64. Ylä-Savon Maakuntajuhlat 2016

Ylä-Savon Maakuntajuhlat 2016 järjestetään Iisalmella kesä-heinäkuun vaihteessa. Perinteinen pääjuhla järjestetään kauniilla Mansikkaniemellä, juhlakentällä ja kirjailija  Juhani Ahon  kotimuseon pihapiirissä, sota-aitan 1808  luona, sunnuntaina 3.7.2016 kello 12 alkaen. Mansikkaniemi on historialtaan, luonnoltaan ja arvoltaan monikerroksinen kuin vanha, hyvin hoidettu kerrostalo. Sotakamreeri Aki Leinonen sanoi usein: ”Sotahistorian kirkas lehti ja sivistys- ja kirjallisuushistorian yhtä kirkas lehti lyövät kättä Koljonvirralla. Siinä on paljon kotiseutua, Käkisalmea ja Vuoksen niemekkeitä.”
Mansikkaniemellä 3.7. kohtaavat perinteiseen tapaan ihmiset ja kulttuurit. Kansainvälisyys on läsnä. Juhlassa esiintyy virolainen kansantanssi -ja musiikkiryhmä Vorun kaupungista. Voru on Vorumaan pääkaupunki Kaakkois-Virossa, Tamulajärven rannalla. Viron kansalliseepoksen kokoaja, lääkäri ja kirjailija Friedrich Reinhold Kreutzvald ( 1803 – 1882 ) on asunut Vorussa 44 vuotta. Kaupunki on perustettu vuonna 1784 Venäjän keisarinnan Katariina II  Suuren käskystä. Voru on Iisalmen ystävyyskaupunki.
Karjalaisten tervehdyksen esittää ylidiakoni Paavo Kokotti. Ennen pääjuhlaa on juhlajumalanpalvelus Kustaa Aadolfin kirkossa, jossa Ylä-Savon Pelimannit säestävät virsiä. Ennen jumalanpalvelusta käydään  Lilli ja Aki Leinosen haudalla, Hermanskojen ja Hermannien tehdessä kunniatervehdyksen Akille, joka oli sotiemme veteraani ja joka palveli Ylä-Savon Nuorisoseurojen Liiton toiminnanjohtajana 27 vuotta.  Vuonna 1970 tasavallan presidentti Urho Kekkonen myönsi hänelle sotakamreerin arvonimen. Aki Leinonen ( 1908 – 1992 ) syntyi 10.8. 1908 savupirtissä Käkisalmessa, Mari ja Pekko Leinosen perheeseen . Koljonvirralla hän kävi ensimmäisen kerran kesällä 1935. Vuonna 1978 hän kertoi minulle: ”Ajelin polkupyörällä Taipaleesta. Katselin kirkot. Kävin Dolgorukin patsaalla. Menin sillan yli Sandelsin patsaalle. Istuin koivun juurella ja kiinnyin.”