Eino Säisän hinku Amerikkaan

Tiistaina joulukuun 15 päivänä 2020 on tasan 85 vuotta kirjailija Eino Säisän ( 1935 – 1988 ) syntymästä.

Hänen teoksensa ”Niin aika menee – Novelleja ja lyhyttä proosaa”, Tammi 1977, sisältää novellin ”Kotipuolesta”. Siinä hän kirjoittaa: ”Jylhiä kivimäkiä, ja niin leutoa lepikkoa, koivikkorantaa rihmana vesiä kiertämässä – hellä järvimaisema.

Kotiseutuni oi, sulle hiljainen laulu soi- Mitäpä olet sinä minulle? Mitä kerrot?… Tämä seutu ei petä häntä, pettäisikö hän sen? Ei koskaan. Ja siksi hänen on lopultakin suunnattoman hyvä olla.”

Saimme kortin New Yorkista: ”17.12.86 N. Y. Tervehdys, täältä suuren veden takaa. Pilvenpiirtäjät ikkunan takana. Kohta kotiin, uuteen hiljaisuuteen. Terv. EINO,  AIRI, REETTA.” Kotona Iisalmella hän soitti matkakuulumiset tuoreeltaan:

– ”Jonkun verta uitiin etelässä Key Westissä. Etelässä oli vain laihoja, kurttuisia eläkeläisiä. New Yorkissa työssäkäyvää väkeä ei juuri näkynyt, ajoivat aamulla töihin, illalla kaupungin ulkopuolelle omakotitaloihinsa takaisin. Kun alkoi sataa, kauppiaat katosivat koloihinsa ja palasivat kadulle, kun sade lakkasi. Kadulle jäivät vain hyvin pukeutuneet, sateenvarjojen alla liikkuvat hyvin voivat ihmiset. Tein perheen käyttöön hauskan matkapäiväkirjan, teippasin siihen Reetan viimeisen maitohampaan. Pudotti sen Hotelli Edisonissa. Voivat sitten katsoa päiväkirjaa ja hymyillä kun minua ei enää ole. Nyt en nähnyt aihetta kirjoittamiseen sillä tavalla kuin aikaisemmin. Tunsin olevani 51 -vuotias. Nuorena minulla oli HINKU MUUTTAA AMERIKKAAN, mutta en päässyt irti kotiseudustani. NYT HINKUA EI ENÄÄ OLLUT.”

P.S. Kreikkalainen Rooman kansalainen, filosofi ja historioitsija Plutarkhos ( 46 jKr- 120 jKr ) eli ja kirjoitti melkein koko elämänsä ajan  pienessä kreikkalaisessa kotikaupungissaan Khaironeiassa, Länsi-Boiotiassa. Teoksessaan ”Kuuluisien miesten elämäkertoja” (  kreikan kielestä suomentanut Kalle Suuronen, WSOY 1989 ),  Plutarkhos kirjoittaa kreikkalaisen valtiomiehen Demosthenes – elämäkerrassa  itsestään ja pysymisestään syntymäkaupungissaan: ”Itse asun pienessä kaupungissa, ja jotta se ei tulisi vielä pienemmäksi, pysyn siellä.”