Sen Eeva Porrin aikaisen lyseon uljaat sankarit

Perinteiseen tapaan kokoontui Sepalusklubi lauantaina 9.7. kesäkokoukseensa juurilleen Iisalmessa, satamassa toimivan Olutmestarin yläkertaan. Sepalusklubi tulee sanoista ”Sen Eeva Porrin aikaisen lyseon uljaat sankarit”, joka on 1970 -luvulla perustettu Helsingissä, sinne muuttaneiden rehtori Eeva Porrin ( 1905 – 1981 ) ”poikien” ideoimana. Harjavallassa  syntynyt Eeva Edla Porri toimi vuodesta 1932 alkaen  kymmeniä vuosia Iisalmen yhteislyseossa ja poikalyseossa matematiikan lehtorina ja rehtorina; hän jos kuka oli legenda jo eläessään. Viime sotiemme aikana oli Eeva Porri palvellut myös lottana ja lottakurssien johtajana.  Kun sattumalta tapasin hänet viimeisen kerran ratikkapysäkillä Helsingissä vappuna 1975, hän kysyi minulta: ”Pelkäsittekö te minua?” En voinut äkkiä ajatellakaan muuta vastausta kuin että ”me kunnioitimme Teitä”.
Paikalla oli ylioppilaita monilta keväiltä , erityisesti keväältä 1968, jotka olivat myös perustaneet Sepalusklubin. Me kevään 1967 ylioppilaat kuuntelimme tarkasti tämän vuoden riemuylioppilaiden kokemuksia ja neuvoja; lääkintöneuvos Tuomo Pääkkönen oli pitänyt Iisalmen lyseon 2016 ylioppilaille viisaan puheen, kannustaen kaikkia toteuttamaan unelmansa. Tällä kertaa läsnä oli myös viisi Iisalmen tyttölyseon ylioppilasta, neljä keväältä 1967 ja yksi riemuylioppilas keväältä 1966.  Kansanedustajat Seppo Kääriäinen ja Markku Eestilä, molemmat  Iisalmen lyseon kasvatteja, pohtivat katsauksissaan isänmaamme nousun eväitä, korostaen viennin tärkeyttä. Kun Seppo Kääriäinen, kevään 1967 ylioppilas, kehui tasavaltamme presidentin Sauli Niinistön työtä, me sanoimme, että tietysti, onhan presidentti  kevään 1967 ylioppilas!
Hyväksyttiin Sepalusstrategia 2020, Ukkomestarina vanhaan tapaan Tero J. Kauppinen, joka oli saapunut paikalle Yhdysvalloista, Spa Runnin kautta.  Sepalusklubin Missio on seuraava: ”Sepalusklubin rooli ja tehtävä on tarjota Iisalmen entisille lukiolaisille hauska, inspiroiva, yhteisöllinen ja henkisiä juuria vahvistava kokemuksellinen alumniyhteisö.” Alumni, kuten tiedämme, tarkoittaa kasvattia tai oppilasta, tullen latinan sanasta alumnus, kasvatti. Alumnitoiminta tarkoittaa luontaista yhteistyötä Iisalmen ja Ylä-Savon päässä erityisesti Iisalmen lukion, Juhani Ahon koulun, Iisalmen kaupungin ja muiden Ylä-Savon kuntien ja yritysten sekä Iisalmen ja Savon Sanomien ml. Salmettaren sekä muiden medioiden, kuten Radio Sandelsin kanssa.  Sepalusklubilla on kotiseutuhenkinen hallitus 2016 – 2018, johon kuuluvat Ukkomestari, Piäsihteeri, Kymppi, Piällikkö, Piätoimittaja, Piällysmies, Ossooja, Piäkassa, sekä joukko Suurlähettiläitä, kuten Seppo Kääriäinen, Markku Eestilä, Immo Kuutsa – Iisalmen lyseoon päin – sekä Aimo Ollikainen, joka on pääkaupunkiseudulla  toimivan Ylä-Savon Seuran varapuheenjohtaja. Quo vadis Sepalusklubi -yhteenvedossa korostui klubilaisten  yhteistyörooli  koulun ja opettajien  kanssa, elämänkokemuksen  siirtämiseksi koulun oppilaiden matkaevääksi.