Vappu ja digitaalinen työmarkkinatori!

Tänään vietettiin työväen juhlapäivää Vappua. Varkaudessa Perinteinen Työväen Vappujuhla kokosi jälleen Päiviönsaarentorille noin 300 kuulijaa. Juhlapuheen piti Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki. 
”Porvarihallitusten tietoinen valinta on vauhdittaa halpatyömarkkinoiden syntyä Suomeen. Pyrkimys poistaa kokonaan työvoiman saatavuusharkinta ja heikentää suomalaisten työehtoja torjuttiin SDP:n toimesta. Meillä on jo nyt orjatyösuhteita ja ihmiskauppaa.” Kari jatkoi puheessaan liittyen työllisyyteen myös seuraavasti:
” Työelämän lait, eläke -ja työttömyysturva sekä valtakunnalliset työehtosopimukset eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä, luojan luomia tai herrojen hyväntahdon lahjoja; ne on kamppailtu neuvotellen vahvalla otteella. Kovat arvot arjessa ja työelämässä merkitsevät paluuta 30-luvulle ja siksi jatkossa on entistä tärkeämpää jokaisen palkansaajan päättää, mille voimille hän antaa valtakirjansa tehdä itseään koskevia päätöksiä. Työntekijän oman elämän perusta murenee, jos töihin kutsutaan tarvittaessa ja irtisanomissuojaa ei käytännössä ole. Nollasopimuksista on päästävä eroon ja osa-aikatyöntekijöille on taattava tarvittavat, toimeentulon turvaavat lisätyötunnit. Alipalkkaus on kiellettävä niin, ettei työntekijän toimeentulon vaarantamisella taota yrityksissä tuottoa. Torjunnasta on siirryttävä myös uudistamiseen. On palkansaajien ja Suomen etu, että vaadimme kansainvälisiltä yrityksiltä samaa irtisanomissuojaa kuin on esim. Ranskassa ja muualla Euroopassa. Missään ei ole niin helppoa ja halpaa sanoa irti työntekijöitä, kuin Suomessa.”

Rajamäki toi vahvasti työväen juhlapäivänä esille sen mikä monia työläisiä näinä aikoina huolestuttaa. Heikentyvät työmarkkinat sekä samaan tahtiin heikentyvä työsuhdeturva ja tämän lisäksi työllistymisen vaikeus on omiaan ajamaan monen työhaluisenkin ahdistuksen syövereihin.
On ehdottoman tärkeää että työttömiä kohdattaisiin kasvotusten. On myös tärkeää että varsinkin pitkäaikaistyöttömille olisi tarjolla henkilökohtaista apua mahdollisimman paljon. Tämän avun ja kohtaamisen luulisi muodostuvan Te-toimiston kautta. Eli vanhan ajan nimellä : Työvoimatoimiston kautta.
Eipä toimi. Olen saanut tietooni lukuisia kertomuksia siitä miten Te-toimisto ei pysty auttamaan työllistymisen osalta apua tarvitsevia ihmisiä. On monia esimerkkejä siitä että kyseisen toimiston ”apu” jää siihen että he aktiivisesti antavat lausuntoja siitä että työtön ei ole oikeutettu esimerkiksi ansiosidonnaiseen päivärahaan. Eli lausunnolla päätetään karenssista. Tämäkö on nykyisenkin ”Työvoimatoimiston” keskeinen tehtävä?

Omakohtainen kokemus 90-luvulta työkkärin palvelusta on puistattava. Olin ennen armeijaan menoa, ammattiin valmistumisen jälkeen muutaman kuukauden työttömänä. Menin anelemaan työvoimatoimistoon töitä tälle ajalle. Olin valmistautunut siihen että menen mielelläni vaikka töihin risusavottaan.
Odottelin vuoroani työvoimatoimiston työntekijän pakeille. Minua ennen palvelua sai romanipoika, jonka tukena oli hänen isänsä. Molemmat menivä huoneeseen ja oven läpi kuului käytävään asti hyvin voimakas keskustelun ääni. ”Minun poika ei mihinkään risusavottatöihin mene!” Kohta huoneesta astelikin isä ja poika tyytyväisen näköisenä. Ilmeisesti painostus oli tuottanut tulosta ja poika sai parempaa kuin risusavottatyötä. Tuli minun vuoroni ja ilmaisin siis halukkuuteni välittömästi siihen että risusavottatyö kelpaa mainiosti ennen armeijaan menoa. Vastaus oli yksiselitteinen. EI ole ! Eli ns.varma työ ei edes toteutunut kyseisen toimiston kautta. Poistuin paikalta ja mietin että tämä oli viimeinen asiointi työnhakuun liittyen tuossa toimistossa ja niin onneksi kohdallani on käynyt.

Savon Sanomat uutisoi 24.4 ” Työttömälle rakennetaan digiputki – pian kaiken työnhakuun liittyvän voi hoitaa netissä” Linkki
En tiedä miten tuohon uutiseen pitäisi suhtautua. Onko hyvä että työttömien ei tarvitse olla kontaktissa enää keneenkään ihmiseen, liityen työnhakuun? Toki aiemmin luettelemani kokemukset Te-toimiston palvelukyvystä antavat vastauksen siihen, että valitettavasti työtön ei menetä mitään jos toimistossa ei tarvitse käydä aika-ajoin ilmoittautumassa.
Lähtökohdan tulisikin olla se, että virtuaalisen sekä digitaalisen työmarkkinatorin tilalla tulisi ehdottomasti olla se palveleva, auttava henkilö joka aidosti opastaa ja aktivoi työttömiä paremmille urille.
Tämä toive sopii hyvin tähän päivään. Työväen juhlaan!

Kuvassa Vappupuhetta pitää Kari Rajamäki.