”Työttömyysmääräraha Varkauteen”

Tänään sain luettavaksi työpaikalla kahvitauolla Savon Sanomat vuodelta 1953.
Lehdessä oli tähänkin aikakauteen soveltuvia varsin mielenkiintoisia uutisia.
Varkauden kauppalaan liittyviä uutisia sattui silmään esimerkiksi Varkauden Vesitornin rakentamisluvan osalta.
Rakentaminen alkoi vesitornin kohdalla 1954 ja se valmistui 1956. Vesitorni oli aikanaan Suomen korkein asuttu rakennus.   Lähde :  https://fi.wikipedia.org/wiki/Varkauden_vesitorni

Tähän hetkeen Varkauteen liittyen oli varsin mielenkiintoista luettavaa esimerkiksi työttömyyteen ja työllisyyteen liittyvät asiat ja se miten tuota vaikeaa asiaa tuolloin 1953 käsiteltiin.
Kauppalan hallitus oli merkinnyt Savon Sanomien mukaan tiedoksi silloisen työttömyystilanteen.

Merkittiin tiedoksi ilmoitus työttömyystilanteesta 21.2, jolloin kortistoon hyväksyttyjä työttömiä oli 529, joista 480 on työttömyystöihin sijoitettu ja 48 odottaa edelleen sijoittamista. Sijoitetuista on 352 on valtion ja 129 kauppalan järjestämissä töissä.”

”Työkkärissä” oli siis 1953 Varkauden Kauppalassa työttömiä 529 henkilön verran.
Ja niistä työllistettiin tuon aikaisilla toimenpiteillä 481 henkilöä. Työttömien työllistämistavoista kerrottiin lehdessä mm. seuraavaa :

” Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriölle päätettiin esittää, että valtion työhönsijoitusosuuteen kuuluvan Varkauden kauppalan työttömien sijoitusta varten pantaisiin käyntiin Ruokovirta- Kiertojoki- Kolman oikotietyömaa, koskevat suunnitelmat on valtion metsähallinnon toimesta laadittu sen johdosta ettei valtiolla ole valmiina suunnitelmia tarpeellisten töiden järjestämiseksi valtion sijoitusosuuteen kuuluville Varkauden kauppalan työttömille..” 

Työllistämistoimista kerrottiin myös lehden etusivulla uutisena seuraavasti:

”Ahlström osakeyhtiön Varkauden tehtaille myönnettiin eilen 50 % Savonmäen omakotialueen kadun- ja viemärin rakennustyön työpalkkakustannuksista, kuitenkin enintään 6 875 000 markkaa. Työt aloitettiin tammikuun 12 pnä ja niihin sijoitetaan yhtiön vaneeritehtaan työstä vapautuvia miehiä enintään 110 miestä”

Kun ajattelee tuon aikaisia työllisyystoimia, ei voi kun hämmästellä!
Ja varsinkin kun tuon ajan työllisyystoimia vertaa tämän aikakauden toimiin, on pakko jo istuutua.
Nyt esimerkiksi valtion tason ”työllisyystoimet” ovat verrattuna tuon aikaisiin suorastaan naurettavia.

Kun aikanaan työllistettiin, nyt haastatellaan ja hämmästellään.
Ja tähän hämmästelyyn valtio on osoittanut lisämäärärahan 17 miljoonaa euroa. Tuo raha siis käytetään TE-hallinnon kuluihin jotka muodostuvat esimerkiksi työttömien haastatteluista.
Tilastojen mukaan, valtio käytti esimerkiksi vuonna 2015 työttömien ”aktivointiin” 600 miljoonaa euroa.  1953 ajan markkoihin muutettuna summa olisi noin 3,6 miljardia markkaa! On hauska ajatella, miten tuon ajan toimenpiteillä tuo summa olisi käytetty? Esimerkit kertovat että ei tuolloin olisi ainakaan haastateltu, vaan tehty aivan jotain muuta.
Olen ehdottoman varma, että aikanaan hyväksi havaitut konstit toimisivat tänäänkin. Työllisyyttä aktivoimaan suunnattu raha tulisi sijoittaa konkreettisemmin suoraan työllistävään toimeen.
Meillä on esimerkiksi kunnissa paljon korjausvelkaa. Investointeihin tarvitaan miljoonia ja paljon työntekijöitä!