Dolgoruki 3 Pietarin uutisissa 1808

J. L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoissa, Sandels -runossa, mainitaan myös nuori venäläinen kenraali Dolgoruki: ”Det är Dolgoruki som brådskar igen; ett glas till hans ära, min vän!” – ”Dolgoruki se taasen nyt kiirehtää; hänen terveikseen lasi tää!” ( Suom. , Paavo Cajander ).

Ruhtinas Mihail Petrovitsh Dolgoruki  kaatui Sandelsin tykkipatterin tykinkuulasta Koljonvirran itärannalla torstaina iltapäivällä lokakuun 27 päivänä 1808. Hän komensi venäläisen armeijakunnan etujoukkoa; hän oli keisari Aleksanteri I:n suosikki ja  kenraaliadjutantti, kenraaliluutnantti, kaksinkertainen Pyhän Yrjön ritari sekä Pyhän Aleksanteri Nevskin, Pyhän Vladimirin, Pyhän Annan ja preussilaisen Punaisen  Kotkan ritari.  Austerlitzin taistelussa 1805 hän oli haavoittunut luodista rintaan, saaden kultaisen miekan, johon oli kaiverrettu: ”Urheudesta.”

Iisalmella, lokakuun lopulla 1808, hänen ruumiinsa palsamoitiin hänen esikunnassaan Paloisilla, Lindbergin nimismieskartanossa.  Hänet  kuljetettiin mustiin verhottujen hevosten vetämissä vaunuissa  Sortavalaan, sieltä vesitse Laatokan yli Pietariin ja edelleen Suomenlahden rantaan  Strelnan kylään,  Ortodoksiseen Pyhän Sergein Rannikkoluostariin, ennen kuin hänet haudattiin Pietarissa Pyhän Aleksanteri Nevskin luostariin, Marian Ilmestyskirkkoon, veljensä Pietarin viereen. ( Dolgorukov, P. V. , Skazanija o rode Knjazej Dolgorukovyh, Spb 1840 g. ).

Tiistaina marraskuun 10 päivänä 1808 Pietarissa ilmestyneessä saksankielisessä St. Peterburgishe Zeitung ´ssa numero 90, ”Virallisissa uutisissa”, ilmoitettiin, että ”edesmennyt kenraaliadjutantti, ruhtinas, ratsumestari Aleksanterin husaarirykmentistä, Dolgoruki 3, on nimitetty keisarilliseen hoviin kamarijunkkeriksi” ( Helsingin yliopisto, Slaavilaiset kokoelmat ).Tiistaina marraskuun 17 päivänä 1808  julkaistiin samassa lehdessä , numerossa 92, keisari Aleksanterin ”kaikkein armollisimmin antama Asetus”, jolla ”edesmennyt kenraaliadjutantti ruhtinas Mihail Dolgoruki nimitettiin kamarijunkkeriksi keisarilliseen hoviin”.

Dolgoruki -veljeksistä vanhin oli Vladimir eli Dolgoruki 1, toiseksi vanhin Pietari oli Dolgoruki 2 ja nuorin Mihail oli tuon ajan venäläiseen tapaan Dolgoruki 3. Veljeksillä oli kaksi siskoa, Helena ja Maria. Suuriruhtinas Nikolai Romanov on kirjoittanut Mihail Dolgorukin opintomatkasta 1800 -luvun alussa Euroopan pääkaupunkeihin, hoveihin ja nähtävyyksiin.; Dolgoruki oli tutustunut Lützenin taistelukenttään, paikkaan, jossa Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf oli kaatunut marraskuun 6 päivänä 1632. Paikalla oli pieni muistomerkki, ”Schwedenstein” – Ruotsikivi – josta ruotsalaisilla matkailijoilla oli ollut  tapana ottaa pieni pala matkamuistoksi. Dolgoruki tiesi, että hänen vanhempi veljensä Dolgoruki 2  piti ”Pohjoisen Leijonaa” suuressa arvossa. Hän toi Lützenin muistomerkistä pienen palan muistoksi veljelleen, palatessaan Venäjälle vuonna 1805. ( Marja Terttu Knapas, Minnesmärket över furst Dolgorukij i  Idensalmi,  Helsingfors 2005 ).

Koljonvirralla Mihail Petrovitsh Dolgoruki oli rohkaissut sotilaitaan: ”Jumala kanssanne, hyvät herrat! Tuolla on teille Yrjönristejä!”

Dolgoruki -veljesten Mihailin ja Pietarin  hautamuistomerkit Nevskin luostarissa ovat  marmoria ja kullattua pronssia. Mihail Dolgorukin muistomerkissä on seuraava teksti:

”Tässä lepää Ruhtinas Mihail Petrovitsh Dolgoruki, Kenraaliadjutantti ja Kenraaliluutnantti Syntyi marraskuun 19 päivänä vuonna 1780 kaatui Indesalmen taistelussa Ruotsin sotajoukkoja vastaan Lokakuun 15 päivänä vuonna 1808.”

Päiväykset ovat juliaanisen kalenterin mukaisia eli läntisen gregoriaanisen kalenterin mukaan Dolgorukin kaatumispäivä oli 27.10.1808.  Idensalmi eli Iisalmi on kirjoitettu virheellisesti ”Indesalmeksi”. Marian Ilmestyskirkkoon, nykyiseen ”kaupunkiveistosten valtion museoon”, on haudattu myös keisari Aleksanteri I:n vauvoina kuolleet kaksi tytärtä.

P.S.  Suomen suuriruhtinaskunnan kenraalikuvernööri Nikolai Ivanovitsh Bobrikov ( 1839 – 1904 ) on haudattu Suomenlahden rannikolle, kotikyläänsä Strelnaan,  mainitsemaani Pyhän Sergein luostariin.

Jätä kommentti

*