Armi Kuusela ja Coca-Cola sotainvalidien asialla 1952

Suomen Neito ja Miss Universum – Miss Universe 1952 – Armi Helena Kuusela syntyi Muhoksella elokuun 20 päivänä 1934.

Helsingin kesäolympialaiset järjestettiin 19.7. – 3.8.1952.

”Tänä kesänä vietettiin Helsingin olympialaisten 70 -vuotisjuhlaa. Juhlavuoden tapahtumia muistellessa esiin nousevat myös sotainvalidit ja heidän liittonsa, jotka olivat näkyvästi mukana urheilutapahtumassa.” ( Marja Kivilompolo, Sotainvalidit ja Helsingin olympialaiset, Sotainvalidi  3 /2022 ).

Viestintäpäällikkö Marja Kivilompolo kirjoittaa: ”Coca-Cola on ollut olympialaisten virallinen yhteistyökumppani vuodesta 1928 lähtien ja se on historiansa aikana myös juottanut amerikkalaisia sotilaita. Ei siis ollut ihme, että kun kisajuoman jälleenmyyntioikeutta kisojen ajaksi mietittiin, esille nousivat Suomen lähivuosien sodat ja niissä vammautuneiden nuorten miesten perustama liitto. Veljesliitto sekä Olympiakisojen järjestelytoimikunta saivat vastata juoman jakelusta: toimikunta urheilijoille ja Veljesliitto yleisölle. Coca-Cola toimitti Hollannista Suomeen 720 000 pulloa, kylmälaitteita, markkinointimateriaalia sekä kuljetusautoja. Veljesliitto sai myydäkseen yli 600 000 pulloa ja kun yhden hinta oli 20 markkaa, oli onnistuneista kaupoista luvassa hyvät myyntivoitot, jotka liitto sai pitää…  Vuonna 1952 ARMI KUUSELA voitti Sotainvalidien Veljesliiton järjestämän Suomen neito -kilpailun ja voitti myös Miss Universum -tittelin. Kilpailuun kuuluneen sopimuksen mukaan suureksi tähdeksi noussut Kuusela osallistui sotainvalidien hyväksi järjestettyihin tilaisuuksiin ja tapahtumiin eri puolilla Suomea ja auttoi siten kartuttamaan sotainvalidien hyväksi käytettäviä varoja.”

Tuoreen Sotainvalidi -lehden kuvatekstejä:

– ”Jos vuosi 1952 pitäisi sotainvalidien osalta tiivistää kuvaan: ARMI KUUSELA JA COCA-COLA:”

– ”Hietalahteen rahtialuksen saapumista turvaamaan saapuneet poliisit saivat nauttia Coca-colaa suoraan laivasta saapuneena.”

– ”Tsekkoslovakialainen juoksija Emil Zatopek taltioitiin kuvaan Coca-colan myyntikojun kohdalla.”

– ”Olympialaisten juhlavuoden kunniaksi Helsingin Käpylään on pystytetty opaskylttejä, joissa kerrotaan alueen historiasta. Kisakylän lähistöllä olevassa kyltissä kerrotaan myös sotainvalidien roolista.”

Sotainvalidien Veljesliiton syntysanat sanottiin  Iisalmen maalaiskunnassa, Runnin terveyskylpylässä, saunan lauteilla,  kesäkuussa 1940. Valtakunnallinen  Veljesliitto perustettiin Jyväskylässä  elokuun 18 päivänä 1940.

Rouva Armi Kuusela-Williams asuu nykyisin  Yhdysvaltojen länsirannikolla Kaliforniassa, San Diegon kaupungissa.