Aika poikia ja aika naisia

Pääkaupungissa matkalaukkuumme sujahti ”Helsinki – Matkailijan opas 2015” ( www.visithelsinki.fi ). Pakko tunnustaa, että esite on laadukas. Sivulla 84 ovat Pekka Halosen, Jean Sibeliuksen ja Akseli Gallen-Kallelan valokuvat sekä seuraava teksti: ”Aika pojat – SHG 150 vuotta. Pekka Halosen, Jean Sibeliuksen ja Akseli  Gallen-Kallelan juhlavuosi 2015. Suomen taiteen mestarit Jean Sibelius, Pekka Halonen ja Akseli Gallen-Kallela olivat ”Aika poikia” -hyviä kavereita, joita yhdisti taide, ystävyys ja elämä. Heidän elämänfilosofiaansa ja tekemisen kulttuuriin kuului innovatiivinen ote, vaikeuksien voittaminen sekä yhdessä tekemisen ja yhdessä juhlimisen fiilis.”  ( www.tuusula.fi/SHG150 ).
Emeritus maaherra Olavi Martikainen mielellään siteeraa Lapinlahden Halosten mietelausetta: ”Ei pidä heittää vettä hengen päälle.” Aika poikia ja  myös aika naisia ovat olleet ja ovat Lapinlahden Haloset: Pekka Halonen, Antti Halonen, Kalle Pikku-Kalle Halonen, Eino Halonen, Kalle Halonen, Arttu Halonen, Eemil Halonen, Eljas Halonen, Sohvi Halonen ja Anna Halonen. Heistä Sohvi Halonen ( 1861-1920 ) oli kutoja, mallien sommittelija, kasvivärjäyksen mestari ja kirjailija. Anna Halonen ( 1889-1972 ) oli käsityönopettaja ja tekstiilisommittelija. ( Halosten Museosäätiö-1980, IS-paino Iisalmi 1980 ).
Nykyisin Halosten sukua edustaa Halosten Museosäätiön hallituksessa rouva Irene Jarkkola. Taidemuseo Eemilin peruskorjaus ja laajennus moderniksi 2 000-luvun taidemuseoksi valmistuu kesällä 2016. Rakentamisen rahoitus on olemassa, kiitos opetus-ja kulttuuriministeriön, OLVI -säätiön ja Lapinlahden kunnan. Juhlalliset avajaiset järjestetään ensi talvena, osana Suomen tasavallan itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden 2017 tapahtumia. Kuvanveistäjä Eemil Halosen  ( 1875-1950 ) satojen veistosten konservointia tukeneet kunnat, yritykset, yhteisöt ja yksityiset saavat nimensä Taidemuseo Eemilin aulaan pysyvästi kiinnitettävään pronssilaattaan, joka valmistetaan käsityönä lapinlahtelaisessa taidevalimossa. Laatan suunnittelee kuvanveistäjä ja taidevalaja Kirsi Siponen.  Yhteistyökutsuumme ovat jo vastanneet myönteisesti Iisalmen  kaupunki ja  Ylä-Savon Säätiö.