Kansallisuuksia ja kieliä Koljonvirralla 1808

Sunnuntai 5. helmikuuta 2023 on J. L. Runebergin päivä. Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg  julkaisi Vänrikki Stoolin tarinansa – Fänrik Ståls sägner – ruotsiksi. Koljonvirran taistelusta 27. lokakuuta 1808 hän julkaisi runot SANDELS,  LUUTNANTTI ZIDÈN ja SVEN DUFVA.

Sandels -runossa esiintyvät  ruotsalainen Sandels ja venäläiset  Tutshkov ja Dolgoruki;  Luutnantti Zidén -runossa esiintyvät runohahmon historiallinen esikuva, Marttilan pitäjässä  syntynyt ja Sauvon virkatalostaan sotaan  lähtenyt Pietarsaaren komppanian vänrikki Jacob Henrik  Zidén ( 1785 – 1808 ) , sekä mm.  savolaiset Malm ja Duncker.

Aikalaislähteiden mukaan keisari Aleksanteri I:n suosikki ja kenraaliadjutantti, ruhtinas Mihail Petrovitsh Dolgoruki  ( 1780 – 1808 ) osasi kahdeksaa ( 8 ) kieltä. Koljonvirralla hänen tiedetään keskustelleen ja jakaneen käskyjään sekä venäjäksi että ranskaksi. Hänen esikunnassaan palvellut  vänrikki, sittemmin kenraalimajuri ja valtioneuvos, Ivan Petrovitsh Liprandi  ( 1790 – 1880 ) ,on puhunut venäjää, mutta ”välttävästi” myös  ruotsia ja hieman  suomea.  Hän  oli vanhaa espanjalaista sukua.

Dolgorukin esikunnassa palveli myös hollantilainen everstiluutnantti, paroni Fedor Vasiljevitsh Teil van Seraskirken, joka on sittemmin toiminut Venäjän hallituksen lähettiläänä Washingtonissa, Vatikaanissa ja Napolissa.

Suomalaisen 4. prikaatin päällikkö Johan August Sandels  oli kotoisin Tukholmasta, eversti Gustaf Aminoff  Ruotsin  Taalainmaalta. Pernajan pitäjässä ( Pernå ) syntynyt kenttämittausupseeri, kapteeni Johan Jacob Burman  osasi myös venäjää , toimien usein neuvottelijana.

Sulkavan jääkärikomppanian päällikkö  Joachim Zachris Duncker  ja Kerimäen jääkärikomppanian päällikkö Karl Wilhelm Malm puhuivat ainakin suomea, savoa ja ruotsia, mutta kirjoittivat perheilleen Ristiinaan ja Joroisiin ruotsiksi.

Karjalan rakuunaosaston Ala-Savon rakuunakomppanian päällikkönä Koljonvirralla taisteli myös  saksalainen kapteeni JACOB CASPER FUCHS, joka oli syntynyt Mainzin Vaaliruhtinaskunnassa maaliskuun 29 päivänä 1764  ( E. S. Tigerstedt, Savolax Brigadens Män 1808 – 1809, 1908 ).

Fuchs oli vuonna 1792  eronnut Hollannin armeijasta, toimien vuosina 1791 – 1798 Haapaniemen Sotakoulussa Rantasalmella komppaniaupseerina ja harjoitusten ja ohjesääntöjen sekä ranskan ja saksan kielten opettajana. Hänen puolisonsa oli vuodesta 1796 alkaen Juvan pitäjässä  ( Jockas ) syntynyt  ANNA SOFIA VON NANDELSTADH ( 1776 – 1832 ).

Majuri Jacob Casper Fuchs kuoli lokakuun 29 päivänä 1815  Strömsholmin virkatalossa Rantasalmen pitäjässä.

Post Scriptum: Koljonvirralla eli Virran sillan luona 1808 taistelleessa Kuninkaallisessa Vaasan Rykmentissä oli kuusi ( 6 ) komppaniaa :  Mustasaaren, Närpiön, Uudenkaarlepyyn, Pietarsaaren, Isonkyrön ja Ilmajoen komppaniat, joista kaksi ( 2 ) oli suomalaista ja neljä ( 4 ) ruotsalaista komppaniaa.