Presidentti Urho Kekkonen on kertonut kavereilleen, että elämänsä onnellisimmat kesät hän on viettänyt Iisalmen Luuniemellä. Muistelmissaan hän kirjoittaa koulukavereistaan Armas Pakarisesta, Kalle Matilaisesta ja Oskari Lappalaisesta: ”Kesällä vietimme aikaa satamassa ja odotimme Pietarin -laivojen tuloa. Joskus särkyi sokeritoppa laiturille ja me keräsimme herkkupaloja taskuihimme. Luuniemessä taas oli hyvä järjestää säkkitappeluja.”
Maaliskuussa 1958 hiihdin 9 -vuotiaana Ylä-Savon laturetken 40 kilometriä Armas Pakarisen, Kalle Matilaisen ja Armas Tiikkaisen mukana, isäni hiihtäessä 70 kilometriä. Sittemmin tunsin myös Oskari Lappalaisen. Presidentti Kekkonen kirjoittaa: ”Olemme kaikki saman vuoden poikia, ja olemme tavanneet toisiamme, kun olen myöhemmin vieraillut Iisalmessa. Kalle Matilaisen kanssa minulla oli yhteinen harrastus: urheilu.”
Mielestäni Urho Kekkosta ja hänen kansakoulukavereitaan yhdisti heidän hieno huumorinsa, sukkela sanavalmiutensa ja verraton kykynsä laskea leikkiä.
Millainen oppilas oli iisalmelainen kansakoululainen Urho Kaleva Kekkonen lukuvuonna 1910 – 1911? ”Iisalmen Kaupungin Kansakoulun poikaoppilasten nimikirja” syyslukukaudelta 1909 ja kevätlukukaudelta 1910 kertoo, että III luokan oppilas Urho Kekkonen on ollut sekä syksyllä että keväällä toiseksi paras poikaoppilas, edistyksen keskiarvo 7,5. Paras poikaoppilas on ollut runoilija Helvi Juvosen velipuoli Eino Juvonen, keskiarvot 7,9 ja 8,1. Parhaan tyttöoppilaan Alma Tenhusen keskiarvo on ollut 7,8. Aineita ovat olleet uskonto, äidinkieli, maantiede, historia, laskento, mittausoppi, luonnontiede, piirustus, kaunokirjoitus, laulu, voimistelu ja käsityöt.
Kekkonen kirjoittaa : ”Koulupojan elämä Iisalmessa oli siis kaikin puolin mukavaa. Tosin opettajat olivat tiukkoja”. Kuri ja järjestys näyttävät olleen hyvät, koska kaikkien oppilaiden mukaanluettuna Urho Kekkosen käytös on ollut 10. Ahkeruudesta ja tarkkuudesta Kekkonen on saanut joulutodistukseensa 8, kevättodistukseensa 9. Kelpo koulupoika on tuleva tasavallan presidentti ollut. Syksyllä 1910 hän on siirtynyt Savonkadun kansakoulusta Iisalmen suomalaisen yhteiskoulun ensimmäiselle luokalle, Kauppakadun ja Pohjolankadun kulmaan.