Helvi Juvosen esikoiskokoelma Kääpiöpuu 1949

Helteisenä heinäkuun torstaina 2018 vetäydyn varjoon lukeakseni tällä kertaa suuresti arvostamani Helvi Juvosen ( 1919 – 1959 ) runoja. Iisalmen yhteislyseon historiassa 1896 – 1946, E. Jylhävaara 1947, on Juvosesta seuraava katsaus:

”Juvonen Helvi Inkeri, opiskelija, Iisalmi. S. 5.11.1919 Iisalmessa. Vanh.: kauppias Juho Juvonen ja Impi Maria Liimatainen. Opp. I – VIII l. 30 – 39. Keskikoulu 35. Yliopp.39. Opiskelee latinaa ja suomea Helsingin yliopistossa sekä toimii oikolukijana. -Harrastaa runoutta ja runoilemista.”

Helvi Juvosen esikoiskokoelma Kääpiöpuu ilmestyi vuonna 1949. Kokoelman nimi on ilmeisesti runosta Seisova vesi ( WSOY, Porvoo 1949 ):

”Olen seisova vesi, mikään uoma ei minua vie oman itseni luota. Sameammaksi käyn, pian lienen jo märkiä mättäitä, huuruista suota.

Rantaini äyräät vaivaiskoivuja ruokkivat ne, vain kääpiöpuita. Oksat on köyhät, kanna ei lintujen kuoroja hopeasuita.

Ruosteenkeltaisten pienten pöllöjen läähätys kuuluu päältä pääni. Pitkänokkaisen kuovin huuto on vihlovan kipeä sydänääni.”

Ensipainoksen takakanteen on painettu seuraavaa tekstiä: ”HELVI JUVOSEN esikoiskokoelman runot nousevat lyriikan tavanomaisen aihepiirin pohjalta; voimakkain vaikutelma teoksesta on kuitenkin, että se valtaa runoudellemme uutta ja outoa maata.” Luen ensipainosta, jonka viimeiselle lehdelle on kauniilla käsialalla kirjoitettu tämä viesti: ”Ilona Kettunen, Helvi Juvosen koulutoveri Iisalmen yhteislyseossa.” Arvelen, että kirjan on  omistanut Iisalmen maalaiskunnassa vuonna 1916 syntynyt, kevään  1937 ylioppilas, vuodesta 1944 alkaen  Kiuruvedellä kansakoulunopettajana palvellut Katri Ilona Kettunen.

Helvi Juvonen on ryhmitellyt 37 runoaan seuraavien nimien  alle: Ei kukaan, Valkeat pilkut, Metsäniitty, Rauha, Rukous, Risti ja kirkonkukko, Jumalan kirkko.  Rauhan alla on runo Joku puhuu, joka sisältää ajattoman sanoman:

”Muista, muista: älä vihaa, raatelet vain omaa lihaa, silloin oven sulkee salpa, enkeli ja kirkas kalpa. Käsin tyynin rauhaa kanna. Ilon sait jo, ilo anna.”

Hän  syntyi ja kasvoi Iisalmen kauppatorin tuntumassa, Satamakadun ja Riistakadun kulmassa. Hänen hautansa on Helsingissä, Hietaniemen hautausmaan Uurnalehdossa. Ensi vuonna 2019  on runoilija Helvi Juvosen kuolemasta 60 vuotta, ensimmäisen runokokoelman  ilmestymisestä 70 vuotta ja runoilijan syntymästä 100 vuotta.