Yrittäjät ovat lampaita ja työttömät patalaiskoja sosiaalipummeja?

Siniporvarihallitus esitti ja eduskunta siniporvarienemmistöisenä hyväksyi työttömyysturvan aktiivimallin joka otettiin käyttöön pikavauhtia seuraavin tiedoin:

Työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta aletaan seurata 1.1.2018 alkaen. Eduskunnassa hyväksytyn lain mukaan työnhakijalta, joka ei täytä aktiivisuusedellytystä, työttömyysetuuden tasoa leikataan 4,65 prosenttia seuraavan 65 etuuden maksupäivän eli noin kolmen kuukauden ajan.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö tiedotti, mitä malli käytännössä tarkoittaa:

Aktiivisuuden seuranta tarkoittaa sitä, että työttömän työnhakijan on täytettävä 65 etuuden maksupäivän tarkastelujakson aikana niin kutsuttu aktiivisuusedellytys, jotta hänelle voidaan maksaa etuutta täysimääräisenä tarkastelujaksoa seuraavat 65 maksupäivää.
65 maksupäivän tarkastelujakso alkaa 1.1.2018. Tämän jälkeen tarkastelujaksot alkavat sitä mukaa, kun työtön alkaa saada työttömyyspäivärahaa.

Aktiivisuusedellytyksen voi 65 maksupäivän aikana täyttää jollain seuraavista keinoista:

 • On työssä yhteensä yhden palkansaajan työssäoloehtoviikon verran eli 18 tuntia.
 • Ansaitsee yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta eli vähintään 241 euroa.
 • On yhteensä viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa tai viisi päivää muussa työvoimaviranomaisen järjestämässä työllistymisedellytyksiä parantavassa palvelussa tai toiminnassa tai viisi päivää muussa työpaikalla tai työllistymiseen liittyen toteutettavassa rekrytointia tukevassa toiminnassa, jonka ajalta maksetaan työttömyysetuutta.

Työministeri Jari Lindtströmin esittelemä ja presidentti Niinistön hyväksymä malli on saanut myös kansalaiset heräämään ja tämän myötä tehty kansalaisaloite aktiivimallin perumisesta on saanut taakseen jo yli 130 000 allekirjoittajaa.
Pääministeri Sipilä onkin vastannut kansan ärtymykseen ainakin kahdesti, joka tiettävästi lisää kansalaisten ärtyneisyyttä:

Pääministeri haukkui Ylen haastattelutunnilla yrittäjät lampaiksi.
Tähän syytökseen Kristiina Ketomäki vastasi HS:n yleisöosastolla varsin napakasti. Ketomäen mielestä työntekijät eivät ole pysäkeille heitettäviä säkkejä : https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005525626.html?share=544a07e5d44721e245951aac8559ba15

Työttömien työttömyysturvan leikkaamisesta pääministeri lausui sen, että lain esitellyt työministeri Lindtström tietää ja tuntee nämä asiat koska hän on ollut itsekin työttömänä kun Voikkaan paperitehdas lopetettiin aikanaan. http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801142200667309_pi.shtml

Olen ollut vuodesta 2005 alkaen näkemässä mitä työpaikan häviäminen alta voi pahimmillaan tarkoittaa. Useissa kymmenissä yt- neuvotteluissa olleena näin sen tuskan mitä työn menettäjät ja heidän perheensä kokivat. Olenkin edelleen hämmentynyt siitä, miten työministeri jonka väitetään myös ymmärtävän tämän asian on valmis kurittamaan työttömiä aina vain lisää.

Aktiivimalli pahimmillaan aiheuttaa karenssia myös aiemmin ns. pehmeillä keinoilla irtisanotuille eli lisäpäiväoikeutetuille työttömille. Nämä henkilöt ovat siis oikeutettuja saamaan ansiosidonnaista päivärahaa siihen asti kunnes siirtyvät eläkkeelle.

Kun tähän asti nämä lisäpäiväläiset ovat saaneet olla ikänsä ja työhistoriansa osalta rauhassa niin nyt näiden 61 vuotiaidenkin edellytetään aktiivimallin myötä olevan täysillä työmarkkinoiden käytettävissä, karenssin uhalla.
Nämä henkilöt ovat siis saaneet tuotannollisista- ja taloudellisista syistä lopputilin mutta ovat kovan irtisanomisen sijaan saaneet turvan ansiosidonnaisen myötä. Moni näistä henkilöistä onkin todennut aiemmin että he antavat mieluusti työmahdollisuuksia nuoremmille työtä tarvitseville.
Totta puhuen näiden pitkään palvelleiden ikä ja työhistoria on sellainen että konkreettinen työllistyminen uudelle työnantajalle on varsin vaikeaa.
Nyt tämä malli vie näiltä kokeneilta henkilöiltä sen turvan johon ovat olleet halutessaan oikeutettuja.

Korjataan tässä myös se väite että SAK olisi ollut aktiivimallia hyväksymässä.
Ei ollut! SAK tiedottaa sivullaan varsin seikkaperäisesti miten aktiimalli eteni ja miten se on toteutettu!
https://www.sak.fi/aineistot/uutiset/kuka-keksi-aktiivimallin-ja-mita-sitten-tapahtui

Arvon hallitus! Toivon totisesti että kansa muistaa seuraavissa vaaleissa ja ilmaisee äänestysaktiivisuudellaan sen mitä mieltä ovat näistä teidän aikaansaannoksista!

 

Kommentit

 • plokkariukki

  Pöljyyttäni ja eläkeläisukkona en ymmärrä, tarkoittaako 4,65 % leikkaus 65 päivän aikana täyttä katastrofia muille kuin todella pienituloisille työttömille? Tuleeko muita menetyksiä, kun en saa Timo sinunkaan tekstistäsi tähän selvyyttä? Vai onko hirmuinen paasaaminen medioissa nyt paasausta paasauksen vuoksi ja propakandaa pressan vaalien alla? Työtöntä työnhakijaa ei saa tarkoituksellisesti kyykyttää, mutta kun joku osaisi ehdottaa jotakin järkevämpää. Vastikkeeton työttömyyskorvaus vai mikä se on nimeltään, jaettuna kotiin laittamatta tikkuakaan ristiin sen eteen on niin väärin ja tervekin ihminen sairastuu laiskuuteen, en keksi parempaakaan termiä. Näitä pohdiskelee tollo joka ei ole ollut ikinä työtön ja on tehnyt muutakin hankkiakseen elantonsa kuin koulutustaan vastaavaa työtä. Nautin nyt hurjaa alle 1300 euron eläkettä nettona / kk ja olen siihen tyytyväinen. Olen katsonut elämää sekä työnantajan että työntekijän asemassa ja tiedän että lampaita sekä lusmuja on molemmilla puolilla aitaa.

  • Mieti

   Eli et ymmärrä mitä on olla työtön.
   En minäkään ymmärrä mitä on olla sairas, kun en sitä ole.
   Sinä saatkin jo nettona tuplat mitä moni, pätkätyöntekijä työttömyyskorvausta.

 • Mauno Voutilainen

  Hirvittävä vääryys on tämä aktiivimalli, omassa työnhaussa ovat resurssit olleet todella kiikun kaakun, nyt kun ensisijaisesta työmarkkinatuesta raapaistaan reilu 20 £ neljän viikon tilistä nettona veke, menevät siinä juuri ne valuutat, joilla olisi kuljettava työpaikkoja katselemassa, käytävä haistatteluissa, nyt jää tämä työnhaku resurssien puutteessa toistaiseksi pois.

 • Eino J. (maallikkona)

  Kaikkia viitattuja haastatteluja tai vastaavia ei ole tullut noteerattua, mutta tuo

  aktiivimalli olisi oltava seuraava:

  Työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta aletaan seurata 1.1.2018 alkaen. Eduskunnassa hyväksytyn lain mukaan työnhakijaN, joka TÄYTTÄÄ AKTIIVIEDELLYTYKSEN, työttömyysetuuden tasoa KOROTETAAN 4,65 prosenttia seuraavan 65 etuuden maksupäivän eli noin kolmen kuukauden ajan.

  eikö vain? vaikuttaisi myös kuuluvan kolmikannan piiriin

 • plokkariukki

  Mahtaakohan ensi syksynä metsämarjat ja sienet tulla kerättyä metsistä työttömien toimesta, eikö sekin kelpaa aktiivimallin työnteoksi, aloittaa voi jo vaikka korvasienillä keväällä?

 • Mikko

  Plokkariukki jo totesikin itsensä pöljäksi ja tolloksi. Siihen voisi vielä lisätä tietämättömyyden, ainakin aktiivimallin kohdalta. Noin 7€ täytyy tienata tunnissa ja paperityöt työnantajan puolelta tehdä. Metsänhaltijako ne hoitaa?

 • Eino J. (maallikkona)

  Marjastaminen on kuten metsästäminen, saalista tulee jos tulee.
  Palkoille (7 €/h) voisi marjastettaessa päästä vain torihinnoilla, mustikka esim. 5 – 6 euroa litralta viime kesänä eräänä päivänä. Että sattuisi hyvälle marjapalstalle, ja kävisi esim. maksetulla polkupyörällä marjassa ja eväät olisi jo nekin maksettu …
  Korvasienen hinta on hankala: joskus ollut 11 € / kg, mutta joskus vain 2 € /kg poimijalle … eli sekin on tuurissaan, pääseekö päiväpalkoille … mutta että jos päiväkävelyllä löytää jotain, niin poimii pois.
  EI marjastamisella näköjään tienaa kuin ulkomaiden asukas, joku kertoi tehneen tienesteillään siellä talon?

  HS kyseli äskettäin: Kuka palkkaisi työntekijän 18 tunniksi? ja löysi joitakin valmiita pätkätöitä isoista firmoista. on sitä jotain tarjolla, mutta onko jokaiselle?

  Muistaakseni yrittäminenkin luettiin työvelvoitteen suoritukseksi – mutta että sen perustaminen on jo oma lukunsa, ja keräisikö marjat yhtiö vai itse (yhtiönä liikuttaessa jokamiehenoikeus ei liene voimassa?)
  – mutta noita ongelmatilanteita varmasti löytyy; vapaapalokunnista oli esim. irtautunut väkeä … mutta paperityöt lienevät se vähäisin ongelma – ne varmaankin oppii, jos kohta, kovin erikoinen tuo aktiivimalli kaikkineen on.

Kommentointi on suljettu.