Aurinkokuninkaan malli

Sotainvalidien Veljesliiton juuret ovat Iisalmella Runnin terveyskylpylässä. Kesäkuussa 1940 Talvisodan sotainvalidit tekivät Runnilla aloitteen valtakunnallisesta Veljesliitosta, joka perustettiin Jyväskylässä 18.8.1940. Sotainvalidien Veljesliiton Pohjois-Savon piirin perustama Iisalmen Veljeskoti avattiin talvella 1982. Kuluva vuosi 2015 on Veljesliiton 75 -vuotisjuhlavuosi. jonka teema on seuraava: ”Sotainvalidit edellä käyden vaivoista huolimatta.” Veljesliiton  alueellinen  75 -vuotisjuhla järjestetään kesäkuussa Iisalmen Veljeskodissa Vetreassa.  Tohtori Irmeli Hännikäisen teos ”Sota ihmisessä” julkaistaan 11.5. Suomenlinnassa. Veljesliiton pääjuhla on 18.8. Helsingissä.
Suomalainen luutnantti Mikael Hisinger piti matkapäiväkirjaa kiertomatkallaan ”halki vanhan Euroopan” vuosina 1783 – 1784 ( Halki vanhan Euroopan – Matkapäiväkirja 1783 – 1784,  toimittanut ja suomentanut Jouni Kuurne, SKS, 2012 ). Luutnantti tutustui Ranskan Aurinkokuninkaan Ludvig XIV:n vuonna 1670 Pariisin lähelle perustamaan Invalidihotelliin, jossa  vuonna 1784 asui  yhteensä 3000 sotavanhusta ja sotainvalidia. Hisingerin mukaan upseereille  tarjottiin päivälliseksi ”keittoa, lihakeittoa, palkovihanneksia ja jälkiruoaksi hedelmiä tai juustoa, illallisella oli pihviä ja salaattia, jälkiruoaksi hedelmiä;  aliupseereille ja sotamiehille tarjottiin päivälliseksi keittoa ja lihalientä kuten varuskunnissakin”.
Vuonna 1812 venäläiset linnoittivat Iisalmella Paloisvirran eteläpuolisen  Paloiskylän.  Paloisvirran linnoitus  oli käytössä vuoteen 1827.  Tukikohtaan oli sijoitettu myös  tykistöä.  Vielä 1820 -luvulla  Paloisille rakennettiin uusi komendantintalo, upseeritalo, hevostalli vajoineen, ruutikellari, keittiö ja mikä mielenkiintoista – Invalidikomppanian kasarmi.
Suomen sodan 1808 – 1809 jälkeen Ruotsiin jäi 760 Kuninkaallisen Suomen armeijan sotilasta. Vuonna 1821 Ruotsin ja Norjan kuningas Kaarle XIV Juhana, entinen  Napoleonin sotamarsalkka Bernadotte,  perusti Tukholman pohjoispuolelle  Ranskan mallin mukaan armeijan ja laivaston sotaveteraaneille ja  sotainvalideille tarkoitetun Ulriksdalin Invalidilaitoksen. Invalidikuntaan kuului upseereita, aliupseereita ja miehistöä.  Ulriksdalin linnan viereen on haudattu myös suomalaisia sotainvalideja. Sotainvalidityön kansainväliset juuret ovat Ranskassa.