Vapaa kilpailu vastaan piirinuohous.

Perheemme asuu vanhassa rintamamiestalossa. Lämmitys tapahtuu öljykattilalla. Alakerrassa on yksi tulisija, takka. Öljylämmityksestä ja takkatulen nauttimisesta johtuen joudun järjestämään talossamme vuosittaisen tulisijojen nuohouksen, näin laki sanoo yksiselitteisesti. Lähde

Tähän asiaan liittyvä yksiselitteisyys loppuukin. Lakia nuohouksen osalta voi tulkita varsin monipuolisesti sen suhteen, kuka tai mikä taho sen vakituisen asuintorpan tulisijan voi nuohota. On väitteitä siitä että esimerkiksi minä saan tilata vain ja ainoastaan nokisutarin joka on virallinen, eli piirinuohoaja. Esimerkiksi kiinteistöklubi.fi sivustolla on helposti harhaanjohtavaa tietoa asiasta.
Äkkilukemalla sivuston artikkeli antaa kuvan, että tulisijoja ei voi nuohouttaa muilla kuin piirinuohoksen piirissä olevilla nuohoajilla. Linkki

Tosiasiassa tilanne on toinen. Esimerkiksi minä voin tilata talooni ammattinuohoajan joka ei ole piirinuohoaja statuksella toimiva palvelun tarjoaja. Olen asian varmistanut Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.
Asia on ”kuuma”. Asiasta keskustellessa on ilmennyt näkemyksiä siitä, että esimerkiksi minä käyttäessäni muuta kuin piirinuohoajaa, voisi piirinuohoaja tulla omavaltaisesti nuohoamaan ns.virallisen nuohouksen ja veloittaa tehdystä työstä. Tästä ei kuitenkaan ole faktaa, eli näin ei tietojen mukaan ole kuitenkaan tapahtunut. On myös erittäin epätodennäköistä että tämä kestäisi oikeudellista tarkastelua. Silloin kun kiinteistön omistaja on järjestänyt nuohouksen ammattilaisella, ei ole mitään perustetta vaatia nuohousta toiseen kertaan samassa kohteessa, edes piirinuohoajalla. Turvallisuusriskiä ei ole olemasssa.

”Kilpailuvirasto on suosittanut, että piirinuohousjärjestelmästä luovuttaisiin, koska se suosii vain tiettyjä yrittäjiä. Viraston mukaan myös piirinuohousjärjestelmän kilpailutukset on saatettu jättää kokonaan tekemättä, vaikka myös vanhat sopimukset pitäisi kilpailuttaa.” Lähde
Yle uutisoi jo 2012 että piirinuohoisjärjestelmä on tarkastelussa. Savon Sanomat uutisoi 14.1.2016 että laki lähtee valmisteluun siitä, että piirinuohousjärjetelmä purettaisiin ja alalle saataisiin vapaata kilpailua. Linkki
Lähteistä saa tietoa myös siitä, että esimerkiksi vakuutusyhtiöt eivät vastusta ”villiä” nuohousta. Edellytys on ainoastaan siinä, että nuohoaja on ammattilainen.

Itä-Uudellamaalla sekä osassa Etelä-Karjalaa ja Hyvinkäällä nuohous on jo vapautettu kilpailulle. Turhat viranomais sääntelyt kuten piirinuohousjärjestelmä on aikansa elänyt.  Olen myös itse käyttänyt muuta kuin piirinuohoajaa jo usean vuoden ajan. Ja käytän jatkossakin. Ammattitaitoinen nuohoaja Varkauden alueella.
Olen ehdottomasti vapaan kilpailun puolella.

 

Kommentit

 • Mustamies

  Kyseisen blogin kirjoittanut ei näe metsää puilta, yhden mökin nuohous ei vastaa koko Suomea.
  Tulisijojen/savuhormien nuohous on vielä ainakin toistaiseksi Suomen lain määräämää toimintaa. EU:n Direktiivareista ei tiijjä miten hyö lakeja viilaavat?
  Kaikki kansalaiset taloineen ja torppineen eivät ole tasa-arvoisia nuohouksen suhteen, jos nuohous vapautetaan kokonaan, niin isot-yritykset käy nuohoamassa kaikki parhaat kohteet.
  Mutta kukas se nuohoaa kaukana asutuskeskuksista olevat Ukin ja Mummin mökit ?
  Hintakin voi olla aivain toinen, kun piirinuohousjärjestelmässä, lisäksi matkakulut tulee
  sitten erikseen vielä lisää.

  • Timo Suhonen

   ”- Me ollaan toistaiseksi oltu hirvittävän tyytyväisiä vapaaseen järjestelmään nimenomaan asiakasnäkökulmasta. Palveluntarjonta on lisääntynyt, asiakasreklamaatiot ovat vähentyneet aivan olennaisesti, mikä kielii siitä, että asiakastyytyväisyys on lisääntynyt aivan olennaisesti, Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Pursiainen toteaa.
   Pursiaisen mukaan piirinuohousjärjestelmän aikana osa piireistä oli hoidettu mallikkaasti, mutta osasta valitettiin päivittäin.
   – Asiakkailta tuli palautetta työn laadusta asiakaspalvelusta sekä muusta työntekijän ja asiakkaan välisistä ongelmista. Ongelmana oli myös nuohoojan saatavuus. Asiakas joutui monta kertaa soittamaan, kun nuohooja jätti tulematta.” Ja vielä faktaa Mustallemiehelle : ” – Voi itse valita kenet haluaa, jos on käynyt huono nuohooja edellisenä vuonna tai ei ole pitänyt siitä jostain syystä niin voi ottaa jonkun toisen seuraavana vuonna. Lisäksi voi kilpailuttaa hintaa, Paavola summaa.”
   Eli kannatta lukea blogit huolella sekä siihen linkitetyt lähteet ja linkit.
   Hyvää kevään jatkoa Mustallemiehelle :)

 • Mustamies

  Mustanmiehen mökin nuohous on erikoisen halapaa. Vaikka nuohous vapautuisikin sittenkään en laske oman mökkini piipunpäähän, näitä vapaita ja villejä, enkä ahneita nuohoojiakaan.
  Se on jämpti niin !
  Olen toiminut Kuopio nimisessä kaupungissa nuohoojana n. 50 vuotta ja tiijjän myös miten Varkaudessa villi-nuohooja toimi !

  • Timo Suhonen

   Asia ok. Miten se olikaan ”näe metsää puilta” sinun kohdallasi taustasi nyt tietäen? :)

 • Mustamies

  Metsä vastaa, niinkuin sinne huudetaan, aika näyttää kuinka nuohoojalle käy !

Kommentointi on suljettu.