Kansakoululainen Urho Kekkonen

Presidentti Urho Kekkonen on kertonut kavereilleen, että elämänsä onnellisimmat kesät hän on viettänyt Iisalmen Luuniemellä. Muistelmissaan hän kirjoittaa koulukavereistaan Armas Pakarisesta,  Kalle Matilaisesta ja Oskari Lappalaisesta: ”Kesällä vietimme aikaa satamassa ja odotimme Pietarin -laivojen tuloa. Joskus särkyi sokeritoppa laiturille ja me keräsimme herkkupaloja taskuihimme. Luuniemessä taas oli hyvä järjestää säkkitappeluja.”
Maaliskuussa 1958 hiihdin 9 -vuotiaana Ylä-Savon laturetken  40 kilometriä Armas Pakarisen,  Kalle Matilaisen ja Armas Tiikkaisen mukana, isäni hiihtäessä 70 kilometriä.  Sittemmin tunsin myös Oskari Lappalaisen.  Presidentti Kekkonen kirjoittaa: ”Olemme kaikki saman vuoden poikia, ja olemme tavanneet toisiamme, kun olen myöhemmin vieraillut Iisalmessa. Kalle Matilaisen kanssa minulla oli yhteinen harrastus: urheilu.”
Mielestäni Urho Kekkosta ja   hänen kansakoulukavereitaan yhdisti    heidän hieno   huumorinsa,  sukkela  sanavalmiutensa ja  verraton  kykynsä laskea leikkiä.
Millainen oppilas oli iisalmelainen kansakoululainen Urho Kaleva Kekkonen lukuvuonna 1910 – 1911?  ”Iisalmen Kaupungin Kansakoulun  poikaoppilasten nimikirja” syyslukukaudelta 1909 ja kevätlukukaudelta 1910 kertoo, että III luokan oppilas Urho Kekkonen on ollut sekä syksyllä että keväällä toiseksi paras  poikaoppilas,  edistyksen  keskiarvo 7,5.   Paras poikaoppilas on ollut runoilija Helvi Juvosen velipuoli Eino Juvonen, keskiarvot 7,9 ja 8,1.  Parhaan  tyttöoppilaan  Alma Tenhusen keskiarvo on ollut 7,8.   Aineita ovat olleet uskonto, äidinkieli, maantiede, historia, laskento, mittausoppi, luonnontiede, piirustus, kaunokirjoitus, laulu, voimistelu ja käsityöt.
Kekkonen kirjoittaa : ”Koulupojan elämä Iisalmessa oli siis  kaikin puolin mukavaa.  Tosin   opettajat  olivat  tiukkoja”. Kuri ja järjestys  näyttävät olleen  hyvät,  koska kaikkien oppilaiden mukaanluettuna Urho Kekkosen käytös on ollut 10.  Ahkeruudesta ja tarkkuudesta  Kekkonen on  saanut  joulutodistukseensa 8,  kevättodistukseensa 9.  Kelpo koulupoika  on tuleva tasavallan presidentti ollut.  Syksyllä 1910 hän on siirtynyt Savonkadun kansakoulusta  Iisalmen suomalaisen yhteiskoulun ensimmäiselle luokalle,  Kauppakadun ja Pohjolankadun kulmaan.