”Vain diktatuurit rajoittavat kansan lakko-oikeuksia”

Perjantaina 2.2.2018 järjesti ay – liike Helsingissä poliittisen mielenilmauksen.
Senaatintorilla tapahtumaan osallistui SAK:n arvion mukaan noin 10 000 henkilöä.
Mielenilmauksella osoitettiin vastustus eduskunnan päättämään aktiivimalliin.

Perjantain tapahtuma herätti jälleen keskustelut oikeudesta lakkoihin.
Työnantajan sekä porvarihallituksen edustajat kilvan esittivät tyrmistyksensä poliittisen mielenilmauksen ja siitä seuranneiden lakkojen osalta.
Kustannusarvioiden vaikutukset joidenkin työantajien arvioiden mukaan nousivat kyseisen päivän osalta jopa 120 miljoonaan euroon.
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/fbc7e0a6-55c3-3c0d-9988-9ce8e686cb4a?ref=ampparit:6289

Samaan hengenvetoon mielenilmauksen taloudellisten arvioiden esittäjät ovat vaatimassa lakko-oikeuksien poistamista, koska Suomi olisi heidän mielestään erityisen herkkä lakkomaa.

SAK ilmoittaa kuitenkin sivuillansa että lakkojen määrät ovat laskeneet dramaattisesti 2000 – luvun aikana.
https://www.sak.fi/aineistot/uutiset/tyonantajat-paisuttelevat-lakkomenetyksia-suomi-ei-ole-euroopan-lakkomestari

Vielä 1980 – luvulla työtaisteluja saattoi olla Suomessa vuosittain jopa 1360 kpl.
Vuosina 2000 – 2009 niitä on ollut keskimäärin 124 kpl.
Tämä tieto hämmentää, koska juuri 2005 – 2009 välillä maassamme ajettiin metsäteollisuutta alas erittäin voimakkaasti. Tehtaita suljettiin ja työntekijöitä irtisanottiin useita tuhansia.
Samoin työnantajat järjestivät vuoden 2005 kesällä ennenkuulumattoman mielenilmauksen suluttamalla suuren osan valtakunnan paperi – ja sellutehtaista. Tällöin siis työntekijöitä estettiin tulemasta töihin. Sulutus työnantajan toimesta kesti noin 7 viikkoa.
Tänä aikana laskettiin että valtakunnan tason taloudelliset menetykset olivat erittäin rajut, jopa miljardiluokkaa.

Tilastot siis osoittavat että Suomi ei ole lakkomaa.
Puhuttaessa mielenilmauksista sekä lakoista on muistettava että Suomessa lakko-oikeus perustuu YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hyväksymiin periaatteisiin, joihin Suomi on sitoutunut:

”ILO:n mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus protestilakkoihin ja mielipiteensä ilmaisemiseen yhteiskunnallisissa kysymyksissä, vaikka ne eivät suoraan kuuluisi työehtosopimuksissa sovittuihin asioihin. Yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimus on Suomessa voimassa lakina. ILO toimii kolmikantaperiaatteella, joten myös työnantajat ovat sitoutuneet ILO:n sopimuksiin ja periaatteisiin.”

On siis selvää, että maassamme jossa kunnioitetaan järjestäymisoikeuksia ja jotka siis työnantajapuolen edustajatkin ovat hyväksyneet, on solidaarisuuden ja oikeuksien puolustamisen vuoksi oikeus mielenilmauksiin ja jopa lakkoihin!
Lakko on kova ase työmarkkinoilla. Näen kuitenkin sen että tätä asetta ei työntekijöiden edustajat mielellään käytä silloin kun neuvottelumahdollisuus on torppaamassa sanelupolitiikan.
Suomi ei ole diktatuuri!