Aholaiset ja kallelaiset Aho -päivillä 2018

Kansalliskirjailijamme Juhani Ahon nimeä kantavia Aho -päiviä on vietetty Iisalmella ja muissa Ylä-Savon kunnissa, Lapinlahdella, Vieremällä ja Sonkajärvellä, joka toinen vuosi vuodesta 1980 alkaen. Helsingissä toimivan Juhani Ahon Seuran yhteistyökumppaneita ovat olleet Iisalmen kaupunki ja muut  kunnat, kirjastot, kansalaisopistot, Kauppis-Heikin Seura, Ylä-Savon kirjallinen yhdistys Panu, Halosten Museosäätiö, Ylä-Savon Oppaat ja monet muut yhteisöt sekä tietysti yksityiset ”aholaiset” ja Juhani Ahon suku, tällä kertaa myös Kainuun Eino Leino -seura ry.

Juhani Ahon museo Iisalmen Mansikkaniemellä täyttää  7. heinäkuuta 60 vuotta. Juhani Ahon Seura ry valmistautuu parhaillaan 70 -vuotisjuhlavuoteensa 2019.

20. Aho -päivät avattiin perjantaina 15.6. Lapinlahdella uudistuneessa Taidemuseo Eemilissä, jossa on yhteensä 5 000 taideteosta. Tohtori Jaana Luttinen johdatti kuulijat Taiteilijan tie – Eemil Halonen Suomea veistämässä -kokoelmanäyttelyyn.  Lapinlahti on ollut ja oli luonteva osa Aho -päiviä, olihan Halosten ystävä Juhani Aho ( Johannes Brofeldt ) syntynyt Lapinlahdella Väärnin pappilan pihapiirissä, kuten hänen sisaruksistaan Lydia Sofia ja Petter Fredrik Brofeldt.

Monet matkustivat Aho -päiville Helsingistä junalla, laskeutuen Lapinlahdella Matin ja Liisan rautatieasemalle.

Brofeldtin kirjailijaveljeksistä, jotka käyttivät sittemmin kirjailijanimeä Aho, Karl Gustaf Brofeldt eli Kalle Aho syntyi Iisalmella Mansikkaniemen vasta valmistuneessa kirkkoherran apulaisen puustellissa 6.7.1865. Tällä kertaa Aho -päiville osallistui useita ”kallelaisia” eli Kalle Ahon jälkeläisiä, näiden joukossa kirurgi Simo Brofeldtin tytär Marjatta Ormio puolisonsa Tapanin kanssa. Kirurgi Simo Antero Brofeldt  oli Kalle Brofeldtin ja Eva Wilhelmina  Steniuksen toiseksi vanhin poika. Aho -päivillä nähtiin myös lääkäri Kati Juva, joka on äskettäin julkaissut isoisästään arvokkaan  elämäntarinan nimeltään ”Marskin luottokirurgi  Simo Brofeldt 1892 – 1942” ( Into Kustannus Oy, Riika 2018 ).

Kirjailija Eino Leinon syntymästä on tänä vuonna 140 vuotta. Eino Leino -talo Kajaanin Paltaniemessä kauniilla Paltajärven rannalla on 40 -vuotias. Aho -päivien päätöspäivänä  sunnuntaina 17.6. Eino Leino -talolla Eino Leino -seuran edustajat Esko Piippo ja Hannu Remes talkooväkineen olivat taikoneet Aho -vierailleen antoisan ja tunnelmallisen  aikamatkan Juhani Ahon ja Eino Leinon vaiheisiin. Eino Leino oli jo 5 -vuotiaana lukenut Juhani Ahon kertomuksen ”Siihen aikaan kun isä lampun osti”. Sittemmin on Leino kirjoittanut esseessään ”Juhani Aho 1861 – 1921” ( Eino Leino – Suomalaisia kirjailijoita. Pikakuvia ) Ahon kehityksestä kirjailijana: ”Tämän kehityskauden huippu on RAUTATIE, joka samalla lienee koko suomalaisen kansanomaisen realismin huipuksi katsottava. Koskaan ei suomalaista luontoa ja suomalaista kansanelämää oltu vielä kuvattu näin yksityiskohtaisella tekotavalla. Suomalainen pappila herttaisine rovastineen ja ruustinnoineen, suomalainen torppa tuolla kaukana salon sisässä yksivakaisine ukkoineen ja akkoineen, Suomen huurteinen talvi ja sen paahtava kesäpäivä, erämaan rauha ja sen läpi vinkaiseva junanvihellys, kaikki astuu meidän eteemme tässä erinomaisessa kuvauksessa välittömästi, imressionistisesti. Juoni on jo kokonaan jäänyt sivuasiaksi, pääpaino siirtynyt mehevään, maalaukselliseen siveltimenkäyttelyyn.”

 

 

 

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    kiitos hyvistä tiedoista … kaiketi lehdissä mutta tässä tiiviisti

    kesälomalle olisi tarjolla ohjelmaa

  • Panu Rajala

    Kiitos hyvistä Aho-päivistä ja eritoten jälkilähetyksestä! Parhainta juhannusta ja suven jatkoa! Panu Rajala

Jätä kommentti

*