Jokaisessa ikkunaruudussa vaihtuvat kasvot

Iisalmen Kameraseura ry on juuri  julkaissut ”Vanha uusi Iisalmi” -valokuvateoksen, joka sisältää 65 vanhaa mustavalkoista valokuvaa ja 65 uutta värivalokuvaa. Uudet valokuvat on otettu vuosina 2017-2018  samoista paikoista kuin mistä  vanhat kuvat vuosikymmeniä sitten. Uusia kuvaajia on kahdeksan: Helena Karhu, Jaana Kellberg, Jari Intonen, Jukka Laaksonen, Kalevi Asikainen, Markku Moilanen, Niilo Pirinen ja Sanna Huttunen.

OLVI -säätiö ja Pohjois-Savon kulttuurirahasto ovat tukeneet teoksen julkaisemista.

Vanhimmat valokuvat on otettu 120 vuotta sitten. Teoksessa on 143 sivua. Graafisesta suunnittelusta ja kuvankäsittelystä on vastannut helsinkiläinen Maria Appelberg, Station Mir. Teoksen painopaikka on  Iisalmen Parkatilla, Painotalo Seiska Oy. Esipuheessaan ”Kaupunkielämän kehyksessä – Valokuvateoksen katsojalle”, Riikka-Liisa Kajanus ja Jari Intonen kirjoittavat: ”Uskomme, että tämä teos kiinnostaa vielä kauas eteenpäin, ja on sitten aikanaan historiaa, joka luo uutta historiaa.”

Lapinlahdella syntynyt  valokuvaaja Samuli Lehtola, entinen Lappveteläinen ( 1892-1969 ),  uskollinen kotikaupunkinsa  ja iisalmelaisten kuvaaja, lepää Iisalmessa Kangaslammin hautausmaalla. Iisalmen kaupunki on pystyttänyt hänen haudalleen muistokiven.

Jo 1800 -luvun lopulla on Iisalmella vaeltanut ja oleskellut  myös vierailevia valokuvaajia. Kuopiolainen koneinsinööri, valokuvaaja Karl Granit ( 1857- 1894 )  vaelsi ja kuvasi Iisalmella ja Koljonvirralla kahtena kesänä, vuosina 1885 ja 1893. Iisalmen pappilan isäntäväen, Theodor ja Emma Brofeldtin miniä VSB eli taiteilija Venny Soldan-Brofeldt , viihtyi pappilassa ja puolisonsa kirjailija Juhani Ahon ”synnyinsijoilla ja kotipoluilla”.  Hän piirsi, maalasi ja otti valokuvia. Pappilan kansliassa 1890 -luvun lopulla VSB:n ottamassa  valokuvassa istuu heränneitä naisia. Emäntien joukossa on myös Heta Kauppinen, josta Antti J. Aho kirjoittaa: ”Juhani Ahon haudalle pystytettiin ensin yksinkertainen puuristi, joka myöhemmin sai tehdä tilaa graniittipaadelle. Vanha risti on nyt Heta Kauppisen haudalla. Heta oli Brofeldtin pappilan uskollisimpia palvelijoita, ja oli aikoinaan Ahon esikoistakin hoitamassa.” ( Antti J. Aho, Juhani Aho ja hänen aikaansa, Kuvateos, Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo 1948 ).

Samuli Lehtolan ottamissa luokkakuvissa on myös polkkatukkainen koululainen, sittemmin runoilija Helvi Inkeri Juvonen,  lempinimeltään Nalle.  Helvi Juvosen ( 1919-1959 ) kuudes runokokoelma ”Sanantuoja” ilmestyi  postuumina kohta  hänen kuolemansa jälkeen. Kokoelma sisältää runon ”Elämä” ( Helvi Juvonen, Kootut runot, Werner Söderström osakeyhtiö, Porvoo 1977 ):

”Kerran tulee

juhlahetki,

jona ei ole ketään

jakajaa

viipyvälle, viileälle sinelle

taivas nousee

kuin maljan laita

jokaisessa ikkunaruudussa

vaihtuvat kasvot.”

Jätä kommentti

*