Anna kaverin loistaa

Jalkapalloilun naisten MM-kisat 2015 ovat alkaneet Kanadassa. Saksa voitti Norsunluurannikon maalein 10-0, Norja voitti Thaimaan 4-0. Paljon tasaisempia olivat tyttöjoukkueitten jalkapallo-ottelut Iisalmessa viikonvaihteessa  6.-7.6., jolloin Kankaan liikuntapuiston tekonurmella ja Haukiniemen nurmikentällä pelattiin Säästöpankki Optia Girls´ Cup 2015. Tyttöjoukkueita oli yli 30, ainakin Iisalmesta, Kajaanista, Siilinjärveltä, Kuopiosta, Kouvolasta, Joensuusta, Liperin Ylämyllyltä, Kokkolasta, Oulusta ja Haukiputaalta. Myrsky ei näyttänyt haittaavan. Energiset  ja innokkaat nuoret urheilijat olivat iloinen ja värikäs näky vihreällä veralla.  Kajaanilaiset kiittivät erinomaisia kenttiä.  Kussakin sarjassa  parhaat joukkueet palkittiin mitaleilla, mutta myös joukkueiden Fair Play -pelaajat ja tsempparipelaajat palkittiin, mikä on hieno asia.
Seurasin Iisalmelaisen  Klubi-36:n   E11 -joukkueen ( 2004 )  ottelut Haukiniemen kentällä sunnuntaina 7.6.2015. Tietysti jännitin pojantyttäreni Venla ´Venkku´ Pennasen ja hänen joukkuekavereittensa Iida-Maria Martikaisen, Nanna Savolaisen ja muiden otteita. Kun joukkueet kohtaavat toisensa turnauksissa vuodesta toiseen,  joukkueet tutustuvat toisiinsa ja toistensa vahvuuksiin.  Pelaajat tutustuvat toisiinsa ja pitkäaikaisia ystävyyssuhteitakin syntyy yli maakuntarajojen. Huomataan, että muuallakin harjoitellaan kovasti ja osataan pelata jalkapalloa. Voitoista ja tappioista opitaan. Sekä voitot  että  tappiot kasvattavat.  Panin merkille, että toisensa tuntevat joukkueet  jo 11 -vuotiaiden otteluissa tekevät  taktisia siirtoja. Pelin aikana rooleja muutetaan, puolustaja saatetaan vetää laitahyökkääjäksi,  vastustajan maalitykki huomaa äkkiä olevansa tiukassa vartioinnissa. Tämä näkyi Klubi-36 / 04:n   pronssiottelussa Kokkolan GBKT 04/05 -joukkuetta vastaan, jonka iisalmelaiset voittivat 2 – 1. Ottelu oli tasainen ja jännittävä loppuun saakka. Kun klubilaiset tekivät  johtomaalin, aloittivat Kokkolan tytöt sisukkaan kirin. Niinpä Klubin kärkipelaajat saivat viime minuuttien ajaksi rinnalleen sitkeät päällystakit, aivan kuin Mestarien Liigan finaalissa!
Nostan hattua turnausten ja piirisarjapelien järjestäjille, tukijoille ja talkoolaisille sekä nuorten urheilijoiden vanhemmille, isovanhemmille ja muille kannustajille, jotka vuodesta toiseen uurastavat nuorison kasvattamiseksi sekä liikunnan ja urheilun edistämiseksi. Turnauksissa ja piirisarjapeleissa junnut tutustuvat eri maakunnista oleviin ikätovereihinsa, huomaten, kuinka monet asiat heitä yhdistävät. Urheilun ja liikunnan parissa kohtaavat myös  maakuntien erityispiirteet. Nurmikentällä ja tekonurmella kohtaavat kulttuurit. Erään paljon siteeratun kansainvälisen määritelmän mukaan kulttuuri on kuulumista johonkin. Kuuluminen Klubi -36:n joukkueisiin, Kajaanin  Wimmaan tai Kouvolan Susiin on kulttuuria.  Joukkuepeleillä on myös laajempaa myönteistä yhteiskunnallista merkitystä. Suomen ensimmäinen ammattijalkapalloilija ja maajoukkueen valmentaja Aulis Rytkönen ( 1929 – 2014 ) on  opastanut Kuopion Palloseuran junioripelaajia joukkuepelaamisen saloihin seuraavin sanoin: ”Anna kaverin loistaa.” -Anna kaverin loistaa, sitähän kaikki muukin yhteistyö parhaimmillaan on.