Helsingin Sanomat 1889 – 2019

Helsingin Kirjamessuilla  on esitelty teos nimeltään ”Suomen suurin – Helsingin Sanomat 1889 – 2019”: ”Mahti, jonka kaikki tiesivät, mutta jota kukaan ei tuntenut. Suomen suurimman päivälehden historia. Siltala.” ( Sunnuntaina 27.10.2019, Kruununhaka 15.30 – 16.00: Niklas Jensen-Eriksen, Aleksi Mainio, Reetta Hänninen ). Kenraalikuvernöörin hallinto oli 3. heinäkuuta 1904 lakkauttanut Päivälehden, mutta jo 7. heinäkuuta 1904 oli perustettu Päivälehden jatkaja  Helsingin Sanomat.

Päivälehden näytenumero on julkaistu marraskuussa 1889, ”Helsingissä, Lauvantaina 16 p. Marraskuuta”. ”Toimisto ja konttori: Fabianinkatu 21. Telefooni: 1, 275. Tilaajat ulkomaalla kääntykööt suorastaan lehden konttoriin, lähettämällä tilaushinnan ja kustannukset ristisidelähetyksessä.” ”Päivälehti, Suomenmieliseen suuntaan toimitettu valtiollinen sanomalehti ilmestyy vuoden 1890 alusta Helsingissä jokaisena arkipäivänä kello 5 j.p.p. tämän näytenumeron näköisenä. Koko tulee olemaan kuusi ja viisipalstainen, riippuen tilaajain ja ilmoitusten määrästä.”

Näytenumero sisältää kouluylihallituksen ilmoituksen: ”Kouluylihallitus on antanut luvan käyttää kansakouluissa lehtori K. Raition tekemää oivallista oppikirjaa: LUKUKIRJA LAPSILLE Ensimmäistä lukemisen ja kirjoituksen opetusta varten. Runsaasti kuvilla kaunistettu. Hinta 85 p:niä. 50 kpl. maksaa 35 markkaa. Ennen on annettu lupa käyttää: K. Suomalaisen Laskuopin Kertauskirjaa. Hinta 1 m. 25  p. Arvi Jänneksen Suomen kielioppia kansakouluja varten. 35 p. Werner Söderström.”

”JOULUKIRJALLISUUTTA! Werner Söderström ´in kustannuksella ( mm. ):

Helsinkiin. Kirjoitti Juhani Aho.

Wiija. Kirjoitti Kauppis-Heikki.

Aikamme kuvia. I. Kirjoitti Alkio.

Muuan markkinamies. Kirjoitti Juhani Aho. Uusi, helppohintainen painos.

Lukemisia Lapsille. Kirjoitti Z. Topelius. 12 ja 13 vihko.”

Näytenumeron etusivulla ovat myös lehden toimittajat: ”Toimittajat: EERO ERKKO ( vastaava ), J. Brofeldt, Arvid Järnefelt, E. O. Sjöberg.” Toimittaja J. Brofeldt eli Johannes Brofeldt oli kirjailija Juhani Aho, joka näytenumeron ilmestyessä oli jo  Pariisissa. Seuraava sitaatti on lehden etusivulta ( PÄIVÄLEHTI ): ”Kun useimmat maamme nuoremmista suomenkielisistä kirjailijoista ja useat muut arvoisat henkilöt yhteiskunnan eri aloilta ovat luvanneet tehokkaasti ottaa osaa lehtemme toimittamiseen, niin on meillä syytä toivoa voivamme saada sen sisällön vilkkaaksi ja huvittavaksi. Kirjeitä ulkomailta tulee olemaan: Pariisista ( nimimerkki ´Jussi´), Belgiasta ( J. H. Erkko ), Berliinistä ( Kasimir Leino ), Warsovasta ja Wenäjältä.” Jussi lähetti Pariisista kirjeitä otsakkeella ”Kirjeitä Pariisista ´Päivälehdelle´”. Jussi oli Juhani Ahon nimimerkki. Jussin ensimmäinen ( I ) kirje Pariisista julkaistiin 16. marraskuuta 1889 Päivälehden näytenumerossa.

 

 

Kommentit

  • hra K

    Katsokaa itse. Suomen lehtien vanhat vuosikerrat vuoteen 1929 ovat vapaasti nähtävillä osoitteessa
    https://digi.kansalliskirjasto.fi/etusivu

    Palvelu on kansanvälisestikin katsoen kehittynyt ja lukijaystävällinen.

Kommentointi on suljettu.