE- toimiston viranhaltijat.
Työtön on työtön vain ja ainoastaan omasta syystä. Työtöntä tulee rangaista työttömyydestä. TE- toimisto on kaiken inhimillisyyden ja eettisyyden yläpuolella. Kyseisen toimiston viranhaltijoiden päätöksiin ei voi vaikuttaa millään muotoa. Päätökset on ja pysyy, vaikka päätös voisikin olla erittäin kohtalokas ja pahimmillaan jopa ihmisen, siis työttömän elämän osalta lähes lopun alkua.

Otetaanpa muutama tosielämän esimerkki, jotka on todistettavasti tapahtunut:

 • Te-toimisto antoi päätöksen karenssista henkilölle joka ei voinut tehdä työtä työmatkan vuoksi joka oli vuorokauden aikana reilut 200 km. Työtön oli ottanut työn vastaan omasta tahdostaan, jotta hän voi kokeilla pystyykö tuon matkan takaa työtä tekemään. Koeajalla työntekijä teki päätöksen ettei voi valitettavasti työtä jatkaa. Selitykset ja faktat ei auttanut. Päätös : 3 kuukautta karenssia. Siis rangaistus siitä, että työtön halusi kokeilla omaehtoisesti työtä pitkänmatkan päässä.
 •  Te-toimisto antoi päätöksen työttömälle siitä, ettei henkilö voi lähteä opiskelemaan uutta ammattia ansiosidonnaisella koska TE-toimiston tilastot näyttävät työttömyyttä kyseisessä ammatissa.
  Kyseiselle henkilölle oli eräs yrittäjä luvannut työpaikan valmistumisen jälkeen ja tämä seikka siis tuotiin TE-toimiston tietoon. Päätös. Ei opiskeluoikeutta ansiosidonnaisella.
 • Te-toimisto antoi päätöksen työttömälle siitä, ettei henkilö voinut lähteä opiskelemaan työmarkkinatuella uutta ammattia, joka olisi merkittävästi tukenut työttömän tavoitetta perustaa oma yritys.
  Päätös. Ei opiskeluoikeutta työmarkkinatuella. Te-toimisto sen sijaan suositteli työtöntä työllistymään entiseen ammattiin.
 • Te-toimisto antoi päätöksen työttömälle karenssista, koska henkilö ei ollut osoittanut mahdollisuutta ottaa mahdollista työtä vastaan johtuen omaishoitajana toimimisesta.
  Työtön oli pitkäaikaistyötön ja ns. työttömyysputkessa oleva. Tässä tapauksessa henkilöllä olisi ollut enää 3 kk ansiosidonnaista jonka jälkeen hän pääsisi varhaiseläkkeelle. Nyt karenssipäätös siis siirtää varhaiseläköitymistä koska ansiosidonnaiset ei kulu karenssista johtuen.
  Päätös. Karenssi, koska ei osoitettu työllistymismahdollisuutta omaishoitajan tehtävästä johtuen.

Edellä mainitut esimerkit osoittavat kiistatta sen, että tässä valtakunnassa on asiat työttömienkin osalta pahasti vinksallaan!
He ovat esimerkiksi kokoomuskansanedustajan ja TE-toimiston mielestä alinta pohjasakkaa jotka ovat laiskuuttaan ajaneet itsensä työttömyyteen!
Tässä asiassa on tultava muutos. Suomessa on tällä hetkellä työttömiä noin 400 000.
Ei voi olla niin, että tätä apua ja ohjausta tarvitsevaa porukkaa kohdellaan valtionkin taholta kuin jätettä!

 

Kommentit

 • KRo

  Satuin katsdomaan saman ohjelman ja jäi mieleen kyllä tuo kansanedusta Kosken kommentti! Mitenhän on itse päässyt eduskuntaan jos tuollaisia sammakoita suusta tulee ja mielessä liikku? lmeiseti Kosken äänestäjät samalla tasolla.

 • LaitonSossu

  Kannattaa muistaa että pahin tilanne ei edes vielä synny siitä että saa karenssin, vaan siitä, että mikäli ei ole säästöjä ja hakee toimeentulotukea (jota voidaan leikata perusosasta karenssin perusteella), niin sossu antaa usein laittomasti kielteisen toimeentulotukipäätöksen, ja sittenpä rahaa ei tulekkaan mistään. Asumistukeen ei karenssi vaikuta, mutta eipä se yksinään usein riitä edes vuokraan. Ruokaan ei saa rahaa tällöin mistään.

  Yleisin sossun laiton menettely toimeentulotuen käsittelyssä on kieltäytyä käsittelemästä hakemusta, tai antaa kielteinen päätös, mikäli työnhaku ei ole voimassa ja toimeentulotuen hakija ei ole ilmoittautunut työnhakijaksi te-keskukseen.

  Mikäli sieltä saa karenssipäätöksen ja työnhaku katkeaa, tai se katkeaa ilman karenssia mm. kieltäytyessä työttömän terveystarkastuksesta, niin riippuen tilanteesta voi työnhaun uudelleen voimaan laittaminen vielä kauankin, sen voimaan saaminen voi olla hankalaa, tai työtön voi olla haluton ilmoittautumaan siinä tilanteessa uudestaan työnhakijaksi mm. mielivaltaisen te-keskuksen toiminnan perusteella.

  Mikä tahansa olikaan, syy, jopa oma päätös olla ilmoittautumatta työnhakijaksi, niin lain virkailijoiden pitäisi aina noudattaa lakia. Toimeentulotukea ei voi evätä sillä perusteella, että ei ole työttömänä työnhakijana te-keskuksen listoilla ja työnhaku ei ole voimassa; sitä voi ainoastaan leikata perusosasta tällä perusteella, mutta usein sossu väittää ettei tällöin ole ollenkaan oikeutta toimeentulotukeen.

  Oikea lakipykälä löytyy toimeentulotukilaista ja se on tässä:

  ”2 a § (30.12.2002/1294)
  Velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi

  Toimeentulotukea hakeva 17–64-vuotias henkilö on velvollinen ilmoittautumaan työttömänä työnhakijana työvoimatoimistoon, ellei hän:

  1) ole työssä palkansaajana tai yrittäjänä;

  2) opiskele päätoimisesti;

  3) ole työttömyysturvalain (1290/2002) 3 luvun 3 §:n 1 momentissa tai 4 §:n 1–5 kohdassa tarkoitettu henkilö;

  4) ole laitoshoidon tai lääkärin toteaman sairauden vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä; tai

  5) ole muun edellä mainittuihin verrattavan hyväksyttävän syyn vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä.

  Jos toimeentulotuen hakija ei ilmoittaudu työvoimatoimistoon työnhakijaksi, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan siten kuin tämän lain 10 §:ssä säädetään.”

  Toimeentulotuen evääminen sillä perusteella ettei työnhaku ole voimassa, ei kuullu laillisiin sanktioihin k.o tilanteessa

  • Timo Suhonen

   Kyllä, monta asiaa tulee työttömän tietää ettei putoa ”varjojen maille” -Timo-

Kommentointi on suljettu.