Työttömyydellä tehdään businesta?

Hallituksen suurin työllisyystoimenpide tulee olemaan se, että 378 400 työtöntä haastatellaan kolmen kuukauden välein.
Haastatteluiden tavoite on:
”te-toimistojen pitää valvoa työllistymissuunnitelman toteutumista ”tehostetusti” ja panna täysimääräisesti ”rikkomuksista säädetyt sanktiot”.
Jatkossa siis työttömän valvonta ja ohjaus tehostuu huomattavasti.
Ei varmaan ole työttömän kohdalla huonokaan juttu se että heitä tavataan, haastatellaan ja ohjataan työllistämissuunnittelun mukaisesti.
Työttömän kohdalla ikävää tässä on kuitenkin se, että tyhjät työmarkkinat ei välttämättä tarjoa työtä vaikka sitä työtöntä haastateltaisiin päivittäin ja työllistämissuunnitelmaa päivitettäisiin viikottain.
Samoin hallituksen linjauksessa maininta ”toteutetaan täysimääräisesti rikkomuksesta säädetyt sanktiot” kuullostaa enemmänkin uhkaukselta ja rankaisemiselta kuin kannustavalta ja auttamiselta.
Mikä on sitten tämän perusporvarihallituksen suurimman työllistämistoimenpiteen vaikuttavuusarviointi?
Hallitus on ilmoittanut aiemmin tavoitteena olevan 110 000 uutta työpaikkaa.
Nyt uuden päivitetyn version mukaan uusia työpaikkoja syntyisi 10 000.

Nyt ilmoitetun toimenpiteen eli kaikkien työttömien haastatteluiden on arvioitu Taloussanomien tekemien laskelmien mukaan aiheuttavan kaikkiaan 1 500 000 haastattelua vuosittain.
Työ- ja elinkeinotoimistojen henkilöstö on jo aiemmin ilmoittanut toimineensa äärirajoilla. Aikaa ei ole byrokratian takia ollut asiakkaille eli työttömille.
Nyt laukeaa Te-toimistojen käsiin työttömien ”pommi” kun haastatteluja tulisi tehdä puolitoista miljoonaa.

Hallituksen kärkihanke työllisyystoimenpiteen osalta näyttäisi siis olevan se, että työttömillä tehdään raakaa businesta.
Haastatteluja tulee tapahtumaan siis liukuhihnalta. Kyse ei kuitenkaan ole mistä tahansa toimenpiteestä.
Haastattelun merkitys on suuri työttömälle.
Kuten aiemmin ilmeni, haastattelusssa selvitetään mm. se onko työtön noudattanut työllistämissuunnitelmaansa tarkoin. Jos ei ole, siitä seuraa mainittu täysimääräinen sanktio, eli suomeksi karenssi.
Tässä yhteydessä on mainittu että haastattelut joudutaan erittäin suurella todennäköisyydellä toteuttamaan ulkoisen toimijan kautta.
Eli työvoimapalvelut ulkoistetaan tältä osin. Hallituksen kärkitavoite toteutuu heidän ideologian mukaisesti.
Ulkoistamalla työvoimapalveluiden toiminta osittain, on huolehdittava siitä ettei haastatteluja tekevien tahojen takana ole sidonnaisuuksia muuhun yritystoimintaan.
Suomessa tapahtuvan massiivisten työllistämistavoitteiden toimenpiteenä ei voi olla se, että ulkoinen toimija voi ohjata työttömät karenssin uhalla pahimmillaan työhön, jossa ei ole sitovia työehtosopimuksia ja esimerkiksi palkkaus ei noudata minkään sopimuksen mukaista linjaa.

On siis ehdottomasti varmistettava, ettei hallitus tule toteuttamaan kaikkien aikojen ”puhallusta”työttömien kustannuksella.
Konsultit tulevat joka tapauksessa hieromaan kämmeniään yli miljoonan työttömän haastatteluilla.
Tämä toimenpide ei saa synnyttää Suomeen uusia halpatyömarkkinoita, joihin työttömiä ohjataan sanktion uhalla!

 

 

 

 

Kommentit

 • Alistetut

  Toimenpiteen tarkoitus on toteuttaa halpatyömarkkinat. Nyt kun bussikuskiksikaan ei enää pääse kantasuomalainen työtön, niin mitä työtä halpatyömarkkinat voivat tarjota kantasuomalaisille työttömille, se jää nähtäväksi, mutta jälki tulee olemaan joka tapauksessa rumaa, karensseja alistamista sekä ihmisarvon väheksymistä. Kantasuomalaisten työttömyys pahenee nyt ja tulevaisuudessa. Suomalaiset eivät osaa pitää omia puoliaan ja menettävät vielä kaiken työn ulkomaalaisille halpatyöläisille, niin kuin on jo vuosia sitten kehityssuunnassa nähty. Kun työtä ei oppisuunitelman mukaisilla opeilla ole kantasuomalaisille, niin silloin niitä ei ole. Lähestulkoon kaikki koulutus ja panostaminen lapsiin ja nuoriin on ollut turhaa ja typerää ajan haaskausta, poliitikoiden leikkiä ihmisten elämillä. Lisää tarvitaan halpatyövoimaa hokevat poliitikot, mehän voimme hyötyä myös pakolaisista ja saamme heistäkin lisää halpatyövoimaa, halpatyövoimaa mihin? halpatyöhönkö? jota ei ainakaan kantasuomalaiselle ole tarjolla nyt, eikä tulevaisuudessa.

  • Timo Suhonen

   Oli kyse maahanmuuttajista tai kantasuomalaisista niin halpatyömarkkinat lisää köyhyyttä. Tuloerot kasvaa ja tämähän tutkimuksen mukaan vaikuttaa kielteisesti koko maan tulevaisuuteen..valitettavasti.

 • Eino J. (maallikkona)

  Jälleen mielenkiintoinen yhteiskunnallinen näkökulma.

  Täytyypä tutkia asiaa lähiaikoina.

  Paljon meillä todella on tarvetta laskea elintasoa, jos
  jossain päin maailmaa kuukausiansio on 50 euron pintaan.

  Toivottavasti edes ilmastonmuutos etenee ripeästi, jotta tarkenisi lämpimien maiden hökkelikylissä ja saisi viidakosta banaaneja – tai jotain – kautta vuoden!

Kommentointi on suljettu.