Hän itkee usein

Ensimmäisenä pääsiäispäivänä kuuntelin Iisalmessa  kahta saarnaa, Martti Sallisen lähtösaarnaa Messussa  Pyhän Ristin kirkossa ja Ossi Martikaisen saarnaa Tuomasmessussa Kustaa Aadolfin kirkossa. Molemmat tutut  teologit pohtivat monista näkökulmista tyhjän haudan salaisuutta ja todistivat sitten väkevästi Jeesuksen ylösnousemuksesta -”Kristus on ylösnoussut.”
Toisen pääsiäispäivän aamuna jäin miettimään, onko jotain, mitä minä voisin kirjoittaa Jeesuksesta, vaikka en ole teologi. Muistin Eero Tolvasen julkaiseman kirjoituksen Suomen Kuvalehdessä 12.4.1990: ”Antonian linnan kohutuomio. Rauhallisen saarnaajan matka aamun ensi tunteina Antonian palatsilinnoitukseen käynnisti pääsiäisestä toiseen ihmisiä puhuttelevan tapahtumasarjan.” Tolvanen kirjoittaa: ”Keisari Tiberiuksen hallituskautena konsuli Lentulus oleskeli sattumoisin Palestiinassa, ja hän toimitti kirjeitse kuvauksen kaikkialla maassa suurta huomiota herättäneestä Jeesuksesta. Kuvauksen mukaan Jeesus oli keskikokoinen, suoravartaloinen, hillitty mies, jonka pähkinänruskeat hiukset olivat korviin saakka sileät ja valuivat sitten olkapäille pehmeinä kiharoina.”  Ottamansa valokuvan alle on Tolvanen kirjoittanut: ”Tällä pihalla Jerusalemin vanhassa kaupungissa Jeesus seisoi Pilatuksen kuulusteltavana. Arkeologit ovat kaivauksillaan voineet selvästi osoittaa tämän kiveyksen Antonian linnan sisäpihaksi.”
Puheena oleva konsuli Lentulus on varmaankin keisari Tiberius Julius Caesar Augustuksen kaudella palvellut roomalainen poliitikko ja senaattori Cossus Cornelius Lentulus ( The Free Encyclopedia ).
Seuraavassa silminnäkijä Lentuluksen kirjoittama kuvaus Jeesuksesta:
”Hänellä on suora ja viisas katse, suuret siniharmaat silmät, joissa on epätavallisen moninainen ilmaisukyky, hänen nuhdellessaan pelottava, hänen kehottaessaan lempeä ja rakastava. Hän on totinen, hän itkee usein, mutta hänen ei ole nähty koskaan nauravan. Ruumiinmuodoltaan hän on pysty ja suora, kädet ja käsivarret ovat kaunismuotoiset. Keskustelussa hän on vakava, lempeä ja vaatimaton, usein jopa vetäytyvä. Hänen pidättyvyytensä ei ole kylmää vaan lämmintä.”

Kommentit

  • Markku Suokonautio, Sukeva

    Hyvä Jouko!
    Kauniisti kirjoitettu. Kiitos.
    Haluan kuitenkin todeta että Lentuluksen kirjettä eivät tutkijat pidä aitona – useistakin syistä. (Esimerkiksi sen käyttämät sanavalinnat) Se on todennäköisimmin syntynyt Italiassa joskus 1200 -luvulla. Palestiinassa ei edes koskaan ollut Lentulus nimistä roomalaista viranhaltijaa.
    Mitkään muutkaan Jeesuksen aikaan sijoitetut Uuden testamentin ulkopuoliset lähteet Jeesuksesta eivät kestä historiallis-kriittistä arvostelua. Näin se vain on. Tämähän ei sulje pois mahdollisuutta, että vielä voisi löytyä. Mutta ei tähän asti ole löytynyt.

Kommentointi on suljettu.