Varkaus, mainettaan parempi!

Media nostaa aika-ajoin esiin kotikaupunkiamme Varkautta ja täytyy sanoa että aina esiin nosto ei ole positiivinen.
Viimeksi raadollisen realistinen, mutta negatiivisten lasien takaa tehty toukokuinen Suomen Kuvalehti juttu jossa pääteema oli ”Lapseton Varkaus”, herätti luonnollisesti keskustelua Varkautelaisissa.

Realismia jutussa oli se että Varkaus kuuluu niihin kaupunkeihin jossa syntyvyys on pienempää kuin kuolleisuus. Ja tätä tietoa ei helpota se että Suomessa aika monessa kunnassa on sama tilanne.
Tästä aiheesta on puhuttu paljon ja nyt viimeisin päivitetty kaupunkistrategia joka ohjaa kaikkea päätöksentekoa, ottaa aiheeseen monesta suunnasta kantaa. Päälinjoja on mm. seuraavat:

 • 62 000 asukkaan Warkaus muodostaa vetovoimaisen ja elinvoimaisen talousalueen Itä-Suomessa.
 • Warkaudessa asuu hyvinvoivia ihmisiä.
 • Warkaus koostuu elinvoimaisista kaupunginosista.

Näihin tärkeisiin linjauksiin sisältyy asioita joissa esimerkiksi lapsiperheet huomioidaan kattavasti.
Esimerkiksi varhaiskasvatuksen kattavuus ja oikeus kokopäiväiseen hoitoon sekä laadukkaan peruskoulutuksen ja toisen asteen koulutuksen varmistaminen. Monipuoliset harrastemahdollisuudet on myös tulevaisuudessakin Varkauden viihtyvyyden kannalta tärkeässä asemassa.

Mainitsemani startegiset päätavoitteet on liimattu paikallisbusseihin ja toki sekin on herättänyt ihmetystä. Tavoite 62 000 asukkaan talousalueesta on erittäin rohkea.

Tämä linjaus kuitenkin on mielestäni tärkeä siltäkin osin, että tässä Varkauden päättäjät haluavat tuoda esiin sen että yksistään kysymys ei ole vain Varkaudesta vaan koko talousalueen tulevaisuudesta ja pärjäämisestä.
Se että Varkaus jo itsessään on vientiteollisuuden lippulaiva Keski-Savossa ei anna aihetta ylimielisyyteen vaan jatkossakin tärkeämpää on koko talousalueen huomiointi kaikessa toiminnassa. Esimerkiksi jos Varkauden yritystilojen ja sopivien teollisuushallien puute ei tuo yrityksiä Varkauteen on näitä tiloja pystyttävä tarjoamaan muilta lähialueen kunnista, Leppävirralta, Joroisista tai vaikkapa Pieksämäeltä. Tämä toiminta kaikkien lähikuntien osalta on erittäin tervetullutta ja kaikkia palvelevaa.

Varkaudessa joka tapauksessa katsotaan tulevaisuuteen rohkeasti.

Täällä investoidaan esimerkiksi uuteen sairaalaan, uimahalliin sekä peruskouluihin.
Elinkeinossa on myös tapahtunut merkittävää muutosta sitten vuoden 2010 jälkeen.
Metsäteollisuus voi vahvasti kartonki-investoinnin sekä puuelementtitehtaan syntymisen myötä.
Samalle alueelle nouseet kaviaari- sekä lohikasvattamot tuovat uutta tuulta elintarviketeollisuuden osalta.

Voin siis rehellisesti todeta että Varkaus on hyvä ja elinvoimainen kaupunki nyt ja tulevaisuudessa.
Tervetuloa tutustumaan tähän vesistön äärellä olevaan virkeään, elinvoimaiseen lapsiperheystävälliseen kaupunkiin!  :)

Kommentit

 • Anatoli-moscow

  Jäi mainitsematta isot maa-alue investoinnit data centeriin, sekä 10 miljoonan euron vastuut toimimattoman akkutehtaan kiinteistöstä, sekä maksamattomat vuokrat tiloista.

  Akkutehtaan osalta tullaan kaiketi näkemään oikeudenkäynti poliitikkojen vastuista ja saattaa käydä kuten Iisakille Hämeenlinnassa.

 • Timo Suhonen

  Akkutehdas ja Hämeenlinnan tapaus aivan eri asioita. Datacenter taas on tulevaisuuden investointia. Tarkoitushakuista sanoisin ;)

 • Potenziale

  Mitä sisältää 62 000 warkaus, mitkä kunnat siihen ovat sitoutuneet, muut kuin varkauden kunnallispoliitikot, kaupungin johtaja ja hänen venäläiset kaverit?

Kommentointi on suljettu.