Juhani Ahon kertomuksia Lontoossa 1893

Perjantai-iltana  14.6. avattiin Iisalmen Mansikkaniemellä, Juhani Ahon museon pihapiirissä, uudistettu historiapolku ja museon kesänäyttely 2019. Kesänäyttelyn teemana on entinen ruokakulttuuri, asiantuntijana amanuenssi Ilkka Peunu. Historiapolkua ovat kehittäneet  kaupungin Sanna Marinin ja Minna Maukosen  kanssa yhteistyössä Hurja Solutions Oy:n Saku Määttä ja Mainostoimisto Viima Kuopiosta sekä Mikko Hiljanen ja Matti Rautiainen Jyväskylän yliopistosta.

Historiapolun uudistamisessa on käytetty uusinta nykytekniikkaa, polun ovat testanneet Juhani Ahon koulun oppilaat. Historiapolulla nähtäneen  tänä kesänä ennätysmäärä ihmisiä, polulla vaeltaa myös nuoria ja lapsiperheitä, niin toivomme ja uskomme.  Hyvin hoidettu museo ja mielenkiintoinen näyttely kiinnostavat. Kirjailija Juhani Ahon siskot ja nuoremmat veljet houkuttelivat häntä Vieremälle ja Iisalmelle ohraletuilla, marjahillolla ja vehnäskahveilla. He tiesivät, että Hannes -veljelle maistuivat myös savukinkku, rieska ja kokkelipiimä.

Myös Juhani Ahon museolla on ollut historiapolkunsa.

Brofeldtin perhe muutti vuonna 1876 Mansikkaniemeltä Kyrönniemen kappalaispappilaan. Kun rovasti Johan Lorenz Lagus ( 1805 – 1881 ) kuoli, hänen tyttärensä asuivat kesäisin Mansikkaniemellä . Vuosina 1896 – 1906 pikkupappilassa  asui kappalainen Mikko Liukku,  vuosina 1907 – 1944 kunnallisneuvos Antti Tani , hänen puolisonsa Maria Kristiina Lyytikäinen vuoteen 1946, molemmat kuolemaansa saakka.

Juhani Ahon museon vihkiäiset pidettiin 7. heinäkuuta 1958. Museon korjauksen ja entisöinnin oli suunnitellut rakennusmestari Eero Silvennoinen. Museossa on myös kirjailija Kauppis-Heikin osasto. Jälkimaailma kiittää museon perustamisesta  erityisesti Iisalmen maalaiskunnan museotoimikuntaa, kamreeri Juho Pehkosta, Juhani Ahon Seuraa ja opetusministeriötä sekä Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin sukua.

Syksyllä 1977 toimitusjohtaja Raimo Murtolan johtama iisalmelainen Valo-Sähkölä Oy lahjoitti museoon sähkölämmityksen. Iisalmen Sanomat kirjoitti 22. marraskuuta 1977: ”Lämpö Ahon museoon.” Suomen Kuvalehti noteerasi lahjoituksen 2. joulukuuta 1977: ”Lämpöä Juhani Aholle.”

Minulla oli avajaistilaisuudessa mukanani harvinainen teos: ”Juhani Aho, Squire Hellman and other Stories.” Kertomukset  on julkaistu englanniksi Lontoossa vuonna 1893. Teos  sisältää Juhani Ahon kertomukset ”Hellmanin herra”, ”Siihen aikaan kun isä lampun osti”, ”Uudisraivaajat” ja ”Uskollinen”. Marraskuussa 1892 päiväämässään johdannossa toimittaja ja kääntäjä R. Nisbet Bain kertoo, että   salanimellä esiintyvä ( ”pseudonymous” ) kirjailija  Juhani Aho  on ”The Prince of the Finnish  novelists – Suomalaisten romaanikirjailijoiden Prinssi”.

Jätä kommentti

*