WP-35 tunnetuin Varkautelainen 80-vuotias!

Ehdottomasti Varkauden tunnetuin kasikymppinen on 16 suomen mestaruutta, 8 hopeaa ja 14 pronssia voittanut WP-35 jääpallojoukkue. Vuonna 1935 perustettu seura on ollut tekemässä unohtumatonta Varkaus- historiaa urheilusaralla. Henkilökohtaisesti muistoni tästä joukkueesta perustuu ainoastaan jääpalloon vaikka seuralla on pitkä historia myös jalkapallossa.
WP-35 menestys alkoi jääpallossa 1938- jolloin joukkue voitti ensimmäisen mitalinsa, hopean. Ensimmäisen kultamitalinsa joukkue voiti 1943. Kultaa joukkue on saanut lähes kaikilla vuosikymmenillä. Poikkeus on 1980 ja 2000 – luku. Hopeaa on tullut eniten 70-luvulla. Viimeisin hopea on vuodelta 1992. Pronssia on kertynyt pääasiassa mm. 90 – luvulla 3 kpl sekä 2000 – luvulla kaikiaan 3 kpl, joista viimeisin 2008.
Itse olin paikalla katsomassa finaalia 1994 – keväällä. Kämärin kentällä oli katsojia muistini mukaan noin 4000. Jääolosuhteet oli huonot molemmille joukkueille mutta se jäi mieleen että Wp-35 oli taitavampi ja otti voiton esimerkiksi Harri ”Mena” Kauhasen, Ari Holopaisen sekä maalivahti Jorma ”Jora” Saastamoisen maagisten torjuntojen turvin Lappeenrannan Veiterästä.

1994 vuoden finaali ja kenttäolosuhteet takasivat sen, että puheet ja spekulaatiot teköjääradan tarpeellisuudesta käynnistyivät. Nämä spekulaatiot saivat lihaa luiden ympärille kun Varkauden Kämärin kenttä sai 2002 teköjään. Tämä ratkaisu on ollut varmasti myönteinen harjoitteluolosuhteiden ja juniorityönkin osalta. Viime kausien menestyksen suhteen onkin toivottavaa, että juniorityö jatkuu hyvänä ja kaupungin omat kasvatit tuovat joukkueen takaisin menestyksen tielle.

Kenttäolosuhteista puhuttaessa on tässä yhteydessä visioitava sillä mahdollisuudella joka on Taulumäen torilla puhuttanut milloin enemmän ja milloin vähemmän. Puheissa on jo jonkun vuoden ollut mahdollisuus Suomen ensimmäisestä jääpallohallista. Tälle näkemykselle antaa pontta se, että yksityiselläkin sektorilla on mielenkiintoa esiintynyt mahdollista hanketta kohtaan. Samoin Varkauteen valmistuva uusi puuelementtejä valmistava tehdas antaisi mahdollisuuksia sille että oman kaupungin tehdas tekisi oman kaupungin legendaarisen joukkueenkin käyttöön jääpallohallin, siis ensimmäisen laatuaan Suomeen. Toki halli antaisi loistavan mahdollisuuden messu – ja urheilukäyttöön laajemminkin.
Odotetaan mielenkiinnolla asian kehittymistä!

Kuvassa pitkän linjan urheiluvaikuttajan sekä toimittajan Pekka Koposen kirjoittama WP-35:n 80-vuotishistoriikki.