Jupinat yhdistävät

Lapinlahtelainen maailmanmestari  Sari Miriam Essayah kertoo Iisalmen Sanomissa Jorma Tikkaselle, että ”Turun seudulla alueen kansanedustajat kokoontuvat kerran kuussa joko palavereihin tai yrityskäynneille”. ”Edustajilla on yhteinen näkemys alueelle tärkeistä hankkeista, niiden eteen tehdään yhdessä töitä ja hankkeista myös tiedotetaan aktiivisesti.” Mestari puhuu asiaa,  Sari ja Jorma ovat nostaneet esityslistalle tärkeän asian;  jo 1940 -luvun lopulla kansanedustaja Tahvo Rönkkö oivalsi, että menestyäkseen kansanedustajana Ylä-Savon asialla, hän tarvitsi salkkuunsa  hyvässä alueellisessa yhteishengessä hyväksytyn listan ajankohtaisista yhteisistä asioista. Hän kaipasi kaverikseen kotiseutunsa koko yhteistyövoimaa. Näin sai alkunsa melkein 70 vuotta sitten suunniteltu ja perustettu Ylä-Savon taloudellinen neuvottelukunta.
Alueellisen yhteistyön ja yhteishengen merkityksestä kirjoittaessaan vanhan liiton mies suorastaan  lämpenee innostuksesta ja hyvästä mielestä.  Alleviivaan  sellaisen vapaan yhteistyön arvoa, joka on kirkkaasti  valtakunnallista kärkeä.  Menestyvässä  alueellisessa yhteistyössä ovat mukana kaikki voimat,  kunnat, kuntayhtymät, valtio, yritykset, seurakunnat, oppilaitokset, järjestöt, poliittiset puolueet,  kansanedustajat ja tulisieluiset yksityiset yhteistyöihmiset, aikamme ja alueemme  uskotut miehet ja naiset.  Tärkeysjärjestykseen asetettujen ajankohtaisten hankkeitten taakse kootaan koko poliittisen kentän kattava Ylä-Savo -puolue.  Talousalueemme ja maakuntamme kansanedustajat tarvitsevat työpöydilleen päivitetyt Ylä-Savon, Pohjois-Savon ja Itä-Suomen asialistat. Olin 1980 -luvulla Kajaanissa yhdessä Veikko Hakkaraisen ja Olavi Martikaisen kanssa tapaamassa Kainuun edustajia, asianamme oli Ylä-Savon ja Kainuun yhteistyön edistäminen.  Kun kysyimme Kainuun Sanomain päätoimittajalta Otso Kukkoselta, mitä mieltä hän oli Kainuun läänistä, hän hetken mietittyään vastasi: ”Se on hyvä asia. Mutta kun se on toteutunut, meidän on löydettävä  joku uusi JUPINA, joka yhdistää maakunnan.” Toivoakseni uusi vuosi 2015  tuo tullessaan Ylä-Savon talousaluetta, Pohjois-Savon maakuntaa ja koko Itä-Suomea yhdistäviä uusia jupinoita. Toivotan  Iisalmen Sanomain verkkolehden blogisteille ja lukijoille Hyvää Uutta Vuotta.
 
 
 

Kommentit

 • Ulkopuolinen

  Jupinaa
  Kuopion ja Iisalmen kaupunkien edustajat voisivat uudenvuodenyönä kohdata hyvässä naapurihengessä Lappetelän ja Kattaalankylän välisellä tiellä, missä kaupungeille tulee 2,5 kilometrin pituinen yhteinen raja Maaningan liittyessä Kuopioon.
  Samalla tulee Kuopiosta rajanaapuri myös Pielaveden kanssa. Kohtauspaikka voisi olla Sinisellä tiellä Tuovilanlahden kupeessa. Lapinlahden kanssahan maakunnan keskus jo on naapuri entisen Nilsiän kautta.
  Itse toivon, että nuo rajat silti säilyisivät kunnallisessa ja samalla seutukunnallisessa mielessä erottavina vastakin, koska Ylä-Savon on saatava säilyttää oma identiteettinsä ja mieluiten keskenään yhdistettynä. Jupinoin tai ilmankin.
  Tuollaisista puoliksi leikillisistä pikku seremonioista saataisiin positiivisia uutisia sekä Pohjois-Savon maakunnan yhteisyyden alleviivauksia. Ei kaiken tarvitse perustua ”jupinoihin”..

Jätä kommentti

*