”Työttömät ei nyt vaan osaa..”

Työllisyyden hoito ja toimet paremman työllistymisen eteen näyttävät edelleen varsin erikoisilta.
ELY – keskuksen kassakaapissa makaa työllisyyden hoitoon tälle vuodelle merkattuja euroja 150 miljoonan euron edestä.
Eduskunnassa asiasta herätetty keskustelu toi ilmi sen, että esimerkiksi palkkatuettuun työhön tarkoitettua rahaa on jäänyt käyttämättä koska perusporvarihallitus on asettanut rajan järjestöjen mahdollisuuksiin käyttää palkkatukea.
Kansalaisjärjestöille raja on 3000- henkilötyövuotta 100% tuen käytölle. Työministeri myönsi eduskunnan kyselytunnilla että tuolla rajalla on ”jonkin verran merkitystä” sille että työllistämistukea on jäänyt käyttämättä.
Työttömien keskusjärjestön toiminnanjohtaja toi esimerkin miten työllistämisrahaa saisi käytettyä.
Tuolla 150 miljoonalla eurolla palkkaisi 10 000 työtöntä vuodeksi töihin, palkkatuella.

Käyttämättömien työllistämistukien lisäksi suurta huolta ja hämmennystä on herättänyt TE-keskusten sähköisten järjestelmien muutoksesta johtuvat epäselvyydet.
Heinäkuussa työttömien työnhaut olivat katkenneet jo muutaman päivän päästä työttömäksi ilmoittauduttua ja tämän vuoksi heiltä oli katkennut oikeus työttömyyspäivärahaan.
Esimerkiksi Taloussanomat uutisoi opettajasta joka oli TE-toimiston Oma-asiointi nimisen järjestelmän käyttämisen myötä menettänyt jopa 2000 euron edestä työttömyysetuutta.
Järjestelmä oli pudottanut työttömän pois työhaun piiristä jo muutaman päivän päästä ilmoittautumisesta.

TE-toimistojen järjestelmien ja epäselvyyksien vuoksi menetetyt eurot ei palaudu.
Herää kysymys että onko tarkoituskin että järjestelmästä johtuvia epäselvyyksiä tulee jotta ”laiskoilta” työttömiltä saadaan karsittua päivärahaa? En hämmästyisi enää tuostakaan tarkoitusperästä.
Nykyinen hallitus on työllisyydenhoitoon liittyvissä asioissa tuonut esiin halun jossa ”sohvalla makaavat” työttömät saavat keppiä eikä apua.
Työministeri Lindströmiltä kysyttäessä TE-toimistojen sähköisten järjestelmien ongelmista, vastaus oli että ”työttömät ei nyt vaan osaa käyttää Te-toimistojen sähköisiä järjestelmiä”
Ministeriltä aivan näköisensä vastaus tärkeään kysymykseen!