Auschwitz-Birkenaun museo

Lähes 800 vuotta vanha kaunis Krakovan kaupunki sijaitsee Etelä-Puolassa Vähä-Puolan voivodikunnassa. Sunnuntaiaamuna  22 . huhtikuuta 2018 Vanhan kaupungin ( Stare miasto ) puistoissa kukkivat syreenit ja voikukat, laulurastaat ja peipot laulavat. Iltapäivällä matkalla länteen, Oswiecimin kaupunkiin, saksankielellä Auschwitziin, MatkaSavon ja MatkaMieli Oy:n krakovalainen opas Katarzyna kertoo suomeksi, että 70 kilometrin päässä oleva kaupunki on nimeltään Oswiecim, mutta kaupungin laidalle  vuonna 1947 perustettu valtion museo on nimeltään Auschwitz; vuosina 1940 – 1945  natsi -Saksa tuhosi Auschwitz-Birkenaun leireillä yli miljoona ihmistä, jopa 1,5 miljoonaa, joista 90% oli juutalaisia.
Museossa on turvatarkastus kuin lentokentillä. Auschwitzin leiri on toiminut vanhoissa Puolan armeijan kasarmeissa. Parakeissa 4 ja 11 ei saa ottaa valokuvia, halutaan kunnioittaa  uhrien henkilökohtaisuutta, kuten tuhansien naisten hiuksia. Parakeissa säilytetään kuolleiden kenkiä, niitä on 80 000 kenkäparia, lasten kengät pysäyttävät . Säilytetään silmälaseja, proteeseja ja matkalaukkuja, joissa on omistajansa nimi. Kirjoitan yhden nimen muistivihkooni: Marie Böhm. Birkenaun ratakiskoilla, Auschwitzin  parakeissa, mustavalkoisten valokuvien äärellä sanat ja ymmärrys loppuvat, riipaisevassa valokuvassa kolme Unkarin  juutalaista äitiä ja seitsemän lasta ovat  kimpsuineen kampsuineen Birkenaussa  jalan ”matkalla suoraan kaasukammioon” ( Auschwitz-Birkenau State Museum, Oswiecim 2016 ).
”Auschwitzin uhrien muistomerkki on rakennettu entisen Birkenaun leirin alueelle vuonna 1967. Se sulkee sekä fyysisesti että symbolisesti tien, joka sotavuosina johti kaasukammioille. Muistomerkissä on 23 tekstiä tärkeimmillä niistä kielistä, joita Auschwitziin tuodut puhuivat: ( vasemmalta oikealle) ladino, valkovenäjä, tshekki, saksa, ranska, kreikka, heprea, kroaatti, italia, jiddish, unkari, hollanti, norja, puola, venäjä, romani, romania,  slovakki, serbia, ukraina, sloveeni, luxemburg ja englanti” ( Panstwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau,   Opas, suomennos Tapani Kärkkäinen , Oswiecim 2017 ).
Auschwitz – Birkenaun valtion museossa ja muistopaikoissa käy vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä eri puolilta maailmaa.  Puolassa koululaiset käyvät Auschwitzissa. Tuona aurinkoisena huhtikuun päivänä kulkee Auschwitzissa hiljaisia ihmisiä Ylä-Savosta ja muualta Suomesta. Birkenaun junalaitureilla ja parakkien luona sanon, että toivoa on, toivoa paremmasta,  täälläkin kukat kukkivat ja linnut laulavat.   Erään parakin seinällä ovat  englanniksi espanjalaisen filosofin ja runoilijan George Santayanan ( 1863 -1952 ) teoksesta The Life of Reason lainatut sanat, vuosilta 1905-1906, jotka on suomennettu seuraavasti: ”Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä.”