Ihmisten välillä hyvä tahto

Kuluva vuosi 2021 on Vieremän seurakunnan 100 -vuotisjuhlavuosi.

Vieremän seurakunta ja Vieremän kunta järjestävät Ylä-Savon yhteisen Kansallisen veteraanipäivän juhlan Vieremän kirkossa tiistaina huhtikuun 27 päivänä kello 10 alkaen, ilman yleisöä. Ohjelmassa ovat sanajumalanpalvelus ja sen jälkeen alkavassa juhlassa  kunnanjohtaja Mika Suomalaisen tervehdys ja ministeri Seppo Kääriäisen juhlapuhe, musiikkia esittävät Tomi Timlin ja Veteraanikuoro.  Radio Sandels lähettää ohjelman klo 10 alkaen  www.radiosandels.fi  ( www.vierema.fi ).

Kansallisen Veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla vietetään juhlalähetyksenä Tampereen Tampere -talossa. Juhlan järjestävät yhteistyössä Tampereen kaupunki sekä Yleisradio; YLE TV1 lähettää juhlalähetyksen huhtikuun 27 päivänä kello 15 – 16. Koronapandemiasta johtuen pääjuhlassa ei ole yleisöä.

Veteraanipäivän teema on ”IHMISTEN VÄLILLÄ HYVÄ TAHTO – VÄLVILJA MELLAN MÄNNISKOR”. ” Teema kunnioittaa veteraanipäivän rauhanomaista luonnetta ja nostaa esiin veteraaneilta perintönä saatua puolustettua itsenäisyyttä” ( Sotainvalidi -lehti 1 / 2021 ).

Veteraanipäivän julisteessa on taidemaalari Hugo Simbergin öljyvärimaalaus ”HAAVOITTUNUT ENKELI”  vuodelta 1903. ( Taideteos on Helsingissä Ateneumin taidemuseossa, freskona myös Tampereen tuomiokirkossa ).  Kaksi vakavaa poikaa kantaa enkelityttöä paareilla, tytön silmiä peittää valkoinen side, vasemmassa siivessä on verta.

Julisteeseen on painettu  Rintamapalvelun  Tammenlehvä -tunnus, patinoitua hopeaa,  vuodelta 1985.  Tunnus yhdistää kaikkia sotiemme veteraaneja, miehiä ja naisia.  Julisteessa on myös Tampereen kaupungin vaakuna, jonka on vuonna 1960 suunnitellut helsinkiläinen heraldikko Olof Eriksson ( www.tampere.fi / kansallinenveteraanipaiva ). T /vasara symboloi Tampereen teollisuutta,  Antiikin Rooman sanansaattaja Mercuriuksen sauva kauppaa ja ”aaltokoroinen” vastapalkki  Tammerkoskea.

Suomen sodissa 1939 – 1945 haavoittui 200 000 suomalaista, miehiä ja naisia,  lapsia särkyi. Lähes 100 000 vammautui pysyvästi. Vuoden 2021 alussa sotainvalideja oli elossa 900, puolisoita, joista suurin osa leskiä, oli  4 581 ( www.sotainvalidit.fi ).  Sotainvalidien Veljesliiton Pohjois-Savon piirissä oli tammikuussa keskuudessamme 41 sotainvalidia, puolisoita 243 ( Katariina Kuurola,  Sotainvalidi 1 / 2021 ).

Tampereen kaupunki kunnioittaa Kansallista  veteraanipäivää     toteuttamalla kouluissaan  koulukampanjan.

”Tampereen kaupunki haluaa vallitsevista oloista huolimatta tarjota arvokkaan ohjelmakokonaisuuden, jolla voidaan osoittaa kunnioitusta viime sotiemme veteraaneille, sotien sukupolvelle ja heidän läheisilleen.”