Eesti silda ehitamas

Tallinnassa syntynyt virolainen kielitieteilijä, filosofian tohtori ANNEKATRIN KAIVAPALU toimii nykyisin suomen kielen professorina Turun yliopistossa. Suomalais – virolaisessa kulttuurilehdessä Elo,  Tuglas -seuran jäsenlehdessä 5 / 2022 ,  hän esittelee  HANNU REMEKSEN teoksen ”Eesti silda ehitamas. Valik artikleid 1978 – 2021. Emakeele Selts 2022”.

Kaivapalu kirjoittaa:

– ”Viron Tiedeakatemian Äidinkielen Seura on julkaissut toimitustensa sarjassa suomalaisen kielitieteilijän, tunnetun estofiilin, filosofian tohtorin Hannu Remeksen artikkelikokoelman EESTI SILDA EHITAMAS. VALIK ARTIKLEID 1978 – 2021. Kuten kokoelman otsikostakin ilmenee, tekijä on kohta lähes puoli vuosisataa johdonmukaisesti rakentanut  SUOMI – VIRO KIELISILTAA. Hannu Remes on Suomessa yhtäjaksoisesti pisimpään toiminut ja ainoa suomalainen viron lehtori, joka opetti viron kieltä ja virolaista kulttuuria Joensuun korkeakoulussa, yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa yhteensä 40 vuotta… Hannu Remes on yksi kahdesta Äidinkielen Seuran ulkomaalaisesta kunniajäsenestä ja  Johannes  Aavikin Seuran   kunniajäsen… Kolmas osa KAKS JOHANNEST ( Kaksi Johannesta ) on saanut otsikkonsa JUHANI AHON ( Johannes Brofeldt ) ja JOHANNES AAVIKIN kunniaksi. 1800 -luvun lopussa ja 1900 -luvun alussa Virossa hyvin tunnetun ja suositun Juhani Ahon teosten kääntäjien joukossa oli myös Johannes Aavik, jonka kielenuudistus Remeksen mukaan on saanut epäsuoria vaikutteita Ahon rikkaasta ja ilmaisuvoimaisesta kielestä… Kokoelma tarjoaa kiinnostavaa luettavaa sekä kielistä että kirjallisuus- ja kulttuurisuhteista kiinnostuneille Viron ja Suomen ystäville.”

Kielitieteilijä ja viron kielen uudistaja Johannes Aavik syntyi joulukuun 8 päivänä 1880 Saarenmaalla ja kuoli  maaliskuun 19 päivänä 1973 Tukholmassa.

Kirjailija Juhani Ahon (1861 – 1921 ) nimikkopäiviä, Aho -päiviä, on vietetty Iisalmella  ja Ylä-Savossa joka toinen vuosi ( pandemia-ajan  poikkeusta lukuun ottamatta ),  vuodesta 1980 alkaen. Aho -päiviä edelsi ”yläsavolaisen kirjoittajaperinteen seminaari” Iisalmessa kesäkuun 9 päivänä 1979, jossa  Hannu Remes luennoi aiheesta ”JUHANI AHO VIROSSA”. Luennoitsijan laatiman aikataulukon mukaan ”ensimmäinen Aho -vironnos, lastu Kurb jutt jänese pojast – surullinen tarina jäniksenpojasta”, ilmestyi vuonna 1892.

Kajaanissa vaikuttava FT Hannu Remes on Helsingissä toimivan  Juhani Ahon Seuran johtokunnan jäsen ja Aho -päivien veteraani.  Aho -päivät 2023 järjestetään Juhani Ahon ja Kauppis-Heikin juurilla  Iisalmella, Lapinlahdella ja Vieremällä  sekä muualla  Ylä-Savossa , 4. – 6. elokuuta 2023.